Europæiske forskere går sammen om at kortlægge sammenhæng mellem diabetes og knogleskørhed

Hvorfor beskadiger type 1 og type 2 diabetes knoglerne - og hvordan kan brud forhindres? Det skal forskere fra Steno Diabetes Center Nordjylland finde svar på i et nyt stort europæisk forskningssamarbejde.

FIDELIO

14 ph.d.-studerende fra en række europæiske forskningsinstitutioner skal over de næste fire år samarbejde om at blive klogere på sammenhængen mellem, hvorfor diabetespatienter har en større risiko for knoglebrud end andre.

– Diabetes har negativ indflydelse på mange af kroppens organsystemer, for eksempel øjne, fødder og hjerte, men sygdommen påvirker også i stor stil knoglerne. Ofte ses øget risiko for knoglebrud og nedsat opheling af brud, men den dybere forståelse for, hvordan det hænger sammen, kender man faktisk ikke, fortæller overlæge ved Steno Diabetes Center Nordjylland, Peter Vestergaard.

Sammen med sine kollegaer i Steno Diabetes Center Nordjylland har han i en årrække forsket i bedre forståelse af diabetes påvirkning af knoglerne – et område, der er i dag er blandt centerets fokusområder. Forskerne har blandt andet påvist, at diabetes forårsager en ændret mineralisering i knoglerne.

– Vi mener, at sukker går ind og påvirker de collagenfibre, som findes i knoglerne. Fibrene svarer til det armeringsjern i en bentonstruktur, som via jernets fleksibilitet er med til at gøre konstruktionen stærk. På samme måde er collagenfibrene centrale i forhold til at holde knoglerne stærke, forklarer Peter Vestergaard.

Viden skal finde bedre lægemidler

I projektet skal forskerne samle og dele viden og data om diabetes og knoglesygdom på tværs af de europæiske partnere. I Aalborg skal forskerne særligt undersøge forekomsten af knoglebrud, og om der er sammenhænge til patienternes medicinforbrug.

– I Danmark har vi rigtig gode sundhedsregistre. Det gør os i stand til at lave tilbundsgående analyser af diabetesbehandlingen, og derigennem få en bedre forståelse for samspillet mellem medicin og knoglesygdomme, fortæller Peter Vestergaard og fortsætter:

– Der findes meget medicin for diabetes, som på forskellig vis påvirker receptorer i kroppen. Ved at undersøge, hvilken medicin patienterne får, og hvordan det går dem med hensyn til knoglebrud eller andre sygdomme, kan vi få et billede af, hvordan deres sygdom relaterer sig til lægemidlerne, forklarer han.

Peter Vestergaard håber, at den viden, som kommer ud af projektet kan bruges til at optimere diabetesbehandlingen - og få luget ud i de lægemidler, som skader knoglestrukturen samt skabe viden, der kan danne grundlag for nye lægemidler.

En del af verdenstoppen

Forskningsprojektet er finansieret gennem en EU-bevilling på 3,8 mio. Euro og ledes fra det medicinske fakultet ved Technische Universität Dresden.

– Vi er meget stolte over at være en del af dette unikke samarbejde, som samler forskningsinstitutioner fra den absolutte superliga inden for diabetesforskning fra Tyskland, Storbritannien, Holland, Schweitz, Italien – og så os i Danmark. Det giver os adgang til at netværke med nogle af de førende på området og giver os adgang til cutting edge teknologi og viden. Dette vil gavne os som forskningsenhed, og vil ikke mindst have store implikationer for at kunne forstå knoglernes mekanismer hos diabetespatienter, siger Peter Vestergaard.

Undervejs i projektet er det blandt andet planen, at de deltagende organisationer får mulighed for at sende forskere på ophold blandt hinanden.

– Network og samarbejde er altafgørende for, at vi kan løfte vores forskning. Vi glæder os derfor til at gøre brug af de udvekslingsmuligheder, som også ligger i projektet, slutter han.

Fakta om projektet

Forskningsprojektet er navngivet FIDELIO og er støttet med 3,8 mio € fra EU's Marie Skłodowska-Curie Actions-program. Projektets hjemmeside findes på: https://www.fidelio-project.eu/ .

Opdateret