Aalborg UH diagnosticerer norske embryoner

Center for Præimplantations Genetisk Testning på Aalborg Universitetshospital tester embryoner fra norske patienter med alvorlig, arvelig sygdom i familien.

Center for Præimplantations Genetisk Testning på Aalborg Universitetshospital tilbyder familier med kendte, alvorlige arvelige sygdomme hjælp til at få børn uden familiens sygdom – det som kaldes Præimplantations Genetisk Testning (PGT) eller "ægsortering".

Kort beskrevet udføres PGT ved at analysere DNA fra en cellebiopsi af det befrugtede æg 5-6 dage efter befrugtningen, inden ægget anvendes i forbindelse med IVF-behandling. Risikoen for, at barnet arver sygdommen, reduceres derved fra 25-50 % til under 1 %.

- Alternativet for disse familier er enten at tage den 25-50 % risiko for at få et barn med alvorlig sygdom eller at få foretaget undersøgelsen for sygdommen ved en moderkageprøve i 10. uge, hvor parret vil skulle tage stilling til abort – et valg som for mange er svært at træffe, fortæller professor og overlæge Hans Jakob Ingerslev.

Leverer avanceret diagnostik til Rikshospitalet i Oslo

PGT har været lovlig og tilgængelig i Danmark i årtier, men i Norge har man haft betænkeligheder omkring de etiske aspekter og har først nu givet bredere adgang til metoden og er endnu ikke klar til at kunne udføre den.

- Det er en forholdsvis vanskelig teknik, som indebærer IVF-behandling, biopsi af embryoner, nedfrysning og genetisk analyse af DNA fra de 5-10 celler, som opnås ved biopsien, siger Hans Jakob Ingerslev.

Center for Præimplantations Genetisk Testning på Aalborg Universitetshospital har derfor indgået et samarbejde med Reproduktionsmedicinsk Afdeling på Rikshospitalet i Oslo, så de trin i behandlingen, som endnu ikke er mulige at udføre i Oslo, i stedet udføres på Aalborg Universitetshospital.

- De norske patienter modtager assisteret reproduktion – dvs. får hormonstimulation, ægudtagning, befrugtning af æggene og dyrkning af de befrugtede æg – på Rikshospitalet i Oslo, hvorefter embryonerne fryses ned 5-6 dage efter befrugtningen. Herefter sendes de til Aalborg Universitetshospital, hvor de optøs og biopteres på Fertilitetsenheden og genfryses, forklarer Hans Jakob Ingerslev.

- Når der er svar klar på den genetiske analyse af biopsierne returneres embryonerne til Oslo, hvor der optøs et raskt embryon, som føres tilbage i kvindens livmoder. Hun kan så med 99 % sikkerhed regne med, at hun bliver gravid med et raskt barn. Det er således kun embryonerne, som tager turen til og fra Aalborg, mens patienten kan blive i Oslo, siger han.

PGT udføres i et tæt samarbejde mellem Fertilitetsenheden, Klinisk Genetisk Afdeling og Afdeling for Molekylær Diagnostik, der tilsammen udgør Center for Præimplantations Genetisk Testning på Aalborg Universitetshospital.

Der er foreløbigt aftalt en 2-årig periode for samarbejdet.

Opdateret