Stort studie giver ny viden om optimal iltbehandling til intensivpatienter

Intensivafdelinger verden over har fået et bedre grundlag at arbejde ud fra, når de fremover skal skrue på hanerne med ilt til behandlingen af patienter med lungesvigt. Danske forskere har netop publiceret resultaterne af verdens største studie af sin slags i det anerkendte lægetidsskrift New England Journal of Medicine.

Patienter, der indlægges på en hospitalsafdeling med lungesvigt – for eksempel på grund af COVID-19 – har brug for behandling med ekstra ilt.

I de sværeste tilfælde foregår behandlingen på hospitalernes intensivafdelinger, hvor praksis i mange år har været at give ”rigeligt med ilt”. Studier har dog antydet, at for rundhåndet iltbehandling af de mest syge patienter risikerer at gøre mere skade end gavn og kan i værste fald øge dødeligheden.

- Der er en hårfin balance mellem for lidt og for meget, når det handler om iltbehandling til intensivpatienter. På den ene side skal der gives tilstrækkelig ilt til at sikre kroppens funktion. På den anden side, må man ikke skade lungevævet. Det fortæller overlæge ved Aalborg Universitetshospital og professor i anæstesi- og intensivmedicin ved Aalborg Universitet, Bodil Steen Rasmussen.

I samarbejde med professor Anders Perner fra Centre for Research in Intensive Care (CRIC) på Rigshospitalet satte hun sig i 2016 for at undersøge, om patienter med et akut lungesvigt, som indlægges på intensivafdeling, ville have gavn af blive behandlet med lidt mindre ilt i forhold til standardbehandlingen.

- Indtil nu har vi ikke kendt det optimale område for iltindhold i blodet hos kritisk syge patienter. Selvom nyere studier har indikeret, at det er sikkert at tilstræbe lavere niveauer af iltindhold, har vi ikke vidst, om det samlet set gavner eller skader, forklarer Bodil Steen Rasmussen.

Men det ved man nu. I det absolut største iltstudie i verden har forskergruppen indsamlet data fra 2.928 patienter, som over en periode på cirka 3 år er blevet behandlet på 35 intensivafdelinger i 7 lande – Danmark, England, Finland, Holland, Island, Norge og Schweiz.

- Studiet har vist, at det er sikkert at behandle med ilt til et lavere iltindhold i blodet, da der ikke var forskel i dødeligheden, bivirkninger eller varighed af indlæggelse på intensivafdeling, fortæller Bodil Steen Rasmussen.

Og det er faktisk vigtig viden, fastslår hun:

- Selvom ilt er ét af de hyppigst anvendte lægemidler, har der manglet videnskabelig evidens for, hvilken dosis, der er optimal. Vores studie giver os et mere sikkert grundlag for at give mindre ilt – også til COVID-19 patienter. Det er en god nyhed, at vi med sikkerhed kan være tilbageholdende med at give ilt i store mængder.

Yderligere information

Studiets resultater er netop præsenteret på et stort virtuelt møde ’Critical Care Reviews Meeting 2021’, som afholdes fra den 20. til den 22. januar 2021, og den videnskabelige artikel er at finde på New England Journal of Medicines hjemmeside, https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2032510.

Studiet, som er navngivet HOT-ICU (’Handling Oxygenation Targets in the Intensive Care Unit’), er blevet til med støtte fra Innovationsfonden, Regionernes Medicinpulje, det Obelske Familiefond, Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensive Medicin og Intensiv Symposium Hindsgavl.

 

Opdateret