Behandling af andengradsforbrændinger
-
-
Vi behandler dit brandsår med en speciel brandsårsbandage (AQUACEL® Ag Burn), der er beregnet til andengradsforbrændinger, som den du har.
Vi lægger bandagen på selve brandsåret og et stykke ud over sårkanterne. Ovenpå lægger vi en sugende forbinding, som du skal skifte, hvis der siver sårvæske igennem. Efterhånden som brandsåret danner mindre væske, behøver du ikke længere den sugende forbinding.
Efter 2-5 døgn tørrer bandagen ud og kommer til at ligne sårskorpe. Samtidig med at bandagen tørrer ud, hæfter den sig til sårbunden i brandsåret. På den måde får såret de bedste betingelser for at danne ny hud.
Bandagen tørrer ud og kommer til at ligne sårskorpe.
I takt med, at brandsåret heler, og der dannes ny hud, vil bandagen begynde at løsne sig uden at skade såret og den nye hud. Det sker efter 10-16 dage.
-
Fjern ikke bandagen
Det er meningen, at bandagen skal sætte sig fast på såret. Derfor er det meget vigtigt, at bandagen bliver på såret. Du må aldrig forsøge at fjerne bandagen, når den er hæftet til sårbunden.
Sådan forholder du dig med bandagen på
- Det er normalt, at bandagen bliver stiv i takt med, at den tørrer ud.
- Hvis du har brandsår over led, fx håndled, albue, skulder eller knæ, er det vigtigt, at du fra starten af behandlingen bevæger leddet hyppigt.
- Jo mere du bevæger den forbrændte kropsdel, jo mindre stiv bliver bandagen. Dermed vil du også opleve færre smerter, når du bevæger dig.
- Hvis bandagen bliver så stiv, at den forhindrer dig i at bevæge den forbrændte kropsdel, kan du fugte den med sterilt vand eller sterilt saltvand. Du får sterilt vand med hjem, når du har fået bandagen på, og du kan ellers købe vandet på apoteket. Du skal kun fugte bandagen der, hvor den er stiv eller strammer. Det er ikke hele bandagen, der skal blive våd, og du kan fugte den igen efter behov.
Tag smertestillende efter behov
Det er normalt at have sviende smerter et stykke tid efter forbrændingen. Det er dog vigtigt at bruge den kropsdel, der er forbrændt, så normalt som muligt. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb, fx paracetamol. Tag 2 tabletter ad gangen 3-4 gange dagligt. Vær opmærksom på at bruge børnedosis til børn.
Kontakt os ved problemer
Kontakt os eller din egen læge:
- hvis du oplever tegn på infektion:
- hvis bandagen ikke hæfter sig til brandsåret inden for cirka 5 døgn
- hvis du oplever, at der kommer tiltagende væske fra brandsåret efter de første døgn
- hvis bandagen føles uudholdelig, ubekvem og generer led og knoglefremspring, og det ikke hjælper at genfugte bandagen, som beskrevet ovenfor
- hvis bandagen efter 21 dage ikke har løsnet sig fra brandsåret.
Når du har fået bandagen af
Du skal smøre den nye, lyserøde hud med uparfumeret fugtighedscreme 2 gange dagligt, så huden bliver smidig og stabil.
Du skal beskytte den nye hud med solcreme med faktor 50, når du opholder dig ude i solen i det første år efter forbrændingen.
Bandagen har løsnet sig, og der er dannet ny hud på det forbrændte område.
-
Når du har fået bandagen på, fortæller vi dig, hvad der skal ske fremadrettet. Det kan fx være:
- at der kommer en hjemmesygeplejerske hjem til dig og tilser din bandage
- at du skal gå til kontrol hos din egen læge
- at du skal komme til kontrol i Ortopædkirurgisk Ambulatorium, som sender dig en tid til kontrollen.
-
Har du spørgsmål, eller oplever du problemer, er du velkommen til at kontakte os.
Kontakt
Akutmodtagelsen, Thisted
Tlf. 97 65 05 43