Til dig, der skal i fuld bedøvelse
-
-
Mød fastende til aftalen
Du skal faste inden operationen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer før mødetidspunktet. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før mødetidspunktet. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe.
- For dit velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at du drikker et stort glas saft 2 timer før mødetidspunktet og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
Vi anbefaler, at du spiser et måltid natmad, inden du går i seng.
Hold eventuelt pause med medicin
Tager du medicin, skal du i nogle tilfælde holde pause for at undgå komplikationer ved operationen. Anæstesilægen vurderer, om du skal tage din medicin på operationsdagen.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al make-up og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese må du gerne tage med på operationsstuen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Tag imod smertestillende medicin før operationen
Vi giver dig en eller flere tabletter, som du må skylle ned med en mundfuld vand. Tabletterne er oftest langtidsvirkende smertestillende medicin, der optages under operationen, og så virker efter operationen.
-
På operationsstuen
På operationsstuen bliver du modtaget af den anæstesisygeplejerske, der skal bedøve dig. Hun spørger dig blandt andet om dit personnummer, om eventuel overfølsomhed, og om hvilken medicin du tager.
Det er spørgsmål, som du har svaret på tidligere, men som vi gentager af hensyn til din sikkerhed.
Før operationen får du lagt et drop i en blodåre i din hånd. Det er et tyndt plastikrør, som du får sovemedicin og væske igennem. Du bliver også koblet til overvågningsudstyr, der måler dit blodtryk, din puls og iltindholdet i dit blod.
Mens du er bedøvet, bliver du hele tiden overvåget af en anæstesisygeplejerske.
-
På opvågningsafsnittet
Efter operationen bliver du overflyttet til opvågningsafsnittet. Det er normalt, at du i den første tid efter operationen skal have ilt gennem et kateter i næsen.
Du kan ikke undgå smerter efter operationen. Vi tilbyder forskellige måder at lindre smerterne på.
Hvor længe du skal blive på opvågningsstuen afhænger af, hvordan du er bedøvet, hvilken operation du har gennemgået, og hvordan du har det.
Får du problemer, som skyldes bedøvelsen, kan du altid henvende dig til personalet. Det gælder også, efter du er blevet udskrevet.
Besøg af pårørende
Af hensyn til andre patienter kan du ikke få besøg af pårørende på opvågningsstuen. Dog må mindre børn, der er indlagt, gerne have deres forældre hos sig.
Pårørende er altid velkomne til at ringe til opvågningsstuen og høre til dig.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Hvis du skal hjem samme dag, som du er blevet opereret, skal du sørge for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
Vi anbefaler, at du har en voksen person hos dig de første 24 timer efter operationen. Din pårørende skal holde øje med eventuelle eftervirkninger fra operationen, bedøvelsen eller medicin og sørge for, at du får hvile.
Opstår der problemer, så kontakt Sengeafsnit O4 på telefonnummer 97 65 30 50.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Kontakt
Sengeafsnit O4, Farsø
Tlf. 97 65 30 50