Iltbehandling i eget hjem
-
-
Ilttilskud gives ofte fra en iltkoncentrator, som laver ilt ud af almindelig luft fra omgivelserne. Du får ilten gennem et næsekateter, som fører ilten til luftvejene. Den mængde ilt, du skal have, måles i liter per minut. I særlige tilfælde kan du få ilt fra iltflasker eller i flydende form.
Tag kun den mængde, du har aftalt med lægen
Inden du begynder iltbehandlingen, får du taget en blodprøve, som viser, hvor mange liter ilt du skal have i minuttet. Tag ikke mere, end du har aftalt med lægen, da du kan få for meget.
Brug creme ved tørre næsebor
Slimhinden i næseborene kan tørre ud, når du er i iltbehandling. Du kan afhjælpe tørheden ved at smøre næsen med et tyndt lag vandbaseret creme, som du kan købe på apoteket. Du bør ikke bruge oliebaserede cremer som fx vaseline.
Du kan også anvende nasal saltvandsnæsespray.
Vask og skift iltkateter ofte
Der findes fere forskellige iltkatetre – også kaldet iltbriller. Disse kan trykke ved næse og ører, men du kan forebygge det ved at holde iltkatetret blødt, rent og tørt. Skift kateteret hyppigt – mindst hver 2. uge. Du kan få nye iltkatetre ved at henvende dig til ilt-
firmaet Vital Aire på tlf. 44 92 35 44.Undgå rygning og åben ild
Hvis du ryger tobak, ophæver det virkningen af iltbehandlingen. Derfor er det vigtigt, at du stopper fuldstændigt med at ryge.
Ren ilt nærer forbrænding, og der er stor risiko for at komme til skade, hvis du er i nærheden af åben ild, når du er i iltbehandling. Det gælder rygning, en tændt brændeovn, stearinlys og madlavning over gasblus. Der er stor risiko for alvorlige forbrændinger, og du skal opholde dig mindst 2 meter fra åben ild. Du må ikke bruge åben ild i sengerum med ilt, da ilten kan ophobe sig i sengetøjet.
Olie må ikke anvendes i nærheden af ilt, da det kan selvantænde.
Få motion og frisk luft
Selvom det kniber med luft, er det vigtigt at få sig rørt. Forlængerslangen gør det muligt for dig at bevæge dig omkring indenfor, samtidig med at du får ilt. Det er også vigtigt, at du kommer ud og får frisk luft. Medbring en iltflaske, når du gør det. Det er vigtigt, at du bruger ilten ved anstrengelser, fordi kroppen i den forbindelse har brug for mere ilt.
Husk at tage dybe vejrtrækninger, det vil sige trække vejret helt ned i maven. Når du trækker luft ind, går maven ud, og når du puster luft ud, går maven ind.
Kontakt Vital Aire ved spørgsmål
I Region Nordjylland står Vital Aire for iltleverancen og kontrollen med iltudstyret. Du vil modtage nærmere oplysninger fra Vital Aires konsulenter. Hvis du har spørgsmål til udstyret, eller hvis der opstår problemer med det, skal du kontakte firmaet.
Kontakt Vital Aire ved længerevarende ophold uden for hjemmet
Hvis du skal hjemmefra i længere tid, skal du kontakte Vital Aire i god tid for at få bragt iltudstyr til det pågældende sted. Hvis du har planer om udlandsrejse, skal du kontakte lungesygeplejerskerne på tlf.
23 28 81 80.
Kontakt Vital Aire, hvis strømmen svigter
Ved længerevarende strømsvigt skal du kontakte Vital Aire. Du kan sagtens undvære ilten i nogle timer, så gå ikke i panik. Hvis du har iltflasker, kan du bruge disse i ventetiden.
Få penge tilbage for eludgifter
Iltkoncentratoren bruger strøm til at producere ilt. Denne merudgift til el refunderer Region Nordjylland.
Beløbet indsættes på din NEM-konto.
Vital Aire aflæser timetælleren på koncentratoren 4 gange om året og indberetter tallet til Region Nordjylland, der afregner efter en bestemt takst.
-
Hvis du har spørgsmål til eller gener i forbindelse med behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.