Usædvanlig doktordisputats
Det er ikke hverdagskost, at en forsker, som normalt slår sine videnskabelige folder ved et velanskrevet amerikansk medicinsk center, vælger at indlevere en doktorafhandling ved et dansk universitet. Men et mangeårigt, tæt samarbejde med forskere fra Aalborg Universitetshospital førte til, at Matthew J. Maurer fra Mayo Clinic i Rochester valgte at cementere samarbejdet med en dansk doktorafhandling.
Matthew J. Maurer har i en årrække arbejdet tæt sammen med forskerne fra Hæmatologisk Forskningsafsnit på Aalborg Universitetshospital, hvor han særligt har beskæftiget sig med forskellige måder at vurdere prognosen efter behandling af lymfekræft på.
- Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Matthew, hvor vi har arbejdet på fælles projekter og publikationer. Hans interesse for prognose efter lymfekræft er et meget interessant og betydningsfuldt felt, men samtidig også et felt, hvor samarbejde og samling af kompetencer er vigtigt for at generere ny viden, forklarer professor ved Hæmatologisk Forskningsafsnit, Tarec El-Galaly.
Disputats på opfordring
At Matthew J. Maurer nu er klar til at forsvare en doktordisputats ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet skyldes udelukkende, at kollegaerne i Aalborg opfordrede ham til at samle sit arbejde i en afhandling og forsvare den i Aalborg.
- At skrive disputats er noget unikt for visse europæiske lande. Det viser, at man kan arbejde selvstændigt, og at man har ekstraordinært stor indsigt i et bestemt fagområde. Vi syntes, at en afhandling kunne være med til at cementere vores tætte samarbejde, og samtidig udløse den videnskabelige anerkendelse til Matthew, som en doktorgrad er, fortæller Tarec El-Galaly.
Selv er Matthew J. Maurer også meget taknemmelig for at have fået muligheden.
- At få mulighed for at skrive en doktorafhandling har været en enestående mulighed for at udvikle min videnskabelige karriere, og jeg er meget taknemmelig for den støtte, som Tarec El-Galaly har vist mig i den proces. Jeg er derfor også meget glad for, at vi kan fortsætte det stærke samarbejde med hinanden og med Aalborg Universitet i fremtiden, siger Matthew J. Maurer.
Vigtig viden om forventet overlevelse efter lymfekræft
Matthew J. Maurer har brugt de sidste 15 år på at rekruttere og følge patienter diagnosticeret med lymfekræft i et stort kohortestudie. Dels i samarbejde med i samarbejde med kolleger ved Mayo Clinic og University of Iowa og dels med kollegerne fra Aalborg.
- Vores mål har været at undersøge mønstre i udfaldet af flere lymfekræfttyper. En vigtig opdagelse var, at vi kunne identificere, at hvis patienter med visse lymfekræfttyper ikke får tilbagefald af deres sygdom efter de første to år efter diagnosen, så har patienterne en forventet overlevelse, der svarer til den generelle befolkning, forklarer Matthew J. Maurer.
Sammen med Tarec El-Galaly og statistiker Lasse Jakobsen fra Hæmatologisk Forskningsafsnit, har Matthew J. Maurer arbejdet på at validere resultaterne og indarbejde dem i kliniske værktøjer, der kan bruges til at give risikovurdering for læger og patienter.
- Det er et område, hvor det har skortet på viden, og da min far blev diagnosticeret med metastatisk lungekræft, og jeg havde svært ved at forstå hans prognose på trods af min uddannelse i medicinsk forskning og statistik, gik det op for mig, hvor vigtigt det er, fortæller Matthew J. Maurer.
Matthew J. Maurer forsvarer sin doktordisputats onsdag den 27. januar kl. 14.00. Grundet Covid-19 og de forventede fortsatte rejserestriktioner mellem USA og Danmark afholdes forsvaret virtuelt via Zoom. Tilmelding til forsvaret kan ske ved at sende en e-mail til inst.klinisk.phd@dcm.aau.dk.
Forfatter
Kommunikationskonsulent
Forfatter
Kommunikationskonsulent