Ph.d.-forsvar ved Rasmus Virenfeldt Flak

Fredag den 9. december forsvarer læge ved Kirurgisk Afdeling Rasmus Virenfeldt Flak sin ph.d.-afhandling om brug af irreversibel elektroporation i forbindelse med behandling af pankreascancer.
Rasmus V Flak

Pancreascancer (PC) er en alvorlig kræftform med få behandlingsmuligheder for størstedelen af patienterne. Den globale incidens er stigende og udviklingen i nye behandling af sygdommen er uden store landvindinger, i modsætning til mange andre kræftformer. Lokal behandling med irreversibel elektroporation (IRE) er blevet foreslået som en behandlingsmulighed til de ca. 30 % af patienterne som har ikke-metastatisk og ikke-resektabel sygdom på diagnosetidspunktet (lokalavanceret PC (LAPC)).

I denne afhandling præsenteres fire studier. Målet med studierne er at undersøge gennemførligheden og sikkerheden af IRE, at identificere aktuelle udfordringer i forbindelse med vurdering af effekten af behandlingen vha. billeddiagnostik og evaluere gennemførligheden af kombineret IRE og kemoterapi.

Studie 1 er et prospektivt studie af IRE til behandling af patienter med LAPC(1). Studiet viser at der opstod uønskede hændelser efter 53 % af behandlingerne. Hos 20 % opstod der alvorlige hændelser. Medianoverlevelsen efter IRE var 10.7 måneder, og 25 % var i live efter to år. Genbehandling med IRE og stor tumorstørrelse ved baseline blev identificeret som mulige risikofaktorer for uønskede hændelser og for dårligere overlevelse efter behandlingen. Effektstørrelsen og effektiviteten kan ikke endeligt vurderes ud fra de studier som er udgivet til dato. De præliminære resultater vedrørende effektivitet er lovende.

Studie 2 er en systematisk litteraturgennemgang med formålet at gennemgå evidensen for billeddiagnostisk responsevaluering efter ablations-behandlinger til LAPC(2). Studiet inkluderede 34 artikler og viser at metoderne og rapporteringen af vigtige billeddiagnostiske endepunkter er yderst heterogen. Kun et enkelt studie udførte statistiske analyse af korrelationen mellem billeddiagnostisk endepunkter og overlevelse efter behandlingen. Baseret på heterogeniteten af de inkluderede studier fremføres adskillige forslag til forbedring og ensartning af metoderne for at facilitere sammenligning og metaanalyse af resultater.

Studie 3 er et prospektivt studie af alle IRE-behandlede PC patienter fra vores institution(3). Studiets formål var at undersøge korrelationen mellem billeddiagnostiske responskategorier, baseret på funktionelle og morfologiske skanninger, og overlevelsestiden efter interventionen. Studiet fandt at responsevaluering foretaget på patientniveau er korreleret med overlevelsestiden, hvorimod responsevaluering foretaget på læsionsniveau ikke er. Flere af endepunkterne på læsionsniveau tenderede imod signifikante resultater, hvilket tyder på at disse vil blive signifikante i en større undersøgelse. Funktionel billeddiagnostik var ikke bedre end konventionel morfologiske billeddiagnostisk, hvilket, højst sandsynligt, skyldes inflammation.

Studie 4 er et dyreeksperimentelt studie med formålet at karakterisere ablationszonen efter IRE og bedømme eksistensen af en formodet reversibelt elektroporeret zone i periferien af IRE ablationer (Appendix 4). I forlængelse heraf var formålet at undersøge om denne zone kan udnyttes til at opnå en synergetisk effekt imellem IRE og kemoterapi. Studiet fandt en tydelig retention af magnetisk resonans kontraststof i en penumbra rundt om IRE-zonen, hvilket stemmer overens med de matematiske modeller og det eneste andet billeddiagnostisk studie, som, til dato, har beskæftiget sig med emnet. Det var ikke muligt at påvise retention af bleomycin i den pågældende zone, hvilket er overraskende.

Konklusioner er, at der er observeret flere vigtige og potentielt livstruende komplikationer efter IRE-behandling af LAPC, men at de fleste kan håndteres. Effektiviteten og effektstørrelsen af IRE til behandling af LAPC er ikke definitivt etableret, men randomiserede studier er på vej. Billeddiagnostisk responsevaluering efter ablationsbehandling af PC er svært og næsten uden evidens eller konsensus. Responskategorier på patientniveau korrelerer med overlevelsestiden og flere kategorier på læsionsniveau er lovende og bør undersøges nærmere. Det er sandsynligt at IRE har en synergetisk effekt med kemoterapi, men timing og valg af kemoterapi er vigtig for at opnå den ønskede effekt.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 9. december kl. 13.00 i Medicinerhusets Auditorium, Mølleparkvej 4 i Aalborg. Alle interesserede er velkomne. Efter forsvaret afholdes en reception.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Prof. Ole Thorlacius-Ussing, MD, DMSc, Aalborg University, Denmark
  • Associate Prof. Mogens Tornby Stender, MD, PhD, Aalborg University, Denmark
  • Prof. Lars Jelstrup Pedersen, MD, DMSc, Aalborg University, Denmark

Bedømmelsesudvalg 

  • Clinical Prof. Søren Schou Olesen (Chair), Aalborg University, Denmark
  • Prof. Karen Julie Gehl, University of Copenhagen, Denmark
  • Prof. Roland Andersson, University of Lund, Sweden

 

 

Opdateret