Til dig, der skal have smertelindring med epiduralkateter
-
I nogle tilfælde giver vi smertelindring i epiduralkateter i forbindelse med bedøvelse og operation. Vi bruger epiduralkateteret under operationen og til smertelindring de første 2-5 dage efter operationen.
Epiduralkateteret virker ved, at de lokalbedøvende stoffer bedøver nerverødderne fra rygmarven. Vi kan kombinere forskellige lægemidler og bedøve eller lindre forskellige former for smerte.
Du skal ligge på siden eller sidde foroverbøjet på sengen eller operationslejet. Anæstesilægen vasker dig på ryggen med sprit og lægger lokalbedøvelse i huden. Når lokalbedøvelsen virker, stikker lægen en nål gennem din hud og ind mellem to ryghvirvler. Lægen stikker nålen akkurat så langt ind, at spidsen er i det såkaldte epiduralrum og ikke når ind til selve rygmarven. Når nålen er på plads, fører lægen et kateter ind gennem nålen og fjerner nålen igen.
Kateteret fastgøres med plaster op ad din ryg og ender øverst på brystkassen. Kateteret bliver liggende i ryggen, og du får lokalbedøvelse gennem kateteret, så længe du har behov for det.
Du kan ligge, som du vil, i sengen uden at mærke noget særligt til epiduralkateteret.
Medicin givet i epiduralkateteret bedøver det opererede område. Udbredelsen af bedøvelsen kan justeres ved, at personalet skruer op eller ned for medicinpumpen. Pumpen har ofte en knap, hvor du kan trykke, hvis du har brug for ekstra bedøvelse. Pumpen kan kun give den mængde medicin, som vi indstiller, og lidt ekstra hver halve time ved tryk på knappen.
Bivirkninger
Bivirkninger er forholdsvis sjældne og som regel ufarlige. Mulige bivirkninger:
- Lavt blodtryk. Dette er dog en hyppig bivirkning, som vi kan behandle effektivt ved at give dig mere væske i blodårerne. Ved større fald i blodtrykket kan medicin mod lavt blodtryk være nødvendig.
- Vandladningsproblemer. Nogle kan få problemer med at lade vandet, fordi kontrollen over urinblæren er blokeret. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at lægge et kateter i urinblæren for at sikre, at blæren bliver tømt. På Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling anlægges der rutinemæssigt kateter på patienter med epiduralkateter.
- Kvalme og opkastninger ved starten af behandlingen.
- Kløe er ikke usædvanlig ved brug af stærke smertestillende midler epiduralt.
Mulige komplikationer
Komplikationer er meget sjældne ved brug af epiduralkateter. Nogle gange virker epiduralkateteret ikke godt nok i området med smerter. Nogle få oplever hovedpine efter kateteret fjernes igen. En sjælden gang kan der opstå blodansamling i rygmarvskanalen. Dette sker først og fremmest hos personer med udtalt tendens til blødninger, som er i kraftig blodfortyndende behandling. Disse personer skal have stoppet deres blodfortyndende medicin inden epidural bedøvelse.
Infektioner kan forekomme ved brug af epiduralkateter i lang tid. Risikoen stiger, hvis behandlinger varer flere døgn og hos inficerede patienter. Derfor overvåger vi patienter med langvarigt epiduralkateter nøje.
Vil du vide mere, kan du læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’epiduralbedøvelse’ eller ’epidural smertelindring’.
Ved spørgsmål skal du kontakte det afsnit, som har indkaldt dig til operation