Intensiv træning er en god idé

Et hold forskere fra Aalborg UH har gennem tre et halvt år fulgt 532 kursister på Aalborg Kommunes rehabiliteringscenter i Mou i et klinisk studie af centrets metoder. Og forskningen viser, at det kan betale sig at sætte ind med fysisk træning, hvis man gerne vil have ældre til at bevare deres funktionsevne længst muligt. 
- Det er bemærkelsesværdige resultater, som i den grad understreger, at det er muligt at skabe langvarige forbedringer i ældre menneskers fysiske funktionsniveau, siger professor ved Ældremedicinsk Afdeling, Stig Andersen.

Han er en del af det forskerhold, som står bag studiet, som er publiceret internationalt i det anerkendte medicinske tidsskrift European Geriatric Medicine. Foruden ham tæller forskergruppen blandt andre også forskningsansvarlig udviklingsterapeut ved Fysio- og Ergoterapiafdelingen, Jane Andreasen og postdoc Martin Jørgensen fra Ældremedicinsk Afdeling.

Gruppens forskning viser, at skal arbejdes for det, hvis de gode resultater skal nås. Derfor er det vigtigt, at kommunen og den ældre i samarbejde opstiller klare træningsmål:

- Det kræver virkelig noget af både den kommunale rehabilitering og det enkelte menneske, fordi det i langt de fleste tilfælde er nødvendigt at sætte flere indsatser i gang samtidig. Det betyder, at kommunens sundhedspersoner skal være rigtig dygtige til at samarbejde på tværs af faggrænser for at nå i mål. Derfor er det også ekstra vigtigt, at der bliver opstillet et klart træningsmål for den ældre, som parterne sammen kan arbejde henimod, siger Stig Andersen.
 
Han fremhæver, at den tværfaglige og intensive træning netop er mulig på et sted som rehabiliteringscenter Aalborg i Mou, hvor de ældre er på døgnophold og træner i hverdagens små og store gøremål.

Rehabiliteringscentret har systematisk målt kursisternes fysiske funktionsniveau og selvoplevede livskvalitet. Det har resulteret i det omfattende datamateriale, som forskerne har anvendt i deres undersøgelse af rehabiliteringscentrets metoder.

Resultater taler for sig selv

I gennemsnit opnår kursisterne en forbedring i deres fysiske funktionsniveau på 50% i gangtest og rejse-sætte-sig-test og 23 % i balance. Det er de tre testparametre, som ofte anvendes til at måle ældre menneskers fysiske funktionsniveau både her og nu, men også over tid.

Samtidig stiger de ældres selvoplevede livskvalitet med i gennemsnit 50%, mens de er på rehabiliteringscentret. Og det er en varig stigning, som kun er aftaget ganske svagt seks måneder efter endt ophold.

Efter et ophold på Rehabiliteringscenter Aalborg er den ældres behov for hjemmehjælp reduceret med i gennemsnit 71 % fra 9,8 til 2,8 timer om ugen. Efter seks måneder er behovet faldet med 2 % mere til kun 2,6 timer ugentligt.

Stig Andersen, TV-Avisen

Stig Andersen forklarede om forskningsresultaterne i TV-Avisen på DR1, tirsdag den 15. september. Se indslaget ved at klikke på billedet ovenfor (Indslaget starter 21 minutter og 50 sekunder inde i udsendelsen)

Opdateret