Guld hjælper mod knæsmerter

Nyt studie fra Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet viser, at mikroskopiske guldstykker i knæet ser ud til at kunne lindre smerterne hos patienter med artrose.
Sten Rasmussen

Patienter, der har artrose – også kaldet slidgigt – i knæet døjer ofte med smerter. Som overlæge ved Aalborg Universitetshospital og professor ved Klinisk Institut på Aalborg Universitet har Sten Rasmussen i årenes løb mødt mange af disse patienter. Ofte er smerterne ikke sådan lige at få bugt med, men et nyt forskningsprojekt giver håb:

- Et røntgenbillede kan faktisk ikke vise, hvorfor en patient med artrose har smerter. Tidligere har man ment, at smerterne hang sammen med, hvor meget brusk, der var tilbage i knæet, men noget tyder på, at de i højere grad er forbundet med inflammationstilstande i knæet, fortæller Sten Rasmussen.

Og hvis patienternes smerter skyldes inflammation i knæet, så kan noget så spektakulært som guld have en gavnlig virkning. Hvordan det hænger sammen, vender vi tilbage til.

30 patienter med guldstøv i knæet

I et netop afsluttet forskningsprojekt har Sten Rasmussen lagt bittesmå stykker guld ind i knæet hos 30 patienter med artrose, som døjer med smerter. Patienterne er herefter blevet fulgt i to år for at se, om smerterne er blevet mindre.

- Konkret har vi taget smule ledvæske ud af knæet og iblandet nogle mikroskopiske guldstykker, som så er blevet sprøjtet tilbage i knæet, forklarer han.

Ved hjælp af spørgeskemaer er patienternes smerter blevet undersøgt både før og i tiden efter, at de er blevet behandlet, og forskerne har desuden undersøgt blodprøver og ledvæske før og efter behandlingen

- Vi så, at inflammationsgraden faldt hos samtlige forsøgsdeltagere, og omkring 80 procent svarede, at de følte færre smerter. Det er spændende resultater, siger Sten Rasmussen.

Kemisk forklaring

At guldet ser ud til at virke, er der en god forklaring på:

- I vores forsøg lægger vi guldstykker, der er 10 gange større end en celle, ind i knæleddet. Dem forsøger makrofagerne at opløse, og derved frigøres nogle guld-ioner, der indlejres i cellen. Herinde stopper de en kaskadeproces i proteindannelsen, der så stopper inflammationen, forklarer Sten Rasmusen.

At bruge guld til behandlingen af smerter er faktisk ikke nyt. Allerede i begyndelsen af det forrige århundrede begyndte læger at behandle gigtsygdomme med intravenøse indsprøjtninger af opløst guld. Behandlingen var dog skrap kost for nyrerne og gav anledning til hudlidelser, men det var ikke guldet i sig selv, som var problemet. Det var den kemiske behandling, som guldet var blevet opløst i, som var skadelig.

- Guld er et meget rent grundstof, og der er ingen bivirkninger ved behandlingen. Nu har vi kørt et pilotforsøg, som har vist, at der er en sammenhæng mellem irritationsprocessen i knæet og smerter, men før vi kan tage det i brug i patientbehandlingen, er der dog behov for at gennemføre et større videnskabeligt studie, der kan vise, at effekten også er der, når vi bruger guldet på andre end 30 nøje udvalgte forsøgsdeltagere, siger professoren.

Resultaterne af forskningsprojektet er netop publiceret i den videnskabelige tidsskrift European Journal of Pain, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ejp.1909

Opdateret