Spis fødevarer, der indeholder jern
Der er mest jern i fødevarer, der kommer fra dyr, og jernet fra disse produkter optages godt af kroppen:
- Alle former for kød
- Fjerkræ
- Fisk
- Skaldyr
- Æg.
Desuden er der jern i frugt, grønt, brød og nødder, men kun 5-10 % heraf optages af kroppen:
- Fx tørrede frugter: Rosiner, figner, abrikoser
- Grønne grøntsager: Ærter, broccoli, grønne oliven, spinat, grønkål
- Havregryn, rugbrød, mandler, nødder.
Sammensæt måltidet korrekt
- Kød fremmer kroppens optagelse af jern fra planterigets fødevarer. Sørg derfor for at spise kød til de måltider, hvor det passer ind.
- C-vitamin har en gavnlig effekt på jernoptagelsen. Spis derfor fødevarer, der er rige på C-vitamin, til alle måltider, fx juice, frugt og grøntsager.
- Kaffe, te og kakao nedsætter optagelsen af jern. Undgå derfor disse drikkevarer ved hovedmåltiderne.
Følg de almene kostråd
Desuden gælder de almindelige kostråd fordelt på 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider:
- Spis frugt og mange grøntsager.
- Spis mere fisk.
- Vælg fuldkorn.
- Vælg magert kød og kødpålæg.
- Vælg de rigtige fedtstoffer.
- Vælg magre mejeriprodukter.
- Drik vand.
- Spis mindre sukker.
- Spis mad med mindre salt.
Forslag til sammensætning af måltider
Det følgende er forslag til, hvordan du kan sammensætte dagens måltider, så du får godt med jern:
- Morgen: Havregrød med rosiner
- Formiddag: Knækbrød med skinke samt frugt
- Frokost: Rugbrød med sild, leverpostej, kylling og råkost
- Eftermiddag: Grovbolle med hamburgerryg samt frugt
- Aften: Kartofler, ris eller pasta med kød eller fisk, samt sauce og grøntsager.
- Sen aften: Tørret frugt, nødder og mandler.