Anlæggelse af PICC-line
-
-
En anæstesisygeplejerske, der er specialuddannet i PICC-line-teknik, anlægger kateteret. Sygeplejersken er iklædt kittel, hue og mundbind under anlæggelsen, så alt er så rent som muligt.
Ved anlæggelsen ligger du ned med armen hvilende på et bord ud til siden. Sygeplejersken ultralydsskanner din overarm for at finde en egnet blodåre.
Din arm bliver pakket ind i sterilt klæde og vasket af med gul sprit. (Den gule sprit kan misfarve tøj, så lad være at tage undertøj på, som du vil være ked af tager farve.)
Dernæst får du lokalbedøvelse i armen. Smerten ved dette svarer til at få taget en blodprøve.
Anlæggelsen af selve PICC-linen varer cirka 30 minutter. Umiddelbart efter anlæggelsen skal du have taget røntgenbillede af din brystkasse for at bekræfte, at kateterets spids ligger det korrekte sted. Først herefter er din PICC-line færdig og klar til din videre behandling.
Alt i alt vil hele proceduren med at få anlagt PICC-line vare cirka 1½ time.
-
Vask dig grundigt før anlæggelsen
Tag et bad om morgenen, og vask dine arme grundigt med vand og sæbe. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere. Tag rent tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
-
Tag eventuelt smertestillende fra håndkøb
Armen kan reagere på, at PICC-linen er lagt ind i blodåren. Du vil i så fald opleve, at din overarm kan hæve, blive rød og øm. Denne reaktion forekommer oftest i den første uge efter, at PICC-linen er anlagt. Du kan forebygge dette ved at lægge varme eller kulde på eller eventuelt sidde med armen oppe. Prøv dig frem med, hvad der virker for dig. Du må også tage smertestillende håndkøbsmedicin for at dæmpe symptomerne.
Læg is på armen, hvis der opstår blødning
De første dage efter anlæggelsen kan det bløde fra indstiksstedet. Du standser blødningen ved at lægge is på armen. Hvis blødningen er større end en 2-krone, er det nødvendigt at skifte forbindingen.
Tag den med ro i den første tid
Den første uge efter anlæggelsen skal du skåne din arm. Det vil sige, at du ikke skal støvsuge, gå på havearbejde eller lignende. Når armen har vænnet sig til PICC-linen, må du bruge den, som du plejer. Dog anbefaler vi, at du ikke dyrker bodybuilding.
Beskyt plasteret, før du går i bad
Du kan gå i bad, som du plejer. Forbindingen over en PICC-line er vandtæt, men for en sikkerheds skyld, skal du klippe en plastpose til et rør, trække den over kateteret og tape i begge ender. Kontroller efter badet, at plasteret er tørt.
Vær opmærksom på infektion
En PICC-line er et fremmedlegeme i kroppen, hvilket indebærer risiko for infektion. Vær derfor opmærksom på følgende tegn:
- rødme
- varme
- hævelse
- smerter i armen
- betændelse ved indstikssted
- feber.
Får du nogle af disse symptomer, så kontakt din afdeling. Oftest kan PICC-linen blive liggende trods infektion, men det er nødvendigt med antibiotisk behandling.
-
Forbindingen skal skiftes 1 gang ugentligt, hvis den er tør og uden blodgennemsivning. Det sker på afdelingen eller eventuelt af hjemmesygeplejerske eller pårørende, der er lært op i opgaven. Ved skift af forbindingen inspiceres huden og kateteret også.
Derudover skal forbindingen skiftes en ekstra gang, hvis der opstår blødning, eller hvis forbindingen bliver våd, snavset eller løsner sig.
Hospitalet udleverer alt, hvad du skal bruge til at skifte forbindingen. Gør opmærksom på, hvis du undervejs i dit behandlingsforløb oplever, at du ikke længere tåler det plaster, PICC-line er sat på med. Vi har flere slags plaster, du kan prøve.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.