Temamøde om trivsel og mental robusthed

Hvordan sikrer man den bedste trivsel i en presset hverdag på en hospitalsafdeling? Det var emnet, da det halvårlige møde i Forum for Uddannelsesansvarlige overlæger (UAO) og uddannelseskoordinerende yngre læger (UKYL) blev afholdt mandag den 29. februar 2016.

Uddannelseskoordinerende overlæge Susanne Nøhr havde inviteret proceskonsulent Nynne Lykke Christensen fra YL og erhvervspsykolog Mette Krøigaard, der er ansat i en delestilling mellem FAS og YL til at holde oplæg under overskriften ”Mellem begejstring og belastning. Styrk en robust arbejdspladskultur”. 

55 læger var tilmeldt arrangementet i auditoriet i Forskningens Hus 

I det tætpakkede auditorium præsenterede de to oplægsholdere den forskning, der beskriver, hvad der kendetegner en robust arbejdspladskultur – en kultur som kan fremme læring og skabe mere robuste yngre læger, der kan stå på mål for de udfordringer, de møder i dagligdagen. 

Og udfordringer er der nok af, hvilket kom tydeligt frem på mødet, hvor fokus dog var på den enkeltes handlemuligheder og indflydelsessfære. Sundhedsprofessionelle mødes i stigende grad med krav om høj fleksibilitet og effektivitet. Det kræver mental robusthed at holde fast i gnisten, undgå stress og samtidig fastholde et godt læringsmiljø, var oplægsholdernes pointe. 

Ifølge Nynne Lykke Christensen og Mette Krøigaard viser forskning, at positive følelser, engagement, mening og muligheden for at bringe sine styrker i spil har afgørende betydning for, om man trives på arbejdspladsen og i sidste ende kan honorere de stigende forventninger til produktivitet og effektivitet.


Fem robusthedsfaktorer

Et omdrejningspunkt for oplægget var fem indbyrdes forbundne robusthedsfaktorer, der er personlige ”håndgreb”, man kan arbejde med for bedre at kunne modstå det mentale pres, man som læge møder i sit arbejde. Robusthedsfaktorerne kan kort beskrevet opsummeres således:

  1. Tænkning og problemløsning. Denne handler om at være bedre til at sætte følelserne lidt på sidelinjen i pressede situationer. Dette kan hjælpe til bedre at analysere problemer og træffe de rigtige beslutninger.

  2. Styrker. Her handler det om at blive bevidst om sine styrker. Ved at kende dem, kan man bruge dem, når der er brug for det.

  3. Positive følelser. Denne faktor handler om at blive bedre til at holde et optimistisk og positivt syn på tingene og se flere muligheder.

  4. Relationer. Det gælder om at blive bedre til at bruge sit netværk i pressede situationer og kommunikere positivt med sine relationer.

  5. Selvregulering. Er man god til at rumme sine egne følelser vil det hjælpe én til at bevare roen og overblikket i pressede situationer.

Robusthedskursus i foråret

Uddannelseskoordinerende overlæge Susanne Nøhr glæder sig over, at så mange havde valgt at bruge en eftermiddag på at høre de to konsulenters inspirerende oplæg om, hvordan man kan arbejde med til at skabe en robust arbejdsplads- og læringskultur:

- Det er min klare oplevelse, at deltagerne kunne nikke genkendende til de udfordringer, som de to oplægsholdere italesatte, og at de faktisk også fik nogle konkrete redskaber med sig tilbage i klinikken. Formålet med dagen var samtidig at introducere hospitalets uddannelsespersoner (UAO og UKYL) til et robusthedskursus, der har været holdt for KBU i januar og planlægges gentaget senere på foråret og til efteråret for KBU og introduktionslæger, og i det lys var det store fremmøde naturligvis meget glædeligt, slutter hun.

Opdateret