Behandling med blodfortyndende medicin kan genoptages seks uger efter hjerneblødning

Nyt observationsstudie fra Trombosecenter Aalborg ved Aalborg Universitetshospital peger på, at det er sikkert for patienter med atrieflimmer at genoptage blodfortyndende behandling efter seks uger.
Patienter med atrieflimren, der efter en hjerneblødning genoptager deres behandling med blodfortyndende medicin (AK-behandling) seks uger efter udskrivelse fra hospital, har markant lavere risiko for at få blodprop i hjernen eller dø, end de patienter, der ikke genoptager behandling. Det viser resultater af et nordjysk observationsstudie, som netop er publiceret i tidsskriftet Circulation.

Atrieflimmerpatienter, der ikke er i AK-behandling, har en meget høj risiko for at udvikle blodprop i hjernen, og det er derfor vigtigt at vide, hvornår det er sikkert at genoptage AK-behandling efter en hjerneblødning.

Ifølge Peter Brønnum Nielsen, civilingeniør, ph.d. ved Trombosecenter Aalborg, er det optimale tidspunkt for genstart af AK-behandling hidtil kun undersøgt i få studier.

Sammen med kollegaer fra Trombosecenter Aalborg har han undersøgt data for 1.752 danske patienter med atrieflimren og i AK-behandling, som i perioden 1997-2013 havde fået en hjerneblødning.

»Baseret på de kliniske beslutninger, som er truffet for patienterne i undersøgelsen, ser det ud til at være sikkert at genoptage AK-behandling seks uger efter udskrivelse fra hospital. Risikoen for blodprop i hjernen eller død er ca. den halve for de patienter, der genoptager AK-behandling – hvad enten det er med warfarin eller et af de nye, såkaldte NOAK-midler – i forhold til de patienter, der ikke genoptager deres AK-behandling,« siger Peter Brønnum Nielsen til Dagens Medicin

Læs omtalen af resultaterne på dagensmedicin.dk (http://kortlink.dk/gxc5) eller på MedPageToday: http://www.medpagetoday.com/Cardiology/Strokes/52160.

Resultaterne præsenteres på den Europæiske Hjertekongres (ESC) i London til august.