Orientering om overgangsordning i specialet akutmedicin

Sundhedsstyrelsen har offentliggjort Vejledning om overgangsordning for speciallæger i andet speciale og læger med erfaring i akutmedicin. Få overblikket over reglerne her.

Overgangsordningen skal sikre, at læger, der allerede har erfaring med akutmedicin og har gennemført uddannelseslignende elementer, inden specialet blev oprettet d. 9. februar 2018, vil kunne få en vurdering af, om de er kvalificerede til at blive speciallæger i akutmedicin - eller eventuelt få mulighed for at gennemføre et forkortet speciallægeuddannelsesforløb.

Under overgangsordningen kan man opnå speciallægeanerkendelse i akutmedicin efter en af de to paragraffer §20 og §21.

 

Merit efter §20 for læger og speciallæger

§20 indebærer hel eller delvis merit, og alle læger/speciallæger kan søge. I forhold til uddannelsestid tages udgangspunkt i den 6-årige specialistuddannelse (1 år introduktion, 5 år hoveduddannelsen). Kompetencer, der kan give merit ved en konkret individuel vurdering:

  • Uddannelsesstillinger i andre relevante specialer
  • Uklassificerede stillinger forud for 9.2.2018
  • Uklassificerede stillinger i perioden 9.2.2018 – 31.12.2018 efter speciel ansøgning til SST via VUS inden 31. december 2018
  • I- og H-kurser – fx vejlederkursus, SOL, forskningstræning
  • Kurser i regi af DASEM. Kursusrækken i akutmedicin i RN/RM
  • Godkendte kompetencer i logbogen opnået forud for 9.2.2018
  • Aktuelle kompetencevurderinger i akutafdelinger og andre uddannelsesafdelinger

Vigtige datoer for §20 ansøgere:
De regionale råd for lægers videreuddannelse kan ansøge Sundhedsstyrelsen om dispensation for uddannelsesreglerne. Dette vil bl.a. kunne være aktuelt ved meritvurderingen af læger ansat i en akutafdeling i Danmark ved bekendtgørelsens ikrafttræden.

Ansøgning for dispensation for uddannelsesreglerne skal modtages i videreuddannelsesregionen inden den 31. december 2018 – og ansøgning om forkortet uddannelsesforløb har frist 31. december 2024.

 

Merit efter §21 for speciallæger

§21 indebærer fuld merit eller afslag, og kun speciallæger med stor erfaring/lang ansættelse inden for akutområdet kan søge. Krav til merit:

  • Er speciallæge
  • Samlet ansættelse på 5 år i akutafdelinger forud for 9.2.2018 (fuldtidsansættelser på min. 6 måneders varighed indgår i meritvurderingen)
  • Aktualitetskrav (min. 3 års fuldtidsansættelse i en dansk akutafdeling inden for de seneste 5 år)
  • Godkendt fagområdeuddannelse i akutmedicin eller anden uddannelse der kan sidestilles hermed ELLER speciallægen har opnået godkendelse af samtlige kompetencer i målbeskrivelsen for akutmedicin.
  • Vurderes at have gennemført en uddannelse, der kan sidestilles med speciallægeuddannelsen i akutmedicin

Vigtige datoer for §21 ansøgere:
Ansøgning om speciallægeanerkendelse efter §21 skal være Styrelsen for Patientsikkerhed i hænde senest 31. december 2020 efter forudgående vurdering af speciallægens kompetencer foretaget i de regionale råd for lægers videreuddannelse.

 

Hvordan opnår man de elementer, man mangler efter meritvurdering?

  • Mangler lægen 50% eller mindre (sv.t. 3 år eller mindre) af den samlede uddannelsestid kan lægen selv finde og aftale de relevante ansættelser jf. meritafgørelsen. Dette skal i så fald godkendes af de regionale råd for lægers videreuddannelse
  • Mangler lægen mere end 50% af den samlede uddannelsestid skal lægen søge ansættelse i et hoveduddannelsesforløb i akutmedicin, som forkortes sv.t. meritafgørelsen

 

Mere information

Reglerne for merit til speciale i akutmedicin er også indgående beskrevet af Dansk Selskab for Akutmedicin, og da der kan ske ændringer, så anbefales det at checke siden: http://dasem.dk/uddannelse/#merit

Læs de nærmere detaljer om krav til merit i Vejledning om overgangsordning for speciallæger i andet speciale og læger med erfaring i akutmedicin.

Find skemaer til meritansøgninger på Videreuddannelsesregion Nords hjemmeside.

PKL i akutmedicin Marc Ludwig kan hjælpe med at afklare tvivlsspørgsmål. Kontakt tlf.nr. 97644262, e-mail: marc.ludwig@rn.dk   

 

Opdateret