Samarbejde skal forhindre svingdørspatienter

Aalborg Universitetshospital og Aalborg Kommune sætter ind med målrettet træning og fokus på ernæring til skrøbelige medicinske ældre patienter, der har været indlagt på hospitalet. Samarbejdet skal undgå genindlæggelser og funktionstab.

Akut sygdom hos skrøbelige ældre medicinske patienter over 65 er ikke at spøge med. Ofte er det starten på flere genindlæggelser, tab af funktionsevne eller ligefrem død.

- Vi har en gruppe af ældre, skrøbelige patienter, hvor en hospitalsindlæggelse kan være starten på en ond spiral med mange genindlæggelser og skift mellem det kommunale system og hospitalsvæsenet. Hver indlæggelse er stressende for patienten og er forbundet med risiko for komplikationer og tab af funktionsevne, og koordinationen mellem systemerne kan svigte, fortæller Jane Andreasen, der er forskningsansvarlig udviklingsterapeut i Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

Hun har taget initiativ til et nyt projekt, hvor en målrettet og tværgående indsats fra hospitalet og Aalborg Kommune skal spotte patienter i risiko og sætte ind med forskellige trænings- og ernæringstiltag.

- Forskning indikerer, at en tidlig og vedholdende trænings- og ernæringsindsats er det vigtigste, hvis man vil mindske skrøbelighed og funktionstab blandt ældre patienter. Men der mangler en konkret model, der kan fungere i praksis, og som sikrer en koordineret og patientcentreret indsats på tværs af systemerne - så den vil vi udvikle, fortæller Jane Andreasen.

Gode intentioner kan være svære at efterleve

Projektet munder ud i et lodtrækningsforsøg med omkring 100 patienter, hvor indsatsen sammenlignes med vanlig indsats i sådanne patientforløb. Før lodtræningsforsøget opstartes, vil cirka 20 patienter få tilbudt at deltage i et 26 ugers forløb, som byder på (styrke)træning, holdtræning med socialt samvær og hjælp til at få den rette ernæring efter hospitalsindlæggelsen.

- Vi ved, at god ernæring og masser af træning virker. Men i virkelighedens verden oplever vi, at det kan være udfordrende for skrøbelige ældre at ændre på hverdagen og ændre livsstilsmønstre. Derfor er det vigtigt at inddrage patienter og pårørende, når vi skal udvikle vores tilbud, fortæller Jane Andreasen.

Efter et halvt år skal projektet evalueres, og eventuelle justeringer foretages. Derefter går lodtrækningsforsøget i gang, så interventionen afprøves kontrolleret og i en større kontekst, fortæller hun.

Stort potentiale

Aalborg Universitetshospital har årligt omkring 6.000 indlæggelser af akut indlagte ældre medicinske patienter, og et tidligere forskningsprojekt på hospitalet har vist, at halvdelen af de akut indlagte ældre medicinske patienter bliver genindlagt - mange af dem flere gange inden for et halvt år.

- Hvis vi kan undgå bare 25% af disse hyppige og risikofyldte genindlæggelser, vil mange patienter få nedsat deres risiko for alvorlige følgevirkninger af en indlæggelse. Det vil have stor betydning for deres livskvalitet. Det vil desuden frigøre betydelige ressourcer i kommunen, og der spares sengedage på hospitalet, så der er alt mulig grund til at sætte ind nu, understreger Jane Andreasen.

Yderligere oplysninger

Projektet er et samarbejde mellem Fysio- og Ergoterapiafdelingen, Center for Klinisk Ernæring og tarmsygdomme og Geriatrisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Træning og Aktivitet og Madservice i Aalborg Kommune. Det er støttet fra bl.a. Danske Regioners Udviklings- og Forskningspulje, Helsefonden samt Danske Fysioterapeuters Fond.

Opdateret