Kikkertundersøgelse af celleforandringer på livmoderhalsen
Du er henvist til nærmere undersøgelse af celleforandringer på livmoderhalsen. En celleprøve har afsløret forandringer, og du skal derfor have foretaget en nøjere undersøgelse af celleforandringerne.
-
Du er henvist til nærmere undersøgelse af celleforandringer på livmoderhalsen. En celleprøve har afsløret forandringer, og du skal derfor have foretaget en nøjere undersøgelse af celleforandringerne.
Ved undersøgelsen ligger du som ved en almindelig gynækologisk undersøgelse.
Først tager lægen en celleprøve fra din livmoderhals. Dernæst ser lægen på livmoderhalsens overflade gennem en speciel kikkert kaldet et kolposkop. Ved hjælp af kikkerten kan lægen finde eventuelle områder med celleforandringer.
Du bliver eventuelt lokalbedøvet, så lægen kan tage vævsprøver fra livmoderhalsen.
Prøvetagningen varer 1-2 minutter og kan give ubehag svarende til lette menstruationssmerter.
Kontakt os, hvis du har menstruation
Undersøgelsen bør ikke foretages, hvis du har menstruation, da blødningen kan forhindre, at prøverne tages korrekt. Har du menstruation på den aftalte dag for undersøgelsen, skal du kontakte os, så vi kan aftale en ny tid.
Tag eventuelt smertestillende medicin
Når du får taget en vævsprøve, vil du føle et ganske let ubehag, svarende til menstruationssmerter. Det samme gælder, når prøven er taget. Vi råder dig til at tage 1 gram smertestillende paracetamol, ½ time før du kommer til undersøgelsen.
Tag den med ro
Når du kommer hjem efter undersøgelsen, anbefaler vi, at du tager den med ro resten af dagen.
Forvent blødning i 2-3 dage
Der vil være blødning fra livmoderhalsen i 2-3 dage efter, at prøven er taget. Hvis blødningen er frisk og kraftigere end en menstruationsblødning, råder vi dig til at kontakte din egen læge eller at ringe til Gynækologisk Ambulatorium.
Vent med samleje
Du må have samleje, når blødningen eller det blodige udflåd er stoppet.
Tanker og følelser
Vores erfaring er, at mange bliver bange og nervøse, når de har celleforandringer på livmoderhalsen. Mange har svært ved at finde ud af, hvad celleforandringerne betyder for dem.
Derfor kan tiden, mens du venter på svar fra os, være præget af mange tanker og følelser. Du kan opleve koncentrationsbesvær, søvnløshed, nedsat lyst til sex med mere.
Det er helt naturlige reaktioner, som kan være svære at håndtere, og du har måske brug for at tale med en fagperson. Du kan i så fald kontakte din egen læge eller os.
Kontakt os ved problemer det første døgn
Kontakt os, hvis du inden for det første døgn får:
- stærke smerter
- kraftig blødning.
Efter det første døgn skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten, hvis du oplever problemer.
Du vil modtage brevsvar på prøverne. Normalt vil du få svaret i løbet af cirka 4-6 uger.
Yderligere undersøgelser eller videre behandling
Resultatet af de undersøgelser, du har fået foretaget, vil afgøre, hvad der videre skal ske. Hvis celleforandringerne kræver behandling, vil du blive tilrådet kegleoperation. Ved operationen fjerner lægen det område af livmoderhalsen, hvor celleforandringerne sidder. Sædvanligvis indebærer behandlingen, at celleforandringerne forsvinder, men behandlingen giver ingen garanti for, at der ikke senere udvikler sig nye celleforandringer.
Hvis forandringerne kræver kontrol, vil det oftest være ved egen læge, og hvis der skal tages nye vævsprøver som en del af kontrollen, får du tid til kontrol i
Gynækologisk Ambulatorium.Har du spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte os.
Vil du vide mere om celleforandringer på livmoderhalsen, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg fx på: ’Celleforandringer og celleprøve fra livmoderhalsen’ eller ’celleforandringer i livmoderhalsen’.
Kontakt
Gynækologisk Sekretariat
Tlf. 97 65 00 80
Vi træffes bedst:
Mandag – fredag 9.00 – 11.00
og 13.00 – 14.00