Varmefølsomme kameraer skal afsløre infektioner

Forskere fra Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet vil i et nyt forskningsprojekt afprøve, om infektioner hos opererede patienter kan opdages tidligt ved hjælp af avanceret kamerateknologi. Virker metoden, kan den spare patienter for reoperationer og unødige kontroller på hospitalet.
Ole Rahbek

Når en operation er vel overstået, er der én ting, som læger og patienter håber på ikke sker: Nemlig, at der opstår infektion i såret. For så risikerer man, at det bliver rigtig bøvlet – med antibiotika, sårpleje og måske endda en reoperation eller en amputation på programmet.

Derfor gælder det om at opdage de første optræk til en infektion i tide. Men når patienterne er sendt hjem til sig selv, kan det være svært for ham eller hende at se, hvornår noget ikke er, som det bør være. 

Men nu kan der være hjælp på vej. I et nyt forskningsforsøg vil forskere fra Ortopædkirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital nemlig teste, om man ved at lade patienterne fotografere operationsstedet med varmefølsomme kameraer kan spotte eventuelle optræk til infektioner.

- Det er så godt som umuligt for en patient eller en hjemmesygeplejerske at vurdere, om der er ved at gå infektion i et sår, så vi bruger rigtig mange ressourcer på have patienter ind til kontroller eller på at tilse patienter, hvor infektionen først har fået fat. Men ved at kigge på operationsstedet med et varmefølsomt kamera og kombinere det med kunstig intelligens, tror vi faktisk, at vi kan afsløre, hvordan det står til, forklarer professor Ole Rahbek.

Infektioner koster knaster

I projektet låner nyopererede ortopædkirurgiske patienter et varmefølsomt kamera med hjem, og så skal de dagligt tage billeder af operationsstedet, som sendes retur til hospitalet.

- Målet er at udvikle et system, der ved hjælp af kunstig intelligens kan analysere billederne, så patienter på sigt kan kende tilstanden blot ved at tage et billede. I takt med, at varmefølsomme kameraer så småt begynder at finde vej ind i de mest avancerede smartphones, kan man forestille sig, at patienter blot skal hente en app for at kontrollere deres operation, fortæller Ole Rahbek.

Ifølge professoren koster infektioner efter operation cirka en halv procent af de samlede hospitalsbudgetter i Danmark - så der er potentielt mange penge at spare, vurderer han.

- Ved alle operationer er der en risiko for, at der kan opstå en infektion i såret efter operationen. Men kan vi fange dem i tide, kan vi spare samfundet for store udgifter og ikke mindst patienterne for lidelser, der forlænger deres sygdomsforløb og forringer deres chancer for at vende tilbage til aktivt arbejdsliv efter operationen, siger Ole Rahbek. 

Varmefølsomt kamera
Infektion eller ej? Det varmefølsomme kamera fortæller svaret til dig! (Foto: Line Bloch Klostergaard, Kommunikation)

Opdateret