Kostråd ved mælkeallergi

Mælkeallergi hos børn er en allergi, hvor barnets
immunsystem reagerer på proteinerne i mælk og mælkeprodukter. Hvis barnet har mælkeallergi, tåler det hverken mælk fra køer, geder eller får – hverken i kogt, rå, pasteuriseret eller uhomogeniseret form.

Laktosefri mælk kan ikke anvendes, hvis barnet har mælkeallergi, da det stadig indeholder mælkeproteiner.

I meget sjældne tilfælde kan børn med mælkeallergi reagere på komælk overført fra moderens kost gennem modermælken. Er det tilfældet, kan det være nødvendigt for moderen at gå på en mælkefri diæt.

Børn fra 0-3 år

Børn mellem 0-3 år skal anbefales modermælk eller allergivenlig modermælkserstatning (højt hydrolyseret eller aminosyrebaseret modermælkserstatning).

Fra 1 år kan soyadrik, risdrik, havredrik og mandeldrik indgå i madlavningen, men ikke som drikkevarer. Disse produkter kan ikke erstatte komælksbaserede produkter, da de har et lavere næringsindhold.

I grød og mos kan mælkefrie produkter såsom olie, højthydrolyseret modermælkserstatning eller plantebaseret margarine eller smør anvendes. Grød- og vællingprodukter kan fås uden mælk.

Børn fra 3 år og op

Fra 3-årsalderen kan soyadrik, havredrik, risdrik og mandeldrik drikkes dagligt. Vælg gerne de kalkberigede udgaver.

Læs altid varedeklarationen

Når en fødevare indeholder et allergen, skal det fremgå af ingredienslisten. Det gælder både færdigpakkede fødevarer og ikke-færdigpakkede fødevarer fra caféer, bagere, delikatesseforretninger, kantiner og restauranter. Mælk og mælkeprodukter vil derfor altid være fremhævet i varedeklarationen. Mælk kan også fremgå som mælkeprotein, mælkepulver, valle, kassein, smør og ost.

Det kan være fremhævet med STORE bogstaver, fed skrift, farve, i kursiv eller med understregning.

Husk at læse varedeklarationen, hver gang du handler, da producenterne kan have ændret indholdet i produktet.

Spor af mælk

Nogle gange tåler personer med mælkeallergi ’spor af mælk’. Dette besluttes af den behandlingsansvarlige læge.

Mælkesyrebakterier og kakaosmør

Produkter med mælkesyrerbakterier og kakaosmør må gerne indtages, da de ikke indeholder mælkeprotein.