COVID-19 test af hjemløse og udsatte borgere i Aalborg

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

Aalborg Kommune og Region Nordjylland har aftalt at lave en særlig testløsning for COVID-19 til hjemløse og andre udsatte borgere. Løsningen er blevet etableret i et hurtigt og positivt samarbejde mellem Familie- & Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune og Aalborg Universitetshospital.

En særlig risikogruppe

- Hjemløse og øvrige socialt udsatte borgere udgør en særlig risikogruppe, og derfor er testning vigtig, siger regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman.

- Borgere, der lever og opholder sig på gaden, har ikke altid de samme muligheder for at efterleve Sundhedsstyrelsens råd om at beskytte sig selv og andre mod smitte, som for eksempel hyppig håndvask og brug af håndsprit. Mange af disse borgere har samtidig en dårligere almen sundhedstilstand end gennemsnitsbefolkningen, siger Ulla Astman.

Tre teststeder i Aalborg Kommune

Tirsdag den 7. april vil medarbejdere fra Aalborg Kommune og Aalborg Universitetshospital sammen besøge tre udvalgte teststeder i Aalborg Kommune. I Aalborg er der tale om

  • Kirkens Korshærs Varmestue i Søndergade
  • Opgangsfællesskaberne på Signalvej i Vejgaard
  • Opgangsfællesskaberne på Bakkevej i Nørresundby.

Stederne er valgt ud fra Aalborg Kommunes Gadesygeplejerskes vurdering af, hvor borgerne med størst behov normalt befinder sig.

Aalborg Universitetshospital står for selve testningen, mens Aalborg Kommune har sørget for at stille den kommunale Tandbus til rådighed som mobilt teststed.

- Vores mange opsøgende gademedarbejdere har i forvejen rigtig god kontakt til de udsatte og vil sammen med de frivillige organisationer bygge bro, så vi sørger for at alle kender tilbuddet, siger Mai-Britt Iversen, rådmand i Aalborg Kommune.

– Vi står samtidig klar med karantænepladser, så alle har et sikkert sted at være, hvis det bliver nødvendigt, forsikrer hun.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer gælder for denne gruppe af borgere, ligesom de gælder for alle andre. Hvis nogle af de testede viser sig at være COVID-19 smittede, skal de således isolere sig og undgå tæt kontakt med andre mennesker indtil 48 timer efter symptomophør.

Det er aftalt at begynde med at afsætte 1 dag til testning, og så derefter vurdere om der er behov for yderligere tiltag.

Også indsatser i de øvrige nordjyske kommuner

Regionen arbejder på en plan for test af hjemløse og særligt udsatte borgere i de øvrige nordjyske kommuner. Det vil være et andet setup end i Aalborg, da målgruppen ikke er lige så stor uden for Aalborg, men det er naturligvis vigtigt, at alle i målgruppen har mulighed for at blive testet.

Yderligere oplysninger

Kirkens Korshær ønsker ikke, at der er pressefotografer eller andre, der tager billeder eller video af varmestuens brugere, heller ikke selvom de selv indvilger i dette. Presse bedes kontakte og koordinere det med Regionschef i Kirkens Korshær Jonas Jakobsen på mobil 29 33 80 37.

Opdateret