Før du skal bedøves
-
-
Inden operationsdagen skal du tale med en anæstesilæge. Det er den læge, der er ansvarlig for bedøvelsen. Samtalen kaldes også for et anæstesitilsyn.
Formålet med anæstesitilsynet er at informere dig om forskellige muligheder for bedøvelse, og at fortælle dig om, hvordan bedøvelsen kommer til at foregå på selve operationsdagen.
Under anæstesitilsynet aftaler vi, hvilken type bedøvelse du skal have, og du godkender beslutningen.
Inden samtalen gennemgår lægen din journal. Under samtalen vil lægen vurdere din fysiske og helbredsmæssige tilstand. Lægen vil fx spørge dig om følgende:
- Har du været bedøvet før?
- Var der problemer i forbindelse med bedøvelsen?
- Har du kroniske sygdomme?
- Tager du medicin eller naturmedicin? Medbring en opdateret medicinliste.
- Hvordan er dit daglige funktionsniveau?
- Har du skavanker, som hæmmer dig?
- Har du gjort dig tanker om, hvordan du gerne vil bedøves?
Anæstesilægen undersøger også pladsforholdene i din mund og spørger til din tandstatus. Det er vigtigt, at vi ved, om du har løse tænder, stifttænder, proteser eller broer.
Du får mange informationer under samtalen. Derfor anbefaler vi dig at tage denne pjece med hjem, så du har mulighed for at læse informationerne igennem igen.
-
Vi kan bedøve dig på flere måder. Hvilken type bedøvelse, du skal have, afhænger af, hvilken type operation du skal igennem.
Helt overordnet er der 2 typer bedøvelse:
- Fuld bedøvelse, også kaldet generel eller universel anæstesi.
- Lokalbedøvelse, også kaldet lokal anæstesi.
Fuld bedøvelse betyder, at du sover under indgrebet, og at du ikke har smerter.
Lokalbedøvelse vil sige, at kun nerverne i den kropsdel eller det område, som skal opereres, er bedøvet, mens du er vågen. Du vil ikke føle smerte, men kan mærke berøring.
-
Vi værner om din sikkerhed
Før operationen transporterer en portør dig til operationsafsnittet.
Her bliver du modtaget af en anæstesisygeplejerske, som skal medvirke til bedøvelsen og overvåge dig under operationen. For din sikkerheds skyld spørger vi dig om dit navn og CPR-nummer, hvad du skal opereres for, og om du er allergisk over for noget. Vi spørger også, om du er fastende.
Vi overvåger dig under bedøvelsen
Inden du bliver bedøvet, lægger vi et drop, som giver dig væske og eventuelt bedøvelse gennem et plastikrør i håndryggen. Vi måler dit blodtryk og overvåger din hjertefunktion, vejrtrækning og søvndybde.
Der er anæstesipersonale ved din side under hele operationen. Vores eneste opgave er at passe på dig, mens du sover.
-
Efter operationen bliver du enten kørt på opvågningsafsnittet eller direkte tilbage til sengeafsnittet. Hvor du bliver kørt hen, afhænger af, hvilken form for bedøvelse du har fået.
På opvågningsafsnittet
På opvågningsafsnittet vil en sygeplejerske observere dit blodtryk, din hjertefunktion og din vejrtrækning. Du får ilt gennem et næsekateter, og hvis du har brug for det, får du også smertestillende medicin.
Du skal blive på opvågningsafsnittet, indtil vi er sikre på, at du er helt vågen - eller effekten af lokalbedøvelsen er aftagende – og at du har det rimeligt og haret acceptabelt smerteniveau.
Vi informerer sengeafdelingen, når din operation er veloverstået. De sørger for at orientere dine pårørende, hvis I har aftalt det.
Besøg på opvågningsafsnittet
Generelt er besøg på opvågningsafsnittet ikke tilladt. Der kan dog være undtagelser, fx må børn gerne have deres forældre med.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Hvis du skal udskrives samme dag, som du er blevet opereret eller undersøgt, må du ikke selv køre hjem.
Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil, motorcykel eller cykel det første døgn efter, at du har været bedøvet.
-
Aftal eventuelt at have en pårørende hos dig
Det kan være en god idé, at du har en voksen person hos dig de første 24 timer efter operationen. Din pårørende skal holde øje med dit velbefindende efter operationen.
-
Hvis du er i tvivl om noget vedrørende bedøvelsen, er du velkommen til at kontakte os.