Patologiafdeling med tjek på tingene

Patologiafdelingen på Aalborg UH kan ikke bare sit kram – nu har afdelingen også papir på det. Afdelingen er som landets første patologiafdeling blevet akkrediteret efter en særlig ISO-certificeringsstandard for medicinske laboratorier.

Anja Brügmann og Preben Sandal 

Med akkrediteringen kan patienter og samarbejdspartnere føle sig ekstra trygge ved, at afdelingen leverer høj og ensartet kvalitet i sit analysearbejde. Det fortæller en glad og stolt ledende overlæge ved Patologiafdelingen, Anja Brügmann:

- Nu har vi fået papir på, at vi leverer høj og ensartet kvalitet. For patienterne betyder det, at de kan være sikre på, at alle prøver går igennem den samme gode diagnostiske proces, hvad enten prøverne kommer til os sent fredag eftermiddag eller mandag morgen. Og ligeledes ved vores samarbejdspartnere præcis, hvilken kvalitet vi kan levere, fortæller hun.

Hun forklarer, at arbejdet med akkrediteringen også har ført til en sikring af, at eventuelle fejl og afvigelser ikke går ubemærket hen:

- Vi laver fejl og afvigelser som alle andre. Men nu ved vi præcis, hvornår noget er en afvigelse, og vi har nogle helt faste procedurer, der sikrer, at vi også lærer af dem. Det er en vigtig hjørnesten i vores fortsatte forbedringsarbejde.

Det er i første omgang afdelingens processer vedrørende prøveforløb ved sygdomme i brystregionen samt screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, som er blevet akkrediteret.

Alt er blevet kigget efter

Beviset på, at Patologiafdelingens arbejde opfylder den såkaldte ISO-15189 standard, kom for et par uger siden fra DANAK, det nationale akkrediteringsorgan i Danmark. Tidligere på året var deres repræsentanter forbi for at se alt fra arbejdsgange til ledelse, uddannelse og kompetenceudvikling efter i sømmene.

- Det har været et længere forløb, hvor vi siden begyndelsen af 2018 har gennemgået og beskrevet alle vores processer omkring kvalitetssikring af prøveforløb. Lige fra en prøve rekvireres og modtages til den analyseres og arkiveres, og svaret går retur til rekvirenten, fortæller Anja Brügmann.

Den omfattende akkreditering omfatter også beskrivelse af organisatoriske strukturer og standarder for kompetenceudvikling af medarbejdere.

- Vi har tydelige kommandoveje, så alle ved, hvem man kan spørge, hvis man er i tvivl om noget, fortæller hun. 

Der er også sat lås på indgangsdørene, og der er retningslinjer for, hvordan gæster færdes i bygningen, hvor afdelingen har til huse.

- Intet er overladt til tilfældighederne, siger Anja Brügmann.

Hun understreger, at akkreditering ikke handler om at kigge medarbejderne over skulderen. Fokus er på ledelsen og organiseringen.

- Det er ikke den enkelte medarbejder, der bliver akkrediteret, men vores organisation og procedurer. Det handler om at sikre klarhed over arbejdsgange, så vi kan identificere afvigelser, der kan kompromittere kvaliteten, og at vi løbende kan kontrollere, om vi følger de procedurer, vi har sagt, vi gør.

Standardisering er et krav

Med Patologiafdelingen har alle laboratoriespecialer i Klinik Diagnostik nu opnået den eftertragtede ISO-15189-certificering. 

- Vores plan er, at vi fortsætter med afdelingens øvrige områder. Det er et stort arbejde, men det er vigtigt at vide, at vores kvalitet er god og ensartet. Det er også en blåstempling, som i stigende grad er et krav, når man skal samarbejde med andre laboratorier, forklarer bioanalytiker og kvalitetskoordinator Preben Sandal.

Akkrediteringen er ligeledes vigtig for NordiQC, som organisatorisk er den del af Patologiafdelingen, og som er en international kvalitetsorganisation, som tilbyder ekstern kvalitetssikring af immunhistokemiske metoder. Mere end 600 laboratorier fra hele verden sender prøver forbi afdelingen for at få testet kvaliteten af deres farvninger. 

- Dermed er det jo et krav, at vores analyser er validerede og i orden. Tilsvarende skal de laboratorier, vi bruger, jo også gerne være akkrediterede, siger Preben Sandal.

Han fortæller, at de øvrige afdelinger på Aalborg UH, som Patologiafdelingen udfører services for, også har en naturlig interesse i at vide, at afdelingens kvalitet er i orden.

- Det er vigtigt, at de svar vi giver er af ensartet og god kvalitet. Ikke mindst fordi vores analyser er behandlingsanvisende. I forbindelse med den stigende brug af personlig medicin, er det afgørende, at vi giver et korrekt svar, så patienten kan få den rigtige behandling, siger Preben Sandal.

Flere af landets andre patologiafdelinger allerede har henvendt sig for at høre, om de må komme på besøg og høre mere om de nordjyske akkrediteringserfaringer.

- De står overfor den samme proces med akkreditering, og da det er en stor mundfuld at gå i gang med, vil de selvfølgelig gerne trække på vores erfaringer. Vi planlægger at invitere vores kollegaer fra resten af landet op for at høre mere om, hvordan vi har grebet processen an, siger Anja Brügmann.

Alle tager ansvar

Afdelingens kvalitetsudvalg har været styregruppe for akkrediteringsprocessen, og Anja Brügmann fortæller, at akkrediteringsarbejdet har vist en stor ansvarsfølelse blandt alle afdelingens medarbejdere.

- Vi har etableret nogle hold af medarbejdere, som kan auditere internt – altså gå rundt og tjekke, om vi arbejder efter de procedurer, som vi har sagt, vi gør. På den måde bliver alle medarbejdere involveret, og jeg mærker, at folk tager ejerskab og ansvar, også for de ting, som man måske ikke selv har en direkte berøring med i det daglige.

Hun forventer også, at akkrediteringsanstrengelserne kommer til vise sig værdifulde i forbindelse med den forestående udflytning til det nye universitetshospital i Aalborg Øst. 

- Vores organisation og procedurer er beskrevet i et kvalitets- og dokumenthåndteringssystem, som vi vil kunne bruge på det nye hospital, og vi har allerede nu klare procedurer for, hvordan vi sikrer, at det udstyr, som vi skal flytte ud til det nye hospital bliver kalibreret og klar til brug. Det er meget betryggende, fortæller hun.

Patologiafdelingen

Opdateret