Operation for blindtarmsbetændelse (børn)
Dit barn er indlagt på AMA-A med blindtarmsbetændelse eller mistanke om blindtarmsbetændelse og afventer operation.
AMA-A er et akut modtageafsnit. Derfor kan vi ikke sige, hvornår barnet bliver kørt til operation. I kan opleve lang ventetid, og operationen kan blive udsat. Vi vil så vidt muligt holde jer løbende orienteret herom.
-
Dit barn er indlagt på AMA-A med blindtarmsbetændelse eller mistanke om blindtarmsbetændelse og afventer operation.
AMA-A er et akut modtageafsnit. Derfor kan vi ikke sige, hvornår barnet bliver kørt til operation. I kan opleve lang ventetid, og operationen kan blive udsat. Vi vil så vidt muligt holde jer løbende orienteret herom.
-
Blindtarmsbetændelse er en pludselig betændelsestilstand i et lille stykke tarm, der sidder på starten af tyktarmen. Når der går betændelse i blindtarmen, skal den fjernes, så tilstanden ikke forværres. Blindtarmen fjernes ved en kikkertoperation.
-
Under operationen er barnet fuldt bedøvet.
Inden barnet bliver bedøvet, får det lagt et drop, som det får væske og medicin igennem. Kirurgen, der skal operere barnet, taler først med jer om, hvad der skal foregå, og herefter bliver barnet bedøvet.
Operationen udføres med kikkert gennem 3 små huller i bugvæggen.
Operationen varer cirka 1-2 timer.
Du må som forælder gerne gå med ned til operationsstuen og være hos barnet, indtil det sover. Du får udleveret en kittel, som du skal have på inde på operationsstuen.
-
Barnet kommer på opvågningsstuen
Efter operationen bliver barnet kørt til opvågningsstuen, hvor det bliver observeret, indtil det er vågent efter bedøvelsen. Personalet giver jeg besked, når du kan gå ned på stuen til barnet. Når personalet på opvågningsstuen vurderer, at dit barn er vågen og smertedækket, bliver I kørt tilbage til AMA-A eller et af vores sengeafsnit.
Hvis blindtarmen var betændt og hel, da den blev fjernet, er der ikke behov for anden medicinsk behandling end den nødvendige smertestillende medicin.
Forvent smerter
Efter operationen kan barnet have mavesmerter, hvilke er helt normalt. Barnet kan også have kvalme, opkastninger og nedsat appetit. Det er vigtigt, at barnet trods dette, hurtigt kommer i gang med at spise og drikke og kommer ud af sengen og går omkring.
Inden barnet bliver udskrevet
Sammen med dig observerer vi jeres barn og holder øje med at:
- barnet er forsvarligt smertedækket
- barnets vandladning – dit barn skal have tisset, inden det kan udskrives
- barnet har luftafgang
- barnet kommer op at gå
- Barnet spiser og drikker.
Hvis barnet har det godt, bliver det udskrevet efter cirka 6 timer uden yderligere kontrol eller efterbehandling.
Hvis der er gået hul på blindtarmen
Hvis der er gået hul på blindtarmen, skal dit barn forblive indlagt og behandles med antibiotika. Barnet får medicinen gennem det drop, som blev anlagt inden operationen.
Barnet skal være indlagt, indtil:
- den antibiotiske behandling er afsluttet, forvent 3 døgns indlæggelse
- der er gang i barnets mave
- barnets almentilstand er tilfredsstillende
Hvis der er mulighed for det, bliver dit barn overflyttet til Børne- og Ungeafdelingen cirka 1 døgn efter operationen.
-
Tag smertestillende efter behov
Vi anbefaler, at barnet får smertestillende medicin efter behov. Du aftaler en plan for smertelindring med lægen inden udskrivelse.
Plan for smertelindring:
- Paracetamol: udregnes efter barnets vægt
- Ibumetin: lægen udskriver recept, hvis barnet skal have Ibumetin
Plastre
Det kan være rart for barnet at få plaster på operationssåret for beskyttelse. Plastrene, der er påsat efter operationen, skal sidde i 24 timer, hvorefter de må tages af. Hvis der er sat steristrips (de tynde brune plastre) hen over såret, skal disse blive siddende, til de falder af.
Tag brusebad efter 1 døgn
1 døgn efter operationen må barnet tage brusebad.
Undgå karbad, svømmehal og solbadning
Undgå karbad og svømmehal de første 10-14 dage efter operationen. Begræns solbadning de første 6 måneder for at skåne arret. Arret er meget sensitivt, og barnet bør anvende solcreme faktor 30, når det er i solen.
Hold maven i gang
Det er vigtigt at holde maven i gang. Det gør du ved at bevæge dig og drikke rigeligt med væske, gerne 2 liter dagligt.
Aftal at få fjernet operationstråd
Såret er enten syet med selvopløselig tråd eller med en tråd, som skal fjernes hos egen læge 10-12 dage efter operationen. Hvis dette er tilfældet, skal I selv kontakte og bestille tid hos egen læge. I vil blive oplyst om, hvad der er brugt ved den pågældende operation.
Sygemeld barnet
Barnet må komme i skole eller institution, når det føler sig frisk igen - typisk 2-3 dage efter operationen. Barnet skal undgå voldsomme aktiviteter og kontaktsport i 2 uger efter operationen.
Kontakt os ved problemer det første døgn
Kontakt os, hvis der opstår problemer, fx tiltagende smerter, feber og utilpashed, det første døgn efter operationen. Opstår der problemer senere, skal I henvende jer hos egen læge.
-
Nogle børn udvikler en byld efter operationen. Symptomerne viser sig typisk 1 uge efter operationen. Symptomerne er tiltagende smerter i maven, høj feber og generel utilpashed. Hvis barnet får disse symptomer, skal I kontakte egen læge eller Lægevagten.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
AMA-A – Akut Modtageafsnit
Tlf. 97 65 61 60
Se vores hjemmeside: https://aalborguh.rn.dk/info-AMA-A