Hospitaler sætter turbo på kliniske forsøg

Det skal være lettere for virksomheder at samarbejde med hospitalerne i Nordjylland om kliniske afprøvninger. Projektsygeplejerske med stor erfaring i kliniske forsøg er derfor ansat til at tage hånd om virksomhederne.

På Aalborg Universitetshospital er det et fokusområde i den seneste forskningsstrategi, at antallet af kliniske afprøvninger skal øges markant. De er nemlig med til sikre patienterne adgang til den nyeste behandling og ikke mindst at give personalet indgående erfaring med nye lægemidler. Det fortæller forskningschef Søren Pihlkjær Hjortshøj:

- Vi ønsker, at de nordjyske hospitaler skal blive foretrukne samarbejdspartnere for industrien, når det kommer til kliniske afprøvninger af nye lægemidler. Derfor er det vigtigt, at vi kan tilbyde en høj kvalitet og en professionel håndtering, fra det øjeblik firmaerne henvender sig, til vi leverer varen i form af overholdelse af deadlines og høj datakvalitet.

Erfaren projektsygeplejerske sikrer professionel håndtering

Det er med det udgangspunkt, at ”Én Indgang Nord” siden efteråret har frikøbt ledende projektsygeplejerske Ulla Kjær fra det Hæmatologiske Forskningsafsnit på Aalborg Universitetshospital et antal timer om ugen til at være bindeled mellem hospitalsafdelinger og virksomheder. Med en mangeårig erfaring, både fra medicinalindustrien og hospitalsverdenen, ved hun nemlig alt om, hvad der skal til, for at samarbejdet kan blive en succes.

- Det er vigtigt, at virksomhederne oplever, at deres henvendelser håndteres hurtigt og professionelt. Men lige så vigtigt er det, at vi som hospital får indgået nogle samarbejdsaftaler, som giver mening for os, siger Ulla Kjær. 

Hun bistår derfor afdelingerne med at foretage en vurdering af, hvad projektet går ud på, for at afdække, om hospitalet kan honorere det, firmaet ønsker. Hun kan også hjælpe med at gennemgå budgetforslaget fra virksomheden, for at se om se, om det lever op til alle formalia, og indgå i konkrete forhandlinger, hvis forskerne ønsker det.

- Det kan også være hjælp med afklarende spørgsmål fra projektsygeplejerskerne, fx omkring håndtering af GCP-reglerne. Virksomhederne kan have nogle ønsker, som måske ikke er forenelige med, hvad der er muligt, og her kan jeg gå ind og hjælpe, forklarer Ulla Kjær.

Hun fortæller, at behovene er individuelle, og hjælpen kan spænde fra små praktiske detaljer til råd og vejledning om økonomi og planlægning af et komplekst lægemiddelforsøg. 

- Hvis man er helt grøn inden for kliniske afprøvninger, kan de mange specielle forkortelser og engelske fagudtryk være en barriere. Her tilbyder jeg at sidemandsoplære projektsygeplejerskerne og hjælpe dem med at læse, hvad der egentlig står på papiret, siger Ulla Kjær og tilføjer:

- Det er okay at være usikker, og vil man gerne i gang med et projekt, skal man ikke tøve med at kontakte mig.

Samarbejde lønner sig

Ifølge Søren Pihlkjær Hjortshøj er der generelt et stort udbytte for hospitalet og patienterne ved at deltage i kliniske forsøg:

- Som hospital har vi stor interesse i at få kendskab til nye lægemidler, allerede i afprøvningsfasen. Dels får vi et hurtigere og mere detaljeret kendskab til stoffet, som afprøves i et protokolleret forsøg. Det giver en sikkerhed, både for patienten og de behandlende læger og sygeplejersker. Ofte er der også en besparelse for hospitalet på dyr medicin, der indgår i forsøget. Men nok så vigtigt bibringer forsøgene afdelingerne en forskningserfaring, der giver mod på også at køre egeninitierede projekter, siger han.

Ulla Kjær betjener alle Region Nordjyllands hospitaler og er frikøbt foreløbig 12 timer om ugen til at varetage opgaven. Hun er ansat under "Én indgang Nord", som er det regionale bindeled mellem industrien og de kliniske afdelinger.

Læs mere om En Indgang Nord på www.enindgangnord.rn.dk

 

Opdateret