Behandling af levercirrose

Du har fået konstateret levercirrose.

Levercirrose kaldes også skrumpelever, fordi sygdommen kan få leveren til at skrumpe. Andre gange bliver leveren dog større, så betegnelsen skrumpelever kan være misvisende. Levercirrose betyder egentlig ’gul lever’ og betegner en tilstand, hvor der er dannet bindevæv i leveren, så den bliver hård og gullig. Bindevævet bliver dannet, fordi mange små ar i leveren vokser sammen til hårdt arvæv.

Årsager til levercirrose

Levercirrose kan opstå i forbindelse med mange forskellige leversygdomme. Det er en udbredt opfattelse, at levercirrose og skrumpelever altid skyldes overforbrug af alkohol, men det er ikke tilfældet. Sygdommen kan også udvikle sig som følge af kronisk leverbetændelse type B og C, og man kan få lever-cirrose som følge af sjældnere sygdomme som fx autoimmun leverbetændelse, primær biliær cirrose, primær skleroserende kolangit, hæmokromatose, Wilson’s sygdom og mangel på alfa-1-antitrypsin.

I Danmark er alkohol dog en hyppig årsag til lever-cirrose.

For at finde årsagen til levercirrose skal du have taget flere blodprøver, og måske vil vi også tage en vævsprøve fra din lever, en såkaldt leverbiopsi. Ved leverbiopsien bliver du lokalbedøvet, og lægen tager et lille stykke væv fra din lever ud med en kanyle.

Udover at finde årsagen til din levercirrose vil lægen også undersøge, om der er komplikationer til sygdommen, og om eventuelle komplikationer kan behandles.