Aalborg stærkt repræsenteret på dansk kræftkonference

Onkologisk Afdeling var stærkt repræsenteret, da Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) i slutningen af august afholdt ”Danske Kræftforskningsdage” i Odense.

Konferencen samlede flere end 500 klinikere, forskere, patientforeninger og beslutningstagere inden for sundhedsvæsenet fra hele landet. Den havde til formål at tegne et Danmarkskort over den igangværende forskning på kræftområdet.

- Fra Onkologisk Afdeling og i samarbejde med Klinisk Kræftforskningscenter (KKFC) bidrog vi med 7 posters og to foredrag. Vi præsenterede projekter inden for så forskellige områder som ernæringsproblematikker, personlig medicin, bugspytkirtelkræft og lungekræft, fortæller professor Ursula Falkmer.

Overbehandling i søgelyset

Et af de projekter som forskerne præsenterede, handler om overbehandling med kemoterapi. I de senere år har der været øget opmærksomhed på, at patienter bliver behandlet med kemoterapi, selvom effekten vurderes at være minimal eller usikker, og at patienterne kun har få uger tilbage at leve i. Her kan det i mange tilfælde være bedre for patienterne at indstille den aktive kræftbehandling.

- I disse end-of-life situationer er vi ved at undersøge, hvilken kemoterapi eller anden aktiv behandling, man giver patienterne 14 dage, før de dør. Vores forskning viser heldigvis en tendens til, at der sker mindre overbehandling end tidligere, men der er stadig et arbejde med at analysere overbehandlingen mere detaljeret, fortæller Ursula Falkmer.

Hun nævner blandt andet en subgruppe inden for lungekræft, hvor der er en tendens til overbehandling. 

- Det kan have forskellige forklaringer, men er klart noget, vi skal undersøge nærmere, siger Ursula Falkmer. 

Studie kortlægger behandling af bugspytkirtelkræft

Et andet af Onkologisk Afdelings studier, som blev præsenteret på konferencen, handler om bugspytkirtelkræft. Her har forskerne dykket ned i det danske pankreascancer-register og studeret data fra mere end 4.000 patienter, som er blevet behandlet for kræft i bugspytkirtlen i årene 2011-2016. 

- Vi har beskrevet, hvordan det er gået med patienterne og hvilken behandling, de har fået. Altså hvordan er overlevelsen, og om patienterne har fået kirurgi, kemoterapi eller symptomatisk behandling (best supportive care). Studiet bygger på et meget komplet datamateriale og giver os et rigtig godt indblik i, hvordan udfaldet er af de forskellige behandlingsformer. Vi har således fået en større forståelse for, hvordan vi kan tilrettelægge og optimere vores behandling fremadrettet, fortæller Ursula Falkmer. 

At Okolologisk Afdeling er stærkt repræsenteret i et forum som Danske Kræftforskningsdage, har ifølge Ursula Falkmer stor betydning for afdelingens profilering i det danske kræftforskningsmiljø.

- Kræftforskningen er i stigende grad betinget af, at vi kan arbejde sammen på tværs af landet i store multidisciplinære studier. Derfor er det vigtigt, at vi viser, hvad vi kan bidrage med forskningsmæssigt i Aalborg, og at vi kan bruge fora som disse som en indgang til at indgå nye samarbejder, fortæller hun.

Danske Kræftforskningsdage afholdes én gang årligt. Læs mere fra årets konference på https://www.dccc.dk/danske-kraeftforskningsdage/

Opdateret