Trykmåling i leveren
Du skal have foretaget en måling af trykket i din lever, en såkaldt lever-vene-kateterisation (LVK).
Formålet med undersøgelsen er at vurdere blodtrykket i din lever i forbindelse med din skrumpeleversygdom. Blodtrykket er en markør for sværhedsgraden af skrumpeleveren og for risikoen for blødning fra eventuelle åreknuder i spiserøret.
-
Du skal have foretaget en måling af trykket i din lever, en såkaldt lever-vene-kateterisation (LVK).
Formålet med undersøgelsen er at vurdere blodtrykket i din lever i forbindelse med din skrumpeleversygdom. Blodtrykket er en markør for sværhedsgraden af skrumpeleveren og for risikoen for blødning fra eventuelle åreknuder i spiserøret.
-
Du skal lade vandet lige inden undersøgelsen. Du får anlagt et blødt plastikrør i en blodåre i hånden, som du får medicin og eventuelt væske igennem. Herefter skal du ligge på et leje under selve undersøgelsen.
Du får et sterilt klæde over dig, som delvist dækker dit ansigt, hvorefter lægen bedøver dig med lokalbedøvelse i huden på højre side af halsen.
Lægen placerer et rør i et blodkar på halsen, som fører ned til leveren. Igennem røret fører lægen et tyndt plastikkateter ned til leveren, hvor lægen måler blodtrykket. Undervejs anvendes røntgengennemlysning for at sikre, at kateteret er placeret korrekt.
Når undersøgelsen er færdig, fjerner lægen kateteret og plastikrøret. Lægen lægger et tryk på halsen for at undgå blødning fra indstiksstedet. Til sidst får du et plaster på indstiksstedet. Vi anbefaler, at du bliver i afdelingen i 45 minutter efter undersøgelsen, hvor du er velkommen til at spise og drikke.
Mulige komplikationer
Undersøgelsen er i de fleste tilfælde helt ufarlig. Den hyppigste komplikation er blødning fra indstiksstedet.
Nogle vil opleve et let ubehag i forbindelse med undersøgelsen, og en sjælden reaktion er faldende blodtryk, langsom puls, svedetur og almen utilpashed. Der kan forekomme besvimelse i forbindelse med disse reaktioner. Vi behandler reaktionerne ved at vippe lejet, så du kommer til at ligge med hovedet nedad. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at give medicin, som øger pulsen.
Sjældent ser man i forbindelse med undersøgelsen, at kateteret kortvarigt kommer op i højre hjerteforkammer. Derved kan man opleve, at hjertet slår nogle ekstra slag. Det er ufarligt, men kan føle ubehageligt.
-
Få taget blodprøver og hjertekardiogram
For at sikre at blodets evne til at størkne er i orden, skal du tidligst 4 dage før undersøgelsen have taget en række blodprøver. For at sikre at du ikke har en hjerterytmeforstyrrelse, skal du desuden have taget et hjertekardiogram. Blodprøver og hjertekardiogram skal tages på det hospital i Region Nordjylland, som ligger tættest på din bopæl.
Vær opmærksom på medicin
- Får du insulin om morgenen, skal du undlade at tage denne. Medbring insulin og blodsukkerapparat til undersøgelsen og tag halv morgendosis efter undersøgelsen. Du kan spise lidt mad cirka 2 timer efter undersøgelsen. Du skal selv medbringe en madpakke.
- Får du tabletbehandling mod sukkersyge, skal du tage din medicin, som du plejer.
- Lægen, der har besluttet, at du skal til trykmålingen af leveren, skal gerne have taget stilling til, om du skal holde pause med blodfortyndende medicin. Hvis du ikke har fået besked herom, skal du kontakte sekretæren senest 1 uge før undersøgelsesdagen med henblik på regulering af den blodfortyndende medicin
Hold pause med noget medicin
I visse tilfælde vil lægen forud for undersøgelsen instruere dig i at holde pause med blodtryksnedsættende og eventuel vanddrivende medicin.
Mød fastende til undersøgelsen
Du skal faste inden undersøgelsen, så din mavesæk er helt tom. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden undersøgelsen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må ikke ryge fra 6 timer inden undersøgelsen.
- Du må gerne tage livsvigtig medicin med en smule vand om morgenen.
-
Observation
Du skal blive i afdelingen i 45 minutter efter undersøgelsen. I denne periode ser vi til indstiksstedet for at sikre, at det ikke bløder. Du kan sædvanligvis tage hjem efter observationsperioden.
Har du fået noget beroligende medicin, skal du hvile i mindst 1 time på observationsstuen, før du kan tage hjem. Aftal eventuelt at have en pårørende til at hente dig, da du ikke må føre motorkøretøj eller betjene farlige maskiner før næste dag.
Få svar på undersøgelsen
Du får svar på undersøgelsen samme dag. Afhængigt af svaret får du at vide, om der skal ændres i din behandling.
-
Kontakt Lægevagten ved blødning
Hvis det begynder at bløde fra indstiksstedet, skal du trykke over indstiksstedet. Dernæst skal du kontakte Lægevagten og oplyse, at du har fået undersøgt trykket i leveren.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Ambulatorium og Dagafsnit for Medicinske Mave- og Tarmsygdomme
Sekretær
Tlf. 97 66 35 02
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 14.00
Sygeplejerske
Tlf. 97 66 35 05
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 09.00 – 14.00