Ph.d.-forsvar ved Helle Enggaard

Onsdag den 30. september forsvarer sygeplejerske ved Enhed for Psykiatrisk Forskning, Psykiatrien - Aalborg Universitetshospital, Helle Engaard sin ph.d.-afhandling om unge med sameksisterende ADHD og fysisk sygdom.

Helle EnggaardBaggrund

ADHD er en hyppigt forekommende psykisk lidelse blandt unge, og den er forbundet med faglige, sociale, følelsesmæssige og familiemæssige udfordringer. Ydermere har unge med ADHD en øget risiko for også at lide af en fysisk sygdom såsom astma, allergi, diabetes, enuresis, epilepsi, inkontinens, overvægt, søvnbesvær eller migræne. 
Unge stræber efter uafhængighed fra deres forældre, og de begynder at træffe selvstændige beslutninger, herunder også beslutninger vedrørende håndtering af egen sygdom. Det er derfor vigtigt at støtte unge for at empower dem i deres håndtering af sameksisterende ADHD og fysisk sygdom.  Der er behov for at udvikle og evaluere indvirkningen af interventioner, der støtter unges håndtering af ADHD og en sameksisterende fysisk sygdom.  

Guidet Egen-Beslutning (GSD) er en empowerment-baseret intervention, der støtter patienters håndtering af sygdom igennem patientcentreret kommunikation og patientinvolvering. Guidet Egen-Beslutning er måske egnet til at støtte unge med ADHD og en sameksisterende fysisk sygdom. 

Formål

Dette ph.d.-projekt bestod at tre studier, der havde til formål at:

  • Udforske unges opfattelse af at leve med sameksisterende ADHD og fysisk sygdom (Studie 1). Fundene fra Studie 1 dannede grundlag for tilpasningen af Guidet Egen-Beslutning til unge med sameksisterende ADHD og fysisk sygdom (GSD-ADHD-MD). 
  • Evaluere indvirkningen af GSD-ADHD-MD interventionen på støtte fra sygeplejersker og forældre og de unges håndtering af sameksisterende ADHD og fysisk sygdom (Studie 2).
  • Evaluere gennemførbarhed og accept af GSD-ADH-MD interventionen hos de unge med sameksisterende ADHD og fysisk sygdom som modtog interventionen (Studie 3).

Metode

Unges opfattelse af at leve med sameksisterende ADHD og fysisk sygdom blev udforsket gennem semi-strukturerede interviews og inkluderede 10 unge med sameksisterende ADHD og fysisk sygdom (Studie 1). GSD-ADHD-MD interventionen blev evalueret i hospitalsregi på et ADHD ambulatorie og et pædiatrisk ambulatorie og inkluderede 10 unge med sameksisterende ADHD og fysisk sygdom. Et mixed metode konvergentdesign blev anvendt til at evaluere indvirkningen af interventionen (Studie 2). Registreringer af rekruttering samt de unges deltagelse i interventionen blev anvendt til at evaluere gennemførbarheden af interventionen, og semistrukturerede interviews med de unge blev anvendt til at evaluere de unges accept af GSD-ADHD-MD interventionen (Studie 3).

Resultater

Fundene viser, at det at leve med to sygdomme skaber en dobbeltopgave, der ikke kan klares ved at håndtere ADHD og den fysiske sygdom hver for sig. Evalueringen af GSD-ADHD-MD viser, at interventionen måske kan have en indvirkning på håndtering af ADHD og fysiske sygdom samt støtte fra sygeplejersker, men ikke på støtte fra forældre.  Ydermere er gennemførbarheden og accept af interventionen afhængig af, hvordan de unge og sygeplejerskerne sammen anvender refleksionsarkene og sessionerne.

Konklusion

GSD-ADHD-MD interventionen har potentiale til at forbedre de unges håndtering af sameksisterende ADHD og fysisk sygdom ved at hjælpe de unge med at blive bevidste om den dobbelte opgave og ved at støtte dem til at være aktivt involveret i deres ambulante besøg. Der er dog elementer i interventionen, der er mere acceptable og gennemførbare end andre, hvorfor der er behov for yderligere justering af interventionen. 

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted onsdag den 30. september kl. 13.00. Alle er velkomne til at overvære forsvaret, der grundet COVID-19 afholdes online. For tilmelding send en mail til inst.klinisk.phd@dcm.aau.dk

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Marlene Briciet Lauritsen, Clinical professor, Aalborg University Hospital, Psychiatry, Denmark, Aalborg University, Denmark
  • Rikke Jørgensen, PhDm Aalborg University Hospital, Psychiatry, Denmark
  • Britt Laugesen, Post doc, Aalborg University, Denmark, Aalborg University Hospital, Denmark
  • Vibeke Zoffmann, Professor, Rigshospitalet, Denmark, University of Copenhagen, Denmark

Bedømmelsesudvalg

  • Timothy Guetterman, Associate Professor, University of Michigan, USA
  • Øyfrid Larsen Moen, Associate Professor, Norwegian University of Science and Technology, Norway
  • Kirsten Schultz Petersen, Associate Professor (chair), Aalborg University, Denmark

 

Opdateret