Marianne Tang Severinsen ny professor i hæmatologi

Læge ved Hæmatologisk Afdeling, Marianne Tang Severinsen er blevet ansat som professor i hæmatologi fra 1. juni 2021 ved Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet. 

Marianne Tang SeverinsenDe seneste fem år har Marianne Tang Severinsen involveret sig dybt i udviklingen af personlig medicin på Aalborg Universitetshospital. 1. marts 2019 tiltrådte hun som forskningsansvarlig overlæge og har herefter varetaget det overordnede ansvar og ledelsen af projektet i tæt samarbejde med Martin Bøgsted og Karen Dybkær, der begge er professorer.

Personlig medicin er baseret på detaljeret undersøgelse og karakterisering af generne i patientens kræftknude. Med den viden er det muligt at vurdere, hvilken behandling der kan tænkes at virke på lige præcis denne patients kræftsygdom. Det giver både mere præcis, effektiv og skånsom behandling til gavn for patienten. Selv om vi kan identificere genfejlene, der ligger til grund for en kræftsygdom, er der endnu ikke udviklet medicin, der kan løse alle problemer.

- Vi har et setup, hvor forskere kan låne vores platform med adgang til data og få sparring af os. Den platform kan vi godt være stolte af. Vi vil gerne stille platformen til rådighed, så vi har oprettet en hjemmeside for Klinisk Kræftforskningscenter, siger Marianne Tang Severinsen. 

Som professor er Marianne Tang Severinsens mission at bygge bro mellem forskningen og det kliniske arbejde, og hendes arbejdstid er således nogenlunde ligeligt fordelt mellem det kliniske arbejde på Hæmatologisk Afdeling og forskning/undervisning.

- Vi skal lave kliniknær forskning. Vi skal lave noget, der gavner patienterne, siger Marianne Tang Severinsen, der i mange år har arbejdet som kliniker, inden forskningen også blev en del af hverdagen og fortsætter:

- Jeg vil jo mene, at spørgsmålene opstår i klinikken. Der ser man problemerne eller får idéer til ting, der burde gøres smartere eller bedre. Men man har bare ikke redskaberne til at undersøge tingene. Det har forskerne. De kender metoderne, men de kender så ikke problematikken grundigt nok, så hvis man skal lave god patientnær forskning, så skal man arbejde sammen klinikere og forskere. Det er rigtig afgørende for at lave relevant kliniknær forskning.

Livsvigtig viden ligger gemt i data 

Et af Marianne Tang Severinsens specialer er epidemiologisk registerforskning, som varetages sammen med professor Tarec El-GalalyDet kan anvendes til at lave prognoser for en sygdom, følge prognosen over tid, finde årsager til sygdomme, senfølger og effekt af en given behandling, overlevelse efter indlæggelse osv. 

- Jeg har fået autorisation til Danmarks Statistik under Klinisk Kræftforskningscenter ved Aalborg Universitetshospital, og vi har fået vores egen server og projektdatabase ved Danmarks Statistik. Projektdatabasen indeholder en masse sundhedsdata i et sikkert system. Noget af det, vi kan bruge det til, er at se overlevelse af AML også kaldet Akut Myeloid Leukæmi, nu i sammenligning med for 10 år siden. Vi spørger løbende: Hjælper det, vi bruger så meget krudt på? Hvilke følgeskader har patienter?

Marianne Tang Severinsen har store forhåbninger for den fremtidige brug af databasen.

- Jeg håber at mange andre kollegaer vil få glæde at vores projektdatabase. Målet er at generere en platform, hvor alle med interesse for registrerforskning kan dele viden og derved gøre det lettere for yngre kollegaer og mindre forskergrupper at komme i mål med deres forskningsprojekter.

Opdateret