Europæisk forskningssamarbejde skal forbedre behandling af urinrørsskader

Nyre- og Urinvejskirurgisk Afdeling er med i et stort europæisk forskningsprojekt, der skal udvikle nye typer af kunstigt væv til brug i behandlingen af urinrørsskader.
Forskningsansvarlig overlæge ved Nyre- og Urinvejskirurgisk Afdeling, Tommy Kjærgaard Nielsen.
Forskningsansvarlig overlæge ved Nyre- og Urinvejskirurgisk Afdeling, Tommy Kjærgaard Nielsen.

- Selvom det er grundforskning, er målet jo, at det en dag skal komme patienterne til gavn.

Det siger en begejstret Tommy Kjærgaard Nielsen, der er forskningsansvarlig overlæge ved Nyre- og Urinvejskirurgisk Afdeling.

Begejstringen skyldes, at han kort før sommerferien fik besked om, at et stort anlagt internationale forskningsprojekt, som han og hans kollegaer er med i, har modtaget en 4-årig bevilling på knap 8 millioner Euro fra EU's HORIZON Europe-program.

Dermed skal Nyre- og Urinvejskirurgisk Afdeling levere et vigtigt bidrag til projektet, der handler om at finde nye, innovative behandlingsmetoder til behandling af skader på urinrøret. 

- Urinrørsskader, som fx når arvæv indsnævrer urinrøret, kan føre til alvorlige komplikationer som problemer med at tømme blæren, infektioner og nyresvigt, hvilket ofte har stor indvirkning på patienternes livskvalitet, fortæller Tommy Kjærgaard Nielsen.

Alvorlige skader på urinrøret behandles i dag med en teknik, hvor det beskadigede væv fjernes og erstattes med væv fra mundslimhinden. Denne metode er dog ikke uden problemer, da der blandt andet kan opstå komplikationer ved donorstedet. Desuden kan proceduren kun erstatte urinrørets slimhindelag, men ikke det underliggende væv, hvilket kan føre til yderligere problemer.

- Der er derfor et stort behov for at optimere behandlingen yderligere. I projektet vil vi arbejde på at udvikle nye typer af kunstigt væv, og der skal desuden udvikles en kunstig urinrørsmodel, som kan bruges til at teste disse nye materialer, siger Tommy Kjærgaard Nielsen.

Forskningsprojektet omfatter partnere fra 12 europæiske lande, der foruden Nyre- og Urinvejskirurgisk Afdeling tæller Aalborg Universitet, som er leder af projektet, samt virksomheder, hospitaler og universiteter fra bl.a. Holland, Belgien, Finland, Italien og Tyrkiet.

- I kraft af Aalborg UH’s landsdelsfunktion for behandling af avancerede urinrørsskader, og vores erfaring med dyremodeller inden for dette område, bliver vores rolle som partner i projektet at teste nogle af de kunstige vævstyper i en kaninmodel, siger Tommy Kjærgaard Nielsen.

Udnytter synergierne

Projektet ledes af lektor Pablo Pennisi fra Tissue Engineering Lab på Aalborg Universitet, hvor man på grundforskningsniveau arbejder med at udvikle og teste nye materialer til brug i urinvejene. Tommy Kjærgaard Nielsen glæder sig over samarbejdet:

- Forskning og udvikling betyder meget for os som afdeling, så det er meget glædeligt, at der på Aalborg Universitet findes et grundforskningslaboratorium med et bredt internationalt og kommercielt fokus på udvikling af kunstigt vævsmateriale inden for vores speciale. Vi har allerede i dag et godt samarbejde med forskningsgruppen på AAU og vi ser frem til at udfolde synergierne mellem grundforskning og klinik yderligere, siger Tommy Kjærgaard Jensen.

 

Forfatter: Kommunikationskonsulent Peter Friis Jeppesen