Samarbejde har effektiviseret behandlingen

Et samarbejde mellem Gigt- og Rygmedicinsk Afdeling og Nyremedicinsk Afdeling har nedbragt antallet af ambulante besøg og forbedret kvaliteten for både forskningen og behandlingen af to sjældne gigt- og bindevævssygdomme.

Speciallægerne Jon Waarst Gregersen fra Nyremedicinsk Afdeling og Salome Kristensen fra Gigt- og Rygmedicinsk Afdeling står i spidsen for Center for SLE og Vasculitis. Foto: Line Bloch Klostergaard, Kommunikation. 

Speciallægerne Jon Waarst Gregersen fra Nyremedicinsk Afdeling og Salome Kristensen fra Gigt- og Rygmedicinsk Afdeling står i spidsen for Center for SLE og Vasculitis. Foto: Line Bloch Klostergaard, Kommunikation. 

For to år siden oprettede Aalborg Universitetshospital som det første i landet et tværfagligt center, der skal sikre patienter med de to gigt- og bindevævssygdomme SLE (Systemisk Lupus Erythematosus) og Vasculitis en mere sammenhængende behandling. Centeret blev etableret som et samarbejde mellem de to speciallæger Salome Kristensen fra Gigt- og Rygmedicinsk Afdeling og Jon Waarst Gregersen fra Nyremedicinsk Afdeling. Centeret trækker på et netværk af eksperter i alle relevante specialer, og aktuelt arbejder en række af engagerede speciallæger sammen omkring disse patienter.

– Patienterne får et optimeret og koordineret forløb. Det tværfaglige samarbejde har løftet behandlingen og giver mulighed for, at vi kan lave tværgående forskningsprojekter, fortæller overlæge og reumatolog Salome Kristensen. 

SLE og Vasculitis er sjældne sygdomme, så at samle patienterne er afgørende for at kunne udføre forskning af høj kvalitet, som kommer patienterne til gavn. Centeret har i dag knap 300 patienter.

Færre ambulante besøg

SLE og Vasculitis er komplicerede sygdomme, der typisk viser sig forskellige steder i kroppen. Derfor er patienterne ofte henvist til behandling på forskellige hospitalsafdelinger – somme tider flere steder i landet – med det resultat, at de forskellige behandlinger ikke altid koordineres indbyrdes, og at patienterne oplever fragmenterede forløb.

– Man risikerer, at patienterne får flere forskellige forløb, og det har tidligere gjort koordineringen svær. Efter det nye center er blevet oprettet, bliver de tilknyttet os. Så kontakter vi de andre specialer, hvis vi har brug for hjælp, fortæller Salome Kristensen.

Tidligere har patienter med SLE både kunne gå til forløb hos hudlægerne, lungemedicinerne og nyremedicinerne. Nu følges disse patienter ved centeret. Det har nedbragt antallet af ambulante kontroller markant, og det skaber en bedre og mere sammenhængende behandling for patienten.

– Et godt eksempel er en patient, vi fik henvist fra dermatologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, fordi hun havde SLE. Hun kom fra vores område, men der var ikke hudlæger her, der kunne varetage hendes behandling. Det viste sig, at hun også havde nyrepåvirkning, så hun havde forløb tre steder. Det har vi reduceret til ét forløb hos nyremedicinerne, og så koordinerer de behandlingen af de øvrige tilstande.

Uddanner i at samarbejde

Det er ikke kun patienterne og forskningen, der er blevet løftet, efter det nye center blev dannet. At samle behandlingen, har også afsmitning på uddannelsen af læger og studerende, så de bliver bedre til at samarbejde på tværs af specialer i fremtiden, fortæller Salome Kristensen.

– Det tværfaglige samarbejde i centeret betyder, at vi ikke bare optimerer forløbene for vores patienter og styrker forskningen – vi styrker også vores uddannelse, siger hun.

Opdateret