Behandling med Bimekizumab ved hudsygdommen Psoriasis
Du har fået tilbudt behandling med lægemidlet Bimekizumab (Bimzelx®), der gives som gives indsprøjtning under huden.
Bimekizumab er et biologisk lægemiddel til behandling af sygdomme som blandt andet psoriasis, psoriasisgigt og andre gigtsygdomme.
Bimekizumab tilbydes til voksne patienter med moderat til svær psoriasis, hvor behandling med andre lægemidler er utilstrækkelige eller ikke tåles.
-
Du har fået tilbudt behandling med lægemidlet Bimekizumab (Bimzelx®), der gives som gives indsprøjtning under huden.
Bimekizumab er et biologisk lægemiddel til behandling af sygdomme som blandt andet psoriasis, psoriasisgigt og andre gigtsygdomme.
Bimekizumab tilbydes til voksne patienter med moderat til svær psoriasis, hvor behandling med andre lægemidler er utilstrækkelige eller ikke tåles.
-
Mennesker har et signalstof i immunforsvaret, der kaldes IL-17A og IL-17F, som kan være en nyttig del af immunforsvaret. Hos personer med psoriasis findes der er overskud af IL-17A og IL-17F i huden, hvilket fører til mange af de symptomer, der er typiske for sygdommen.
Bimekizumab er et kunstigt fremstillet antistof mod IL-17A og IL-17F, som binder sig til IL-17A og IL-17F og hæmmer effekten af IL-17A og IL-17F, hvorved symptomerne på psoriasis i hud og led mindskes.
-
Inden behandlingen
Før behandlingen starter, skal der tages blodprøver, urinprøve og røntgenbillede af lungerne for at undersøge for tuberkulose og andre infektioner.
Sådan udføres behandlingen
Ved opstart af behandling skal du have 2 indsprøjtninger en gang hver 4. uge de første 16 uger. Herefter skal du have to indsprøjtninger hver 8. uge.
Sygeplejersken vil lære dig, hvordan behandlingen foregår, og lære dig at indsprøjte medicinen. Hvis du ikke kan stikke dig selv, kan en pårørende måske lære det. Du kan også få hjælp af en hjemmesygeplejerske.
De første behandlinger får du hos os på afdelingen, og efter hver behandling observerer vi dig i 30 minutter. Efter 1-3 behandlinger i afdelingen er du klar til hjemmebehandling, hvor du får udleveret medicin af os, som du selv eller en anden skal give dig. Vi anbefaler dig ikke at være alene, når medicinen tages.
Glemt dosis
Hvis du glemmer at tage en dosis, skal du ikke tage dobbeltdosis næste gang. Tag medicinen, så snart du opdager det, og fortsæt herefter med indsprøjtning hver 8. uge.
Bimekizumab kan godt anvendes samtidig med Methotrexat eller anden immundæmpende medicin.
Eventuel afslutning af behandlingen
Virkningen indtræder ofte i løbet af få uger, men der kan gå op til 16 uger – og nogle gange længere tid – inden man kan se den fulde behandlingseffekt.
Efter 4 måneder vurderer vi effekten. Er der ingen effekt standser vi behandlingen. Er der delvis effekt, kan vi vælge at fortsætte behandlingen i yderligere 3-6 måneder og se det an. Virker behandlingen godt, kan den fortsætte i flere år.
-
Medbring den udleverede køletaske
Bimekizumab skal opbevares i køleskab ved 2-8 ºC. Under transport skal det fragtes i køletaske.
Når du er klar til at hjemmebehandling (efter de første 1-3 behandlinger på afdelingen), får du udleveret en køletaske med fryseelementer samt medicin. Herefter skal du huske at medbringe denne køletaske med frosne fryseelementer, hver gang du kommer til kontrol på afdelingen, da du her får udleveret medicin indtil næste kontrol.
Får du undtagelsesvist behov for at opbevare lægemidlet uden for køleskab, kan en enkelt sprøjte opbevares i højst 25 dage ved maksimalt 25 ºC beskyttet mod lys. Sprøjten skal anvendes inden for de 25 dage, anvendes den ikke inden for 25 dage kasseres den.
Bortskaffelse af medicin
I udgangspunktet skal brugte penne/sprøjter bortskaffes i kanyleboks, hvorefter den fyldte kanyleboks afleveres på apoteket eller på genbrugspladsen. Forhør dig eventuelt på dit apotek eller genbrugsplads om, hvorledes de gerne vil tage imod sprøjterne/pennene, da nogle steder gerne vil tage imod brugte sprøjter/penne med skjult kanyle (som Bimzelx® har) i fx en plasticpose.
-
De fleste tåler behandlingen. Dog kan der komme bivirkninger. Din læge vil fortælle dig om bivirkningerne, inden du starter behandlingen. Her er nævnt nogle af de ting, du skal være mest opmærksom på:
- Infektion, fx i øvre luftveje (fx ondt i halsen, forkølelse)
- Svamp i munden (symptomer herpå er metalsmag i munden og hvide/gule belægninger)
- Reaktioner på indstiksstedet, fx smerte, hævelse, rødme og kløe
- Hovedpine
- Træthed
- Maveonde (gastroenteritis)
- Forkølelsessår
- Betændte hårsække, der kan ligne bumser
- Akne.
-
Du skal møde til kontrol ved skiftevis læge og sygeplejerske cirka hver 3-4. måned. Hver gang vurderes virkning og eventuelle bivirkninger.
Forud for lægekontrollen efter de første 4 måneders behandling, skal du huske at få taget blodprøver. Og ligeledes forud for lægekontrollen efter 12 måneders behandling.
-
Undgå graviditet, mens du får Bimekizumab
- Kvinder i den fertile alder bør overveje at anvende passende prævention for at forebygge graviditet og fortsætte med at anvende prævention i mindst fire måneder efter den sidste Bimekizumab-behandling.
- Mænd i behandling med Bimekizumab kan fortsætte med behandlingen. Der er dog begrænset viden om Bimekizumabs indvirkning på den mandlige fertilitet.
- Bimekizumab kan ikke anvendes under amning.
Kontakt afdelingen, hvis du skal opereres
Forud for større, planlagte operationer anbefales pause med Bimekizumab på grund af risiko for infektion. Aftal derfor med hudlægen på afdelingen, hvordan pausen skal holdes. Behandlingen kan genoptages efter veloverstået operation, fx når sting er fjernet og der ikke er tegn på mangelfuld sårheling eller infektion.
Vær opmærksom ved vaccination
Levende, svækkede vacciner må ikke gives samtidig med Bimekizumab. Se gerne særskilt information om vacciner i den generelle information om biologisk behandling.
Sygdom
Bimekizumab påvirker dit immunforsvar. Derfor skal du være særligt opmærksom på dit velbefindende, og om du fx har feber. Har du mistanke om en infektion, skal du kontakte Afdeling for Hud- og Kønssygdomme eller din praktiserende læge. Alt efter infektionens alvorlighed kan det være nødvendigt med en pause i behandlingen.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Afdeling for Hud- og Kønssygdomme
Tlf. 97 66 66 60
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 9.00
Sygeplejerske
Tlf. 97 66 68 58
Vi træffes bedst: Mandag – torsdag 8.00 – 8.45
Kontaktes angående den biologiske behandling.