Sygeplejersker corona-forsker

Da coronavirus i foråret gjorde sit indtog i Danmark, blev der ikke bare travlt på hospitalets pandemiafsnit. Også rundt omkring i forskningsmiljøerne blev der iværksat forskningsprojekter, som skal skabe viden om den nye sygdom. Også inden for klinisk sygepleje, hvor flere spændende projekter er i fuld gang.

Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje har netop udsendt et spørgeskema til sygeplejersker, som har indgået eller indgår i hospitalets COVID-19 beredskab. Spørgeskemaundersøgelsen udføres i samarbejde med School of Nursing, University of Adelaide, Australien. Det skal sammen med en opfølgende interviewrunde være med til at undersøge sygeplejerskernes villighed og forberedthed til at arbejde under COVID-19 pandemien. 

- Pandemien har medført en masse ændrede forhold både i forhold til rammer, opgaver og arbejdsfællesskaber, som helt givet har haft en betydning og skabt noget uvished blandt alle. Vi vil undersøge, hvilke faktorer der kan have betydning for, hvor parate folk er til at indgå i sådan et beredskab, og hvordan uvished omkring arbejdsopgaven påvirker, fortæller professor og leder af Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje Mette Grønkjær. 

Projektet er blot ét af flere COVID-19 relaterede projekter, som Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje og de klinikansatte postdocs har iværksat. Lige nu er yderligere fire i fuld gang, og endnu flere er i støbeskeen. 

 - Det overordnede formål med projekterne er at få patienters, pårørendes og sygeplejerskers perspektiv på, hvordan COVID-19 pandemien er blevet oplevet og har påvirket sygeplejen og inddragelsen af pårørende. Viden som forhåbentlig kan komme til gavn, hvis sundhedsvæsenet en anden gang får brug for at oprette lignende beredskaber, siger Mette Grønkjær. 

Hun fortæller, at Covid-19 ikke kun har påvirket de patienter, som har haft sygdommen. Et af projekterne har derfor til formål at undersøge, i hvilket omfang patienter og pårørende, som ikke har været indlagt på grund af Covid-19, har oplevet, at pandemien har spillet ind på deres indlæggelse, særligt omkring besøgs- og ledsagerrestriktionerne.

- Vi har en formodning om, at de skiftende begrænsninger for, hvornår man kunne besøge sine pårørende eller følge med til behandling eller samtaler, har haft en indvirkning på sygeplejerskers evne til at etablere og opretholde de vigtige patient- og pårørenderelationer. Vi har brug for at vide, hvilken betydning det har haft, sådan at vi kan være bedre rustet til at håndtere lignende situationer i fremtiden, fortæller Mette Grønkjær.

I et andet projekt undersøges gennem fokusgruppeinterview med sygeplejersker fra pandemiafsnittene, hvordan ændrede arbejdsforhold under COVID-19 har påvirket sygeplejerskers kliniske beslutningstagen. 

Første resultater omkring årsskiftet

I FoKSy forventer man, at de første artikler allerede så småt ligger klar omkring årsskiftet. Det er en noget kortere vej fra idé til færdigt projekt end sædvanligt.

- Forskningsenheden og de klinikansatte postdocs har ikke ligget på den lade side, fra vi fik beskrevet projekterne i foråret til vi hen over sommeren fik samlet data i form af interviews og spørgeskemaer. På grund af Corona har vi ikke kunnet komme helt så langt med nogle af de andre projekter, vi havde planlagt, så det har givet plads til at prioritere noget andet, fortæller Mette Grønkjær.

Opdateret