Indvandrere overlever blodkræft lige så godt som danskfødte patienter
Førsteforfatter på undersøgelsen er læge, ph.d. ved Hæmatologisk Afdeling, Joachim Bæch. Han har sammenlignet femårsoverlevelsen efter blodkræft blandt danskfødte patienter og patienter med indvandrerbaggrund og fundet, at femårsoverlevelsen er identisk uanset, hvor i verden man er født. Nemlig henholdsvis 58 pct. for danskfødte patienter, 57 pct. for indvandrere med vestlig baggrund og 56 pct. for indvandrere med ikke-vestlig baggrund.
- Overordnet er der ingen forskel i overlevelsen, når vi tager højde for relevante forskelle mellem danskfødte patienter og indvandrere. Det er et virkelig godt og vigtigt budskab, at patienterne får en lige god behandling for blodkræft på danske hospitaler, uanset deres sprog og kulturelle baggrund, siger Joachim Bæch i en artikel, som Kræftens Bekæmpelse netop har bragt på deres hjemmeside.
Undersøgelsen omfatter 2.241 indvandrere og godt 41.000 danskfødte patienter, der fik en blodkræft-diagnose i perioden 2000-2020.
I undersøgelsen havde patienter med ikke-vestlig indvandrerbaggrund 1,3 flere indlæggelsesdage end danskfødte patienter i året op til kræftdiagnosen samt 14 pct. flere indlæggelsesdage i året efter diagnosen. Det vides dog ikke, om indlæggelserne er relateret til kræft.
Sidsteforfatter på undersøgelsen, overlæge og professor Tarec Christoffer El-Galaly, glæder sig over, at undersøgelsen viser, at det går patienterne ens, uanset hvor de kommer fra.
- Man kunne have frygtet, at indvandrere med blodkræft havde en dårligere overlevelse end danskfødte patienter. Kræft er en kompleks sygdom, hvor man som patient skal forstå og holde styr på mange informationer om behandling og bivirkninger, samtidig med, at man ofte er i krise. Det er svært for mange patienter, og formentlig endnu sværere, hvis sproget for nogle patienter er en ekstra barriere, siger Tarec Christoffer El-Galaly til Kræftens Bekæmpelse.
Studiet gælder udelukkende patienter med blodkræft, ikke kræftpatienter med kræftsvulster, f.eks. bryst-, tarm- og lungekræft.
Projektet ’Etnicitets betydning for patientforløb og prognose ved hæmatologiske kræftsygdomme – mere end socioøkonomiske forhold?’ fik 650.000 kr. fra Knæk Cancer 2021 fra puljen ’Mindre ulighed i kræft’ 2021. Projektets resultater er netop offentliggjort i European Journal of Epidemiology.
Opdateret