Kage for 100 millioner

Der er altid en god grund til at spise kage. Det var der også i forskningscenteret Mech-Sense, da professor Asbjørn Mohr Drewes tirsdag fejrede en stor milepæl.

Forskningscenteret Mech-Sense på Aalborg UH

Vi må hellere starte med at slå fast: Asbjørn Mohr Drewes har ikke købt kage for 100 millioner kroner.

Men tirsdag havde han købt kage (for et noget mindre beløb) til kollegaerne i forskningscenteret Mech-Sense for at fejre, at han over de sidste 20 år har hentet 100 millioner kroner hjem i eksterne forskningsbevillinger. Penge som er gået til projekter, der har skabt ny og vigtig viden til gavn for patienter i hele verden:

- Bevillingerne kommer primært fra private og offentlige fonde, men også studier, som vi har udført i direkte samarbejde med farmaceutiske og medicotekniske virksomheder, fortæller Asbjørn Mohr Drewes.

De 100 millioner kroner omfatter ikke firmasponsorerede forsøg, men udelukkende projekter, hvor Aalborg Universitetshospital har været initiativtager. Opgørelsen medregner desuden kun de dele af forskningsbevillinger fra store forskningskonsortier, som reelt er gået til forskning på Aalborg UH, fortæller Asbjørn Mohr Drewes:

- Hvis flere centre er med i en bevilling, har jeg delt pengene relativt, så kun de, der er tilfaldet Aalborg UH, er medtaget - men det er svært at gøre helt nøjagtigt op. Man kunne sagtens argumentere for, at den arbejdskraft, som andre centre stiller gratis til vores rådighed, også skulle medtages, og det ville løbe op i et 2-cifret millionbeløb.

Millionerne har gjort en forskel

De mange forskningsmidler er over årene blevet brugt på blandt andet lønninger til medarbejdere i Mech-Sense, udstyr og rejser til møder med samarbejdspartnere overalt i verden. Sammenlagt har det ført til ikke færre end 54 ph.d.-projekter, mere end 600 videnskabelige artikler og adskillige bogkapitler i den 20-års periode, opgørelsen strækker sig over.

- Det er ikke nogen bankforretning, vi driver, så vi bruger de penge, vi søger hjem, og vores forskning har i den grad bidraget til at flytte faget fremad. Blandt andet i form af ny viden om smerter i mave-tarmkanalen og diabetesrelaterede nerveskader, og vores forskning har dannet grundlag for mange kliniske retningslinjer, fortæller Asbjørn Mohr Drewes.

Resultat af en holdindsats

Selvom Asbjørn Mohr Drewes står som hovedansøger på de mange fondsansøgninger og samarbejdskontrakter, understreger han, at alle bevillingerne aldrig var endt i Aalborg uden en stærk holdindsats både fra kollegaer i Mech-Sense og fra Fundingenheden i Forskningens Hus.

- Vi er ofte flere om projektidéerne, og jeg har haft stor hjælp af mine kolleger og vores fundraisere. Uden Fundingenheden var det aldrig gået, og det viser, at hele vores organisering af forskningsunderstøttelse i FUI bærer frugt.

Asbjørn Mohr Drewes og fundraisere fra hospitalets fundingenhed. 
Asbjørn Mohr Drewes er taknemmelig over den hjælp han får fra fundraiserne Helle Schrøder Hansen (tv.) og Hanne Andersen fra hospitalets fundingenhed.

Søg, søg, søg!

Asbjørn Mohr Drewes er forsigtig med at komme med råd til andre forskere om fundraising, da finansieringsmuligheder og den indbyrdes konkurrence varierer meget fra forskningsområde til forskningsområde. Et vigtigt råd er dog, at man ikke holder sig tilbage, siger han:

- Søg, søg, søg! Og man kan sagtens samarbejde med industrien uden at miste sin integritet. I Mech-Sense har vi altid arbejdet tæt sammen med industrien og publiceret vores fund, uanset resultat på en objektiv og transparent måde. Industrien har lægemidlerne, og vi har patienterne - eller metoderne, for de fleste af vores studier er translatoriske (altså på raske forsøgspersoner), så samarbejde er den rigtige måde at bevæge sundhedsvidenskaben fremad på, siger han.

En anden opfordring lyder på at være i god tid med sine ansøgninger.

- Start mindst 3 måneder før deadline! Lav et godt udkast og læg det i skuffen i et par uger. Når man så tager det op igen, kan man se alle fejlene. Det virker for mig, og det er ekstremt sjældent, jeg har fået penge ved at starte på noget 2 uger før deadline – og så er det bare spildt arbejde.

Asbjørn Mohr Drewes forventer ikke at servere kage igen, når forskningsbevillingerne rammer 10 cifre.

- Milliarden er ikke realistisk, men vi fortsætter naturligvis ufortrødent med at rejse penge til nye projekter. Lige nu arbejder jeg sammen med et amerikansk firma som, jeg håber, vil bevilge et "free grant" til pankreasforskning, hvor vi skal undersøge et nyt enzympræparat. Det ser jeg meget frem til, for det kan blive rigtig spændende, slutter han.