Rygere med kronisk bugspytkirtelbetændelse får flere komplikationer

Ryger man, skal man holde op – og helst omgående, hvis man har kronisk bugspytkirtelbetændelse. Ellers er risikoen for at få alvorlige komplikationer nemlig markant forøget. Sådan lyder den klare melding fra en gruppe nordjyske forskere.

Hvert år får omkring 50 nordjyder konstateret kronisk betændelse i bugspytkirtlen (kronisk pankreatitis). Sygdommen er en lidelse, der er forbundet med en lang række gener, og på sigt følger ofte alvorlige komplikationer som kroniske smerter, diabetes, nedsat evne til at fordøje maden og forsnævringer på tolvfingertarmen og galdevejene.

Forskere ved Center for Bugspytkirtelsygdomme på Aalborg Universitetshospital har i et nyt forskningsprojekt undersøgt data fra mere end 1.000 patienter med betændelse i bugspytkirtlen, og set på mønstre i de komplikationer, som opstår i forbindelse med sygdommen.

-  Man har længe vidst, at især et stort forbrug af alkohol er en udløsende faktor ved kronisk bugspytkirtelbetændelse og er med til at forværre de komplikationer, som sygdommen medfører. Men nu kan vi se, at rygning er lige så skadeligt, forklarer overlæge, Søren Schou Olesen.

- Vi skal snakke rygning med vores patienter

I studiet har forskerne set på tre udbredte komplikationer, nemlig betændelsesforandringer, arvævsdannelse i bugspytkirtlen og nedsat funktion af bugspytkirtlen. Her viser data, at risikoen i nogle tilfælde er større blandt rygerne end blandt de patienter, som har et alkoholforbrug.

Det er ifølge Søren Schou Olesen vigtig viden, for selvom man godt kender til rygnings skadelige virkning i forbindelse med andre sygdomsgrupper, f.eks. KOL, kræft og hjertesygdomme, har man ikke haft fokus på, hvordan det påvirker patienter med betændelse i bugspytkirtlen.

- Vi ved jo, at rygning er skadeligt - men også i forhold til kronisk pankreatitis er det virkelig skadeligt. Det, at vi nu har dokumentation for, hvad det betyder for komplikationsrisikoen, gør, at vi skal til at snakke rygning med vores patienter. Kan vi få dem til at holde op med at ryge, så er der indikationer på, at vi kan undgå de værste komplikationer, siger Søren Schou Olesen.

Database kan belyse overset forskningsområde

Den nye viden er resultatet af et unikt samarbejde mellem forskergrupper fra Skandinavien og de baltiske lande. Med Aalborg Universitetshospital i spidsen har forskerne ikke bare opbygget en database, som rummer et stort forskningspotentiale, og som er den største af sin slags i verden; de har også anvendt nye statistiske beregningsmodeller, hvormed de kan dykke ned i de mange data og blive klogere på den alvorlige sygdom.

- Kronisk pankreatitis er et relativt overset forskningsområde – måske fordi der har været en del stigmatisering omkring sygdommen, og den er blevet oplevet som ”selvforskyldt” på grund af et stort alkoholforbrug. Men i dag ved vi, at der kan være mange andre udløsende faktorer såsom rygning og arvelige faktorer.

Resultaterne af forskningsprojektet er netop publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift ”American Journal of Gastroenterology”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30741740

Kontakt

Søren Schou Olesen
Overlæge, ph.d., Center for Bugspytkirtelsygdomme, Aalborg Universitetshospital
E-mail: soso@rn.dk / Tlf.: 9766 3510

Opdateret