Sandra undersøger sygeplejerskers viden om diabetes
Det er konstitueret ledende oversygeplejerske ved Sengeafsnit for Rehabilitering på Aalborg Universitetshospital, Hobro, Sandra Ileby Rokkedrejer, der med en bevilling på 2.205.000 kr. fra Novo Nordisk Fonden kaster sig ud i et tre-årigt ph.d.-studie, der skal belyse kendskabet til diabetes blandt sygeplejersker på medicinske afdelinger, der ikke er diabetes-specialiserede.
- Andelen af personer i samfundet med diabetes er stigende. Det betyder, at også stadig flere af de patienter, vi ser på de medicinske afdelinger, har diabetes som en sekundær sygdom til den egentlige årsag til deres indlæggelse, siger Sandra Ileby Rokkedrejer.
Mangelfuld behandling har konsekvenser
Med de stadig flere patienter med diabetes følger en risiko for, at personalet ikke har tilstrækkelig viden om, hvordan sygdommen skal håndteres, mener Sandra Ileby Rokkedrejer.
Og det er problematisk, for konsekvenserne af eventuel mangelfuld diabetesbehandling, mens patienterne er på hospitalet, kan være komplikationer, som fx infektioner og derved længere indlæggelser.
- Jeg tror – det er i hvert fald erfaringen på min egen afdeling – at sygeplejersker generelt mangler viden om handlemuligheder i forhold til diabetes. Der har nok været en tendens til, at man har haft sit fokus på dét, patienterne primært er indlagt for, og så lidt glemt, at de også har diabetes, som jo faktisk ofte er en medårsag til, at de nu er indlagt, siger Sandra Ileby Rokkedrejer.
Den tese vil hun nu undersøge i sit ph.d.-studie. Ifølge Sandra Ileby Rokkedrejer er det nemlig ikke belyst tidligere.
- I studiet vil vi blandt andet gennemføre en spørgeskemaundersøgelse blandt personale på de medicinske afdelinger, der ikke er specialiseret i diabetesbehandling. Desuden vil vi i samarbejde med Steno Diabetes Center gennemføre et interventionsstudie med en udgående diabetessygeplejerske og ikke mindst udvikle og udbyde et undervisningstilbud, forklarer hun og fortsætter:
- Det ultimative mål med projektet er at give et bud på, hvordan man bedst udruller det i en større skala, så der i fremtiden bliver taget bedst hånd om patienterne og deres diabetessygdom.
Bevilling er stor anerkendelse af sygeplejen
Projektet er planlagt til at begynde til august og varer tre år frem. Og takket være den flotte bevilling fra Novo Nordisk Fonden er finansieringen på plads, også til et planlagt studieophold i Australien:
- Jeg er enormt taknemmelig over, at Novo Nordisk Fonden har valgt at støtte projektet. Det er en stor anerkendelse af sygeplejefaget og af sygeplejerskers betydning for sikkerheden for patienter med diabetes, siger Sandra Ileby Rokkedrejer.
Sandra Ileby Rokkedrejer vil under sit ph.d.-forløb være ansat i Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje og herfra samarbejde med Steno Diabetes Center Nordjylland og Afdeling for Diabetes og Hormonsygdomme.