Fornem anerkendelse af stofskifteforsker
Foto: AAU
Nanna Maria Uldall Torp modtager prisen for sit ph.d.-projekt og forskning inden for stofskiftesygdomme hos gravide. Herved har hun gjort det muligt at identificere sygdom specifikt hos gravide med henblik på at kunne tilrettelægge det ideelle behandlingsforløb for dem og deres ufødte børn.
Stofskiftesygdomme hører til de mest udbredte sygdomme hos gravide. Samtidig er det krævende at indsamle data på den relativt lille målgruppe med henblik på at blive dygtigere til at diagnosticere og tilrettelægge ideelle behandlingsforløb. Ikke desto mindre er dét helt afgørende for den potentielt sygdomsramte gravide og for udviklingen af det ufødte barn – og det er Nanna Maria Uldall Torp som den første lykkedes med i sit forskningsprojekt.
Stofskiftesygdomme skyldes en ubalance i skjoldbruskkirtlens hormonproduktion, og netop stofskiftehormonerne har funktioner i alle celler i kroppen. Nanna Maria Uldall Torp interesserer sig for den del af sygdommen, hvor der produceres for meget hormon.
Ny metode og bedre behandlingsforløb
For at blive klogere på målgruppens sygdomsforløb har Nanna Maria Uldall Torp udviklet en ny metode til at måle et særligt antistof, der påvirker skjoldbruskkirtlen til at danne for meget hormon.
- Hidtil, når vi har målt på antistoffet, også kaldet TRAb, har vi brugt de samme grænseværdier for gravide og ikke-gravide til bestemmelse af sygdom eller ej. Men der er brug for, at vi anvender nogle mere specifikke værdier for gravide, idet deres stofskifte og immunsystem forventeligt ændrer sig. Det har vi med denne metode kunnet gøre som de første, fortæller hun.
RELATERET: Ny metode giver klarere svar på uklare data
Med den data, som metoden kan levere, er det muligt at identificere mønstre og finde de optimale forløb for målgruppen. Nanna Maria Uldall Torp påpeger, at Danmark i den sammenhæng er et velegnet sted til studierne, idet alle borgere er en del af sundhedsvæsenet og dermed en del af dataindsamlingen.
Det forventes, at Nanna Maria Uldall Torps forskning leder til, at hospitalernes retningslinjer i hele landet vil blive ændret, og at forskningen således har indflydelse på både diagnostik og behandling af gravide med stofskiftesygdom.
En kompliceret målgruppe
Ifølge Nanna Maria Uldall Torp er stofskiftet helt naturligt forhøjet umiddelbart efter, graviditeten er opstået, og her kan det være svært som læge at skelne mellem, om det er for højt på grund af sygdom eller naturligt påvirket af graviditet.
- Det er vigtigt, at vi identificerer de kvinder, hvor der er sygdom på spil, fordi det kan påvirke den gravide og barnets udvikling negativt. Stofskiftehormoner har funktioner i alle celler i hele kroppen og er for eksempel en vigtig faktor i udviklingen af det ufødte barns hjerne, ligesom det har stor betydning for dets generelle udvikling og vækst, tilføjer hun. Ubalance i hormonproduktionen sender generelt både moderens og det ufødte barns krop på overarbejde med høj puls og højt blodtryk.
Forskningen fortsætter
For Nanna Maria Uldall Torp er Spar Nord Fondens Forskningspris er et vigtigt rygstød og en anerkendelse af, at den forskning, hun beskæftiger sig med, er vigtig.
- Det har stor betydning for målgruppen, at vi fortsat bestræber os på at skabe de bedst mulige forløb for potentielt sygdomsramte gravide og deres ufødte børn. Det arbejder fortsætter jeg med sammen med min forskningsgruppe, siger hun.
Spar Nord Fondens Forskningspris er på 250.000 kr. og gives hvert år til en yngre forsker som anerkendelse af et særligt fremragende forskningsprojekt.
Alle AAU-ansatte inviteres til én gang om året at indstille motiverede forslag til en prisvinder til et udvalg, bestående af en anerkendt forsker fra hvert hovedområde, som nedsættes af rektor.
Prisen uddeles ved Aalborg Universitets årsfest.