Aalborg-forsker modtager Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris

Seniorstatistiker ved Hæmatologisk Afdeling, ph.d. Lasse Hjort Jakobsen har modtaget Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris 2022.

30-årige Lasse Hjort Jakobsen er ekspert i statistik og forsker i lymfekræftpatienters prognose, herunder overlevelse, risikoen for tilbagefald og senfølger. 

Igennem registerforskning har han blandt andet været med til at vise, at patienter, der er færdigbehandlet for den mest hyppige form for lymfekræft, allerede efter to år har en overlevelse, der svarer til den, man ser i den danske baggrundsbefolkning - og med en tilhørende lav risiko for tilbagefald. For patienter med den særligt aggressive sygdom Burkitt's lymfom, er tallet kun ét år.

Det er viden, som har betydning for, hvordan patienterne skal følges i sundhedsvæsenet efter endt behandling, og som samtidig kan bruges til at at informere patienterne om deres prognose.

Lasse Hjort Jakobsens forskning har blandt andet været medvirkende til, at man i Sverige har ændret opfølgningsstrategien for patienter med non-Hodgkins lymfom, når der er gået to år efter, at de er erklæret sygdomsfrie.

Læs mere om Lasse Hjort Jakobsens forskning her og i denne netop publicerede artikel på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Lasse Hjort Jakobsen tv. og Jakob Winther Kirkegård th. modtager årets Juniorforskerpriser fra Kræftens Bekæmpelse. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Lasse Hjort Jakobsen tv. og Jakob Winther Kirkegård th. modtager årets Juniorforskerpriser fra Kræftens Bekæmpelse. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Foruden Lasse Hjort Jakobsen har også kirurg og ph.d. Jakob Winther Kirkegård fra Regionshospitalet Gødstrup og Aarhus Universitetshospital modtaget Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris 2022.

Prisen uddeles hvert år af Kræftens Bekæmpelse til talentfulde yngre forskere, der har ydet en særlig indsats inden for dansk kræftforskning. Med prisen følger 100.000 kr., som kan bruges til konferencer eller forskningsophold i udlandet, eller til indkøb af udstyr til forskningen.

Prisen blev overrakt torsdag d. 25. august af Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør Jesper Fisker på konferencen "Danske Kræftforskningsdage", der blev afholdt i Kolding.

Opdateret