Nyt projekt skal styrke kvaliteten af sygeplejen
- Vi er pavestolte! Det har været et langt sejt træk med mange ansøgninger og afslag i et stærkt konkurrencepræget felt. Men vi har holdt fast og troet på projektet, og vi er virkelig taknemmelige for, at Rockwool Fonden har valgt at støtte vores projekt.
Det fortæller en glad professor og leder af Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Mette Grønkjær, som netop har fået besked om, at fonden har imødekommet ansøgningen om støtte til et stort anlagt forskningsprojekt, der skal reducere Missed Nursing Care til skrøbelige, ældre hospitalsindlagte patienter, med en bevilling på kr. 4.840.861 over en 4-årig periode.
Missed Nursing Care er et begreb, som dækker over den sygepleje, der er nødvendig, men som enten udskydes, eller kun bliver delvist udført eller slet ikke udført. Konsekvenserne kan være unødvendige komplikationer og forværring af patientens sygdom, men kan også have afledte konsekvenser blandt personalet i form af dårligt arbejdsmiljø og ringere jobtilfredshed.
ForskningsKUBE-projekt viste, hvor skoen trykker
Det nye projekt skal videreføre det arbejde, som forskningsenheden har stået i spidsen for, siden den i 2021 blev udnævnt til ForskningsKUBE, og har afsæt i Fundamentals of Care-strategien om at arbejde for høj kvalitet i sygeplejen.
- Under ForskningsKUBEN FoCUS gennemførte vi en national undersøgelse af Missed Nursing Care og samlede data fra 19 af landets 21 hospitaler. På den baggrund etablerede vi en database med data fra 3507 sygeplejersker med unik viden om forekomsten og årsagerne til Missed Nursing Care i Danmark, fortæller Mette Grønkjær.
Det er disse data, der nu danner afsæt for KUBE-projektets næste skridt: Nemlig udvikling, test og evaluering af interventioner, der kan reducere forekomsten af Missed Nursing Care.
- Med kortlægningen af Missed Nursing Care på danske hospitaler, ved vi nu, hvor skoen trykker, og vi har fået nogle værdifulde pejlemærker for steder, hvor sygeplejen ikke bliver udført, så den svarer til patienternes behov. I det nye projekt har vi fokus på de skrøbelige ældre hospitalsindlagte patienter, da de i særlig risiko for ikke at få den sygepleje, de har behov for, forklarer Mette Grønkjær.
Hun håber, at projektet både kan bidrage til, at flere patienter får den sygepleje, de har brug for, og at interventionerne også får positiv indvirkning på arbejdsmiljøet.
- Forskning indikerer, at der udover de patientmæssige fordele også vil være nogle gavnlige effekter at hente rent organisatorisk, fx i forhold til bedre udnyttelse af ressourcer og højere medarbejdertilfredshed. Forhåbentlig vil det på sigt betyde færre, der forlader sygeplejefaget, fordi uhensigtsmæssige strukturer udgør barrierer for den sygepleje, man er uddannet til, siger Mette Grønkjær.
Med bevillingen får Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje mulighed for at igangsætte to ph.d.-forløb og ét postdocforløb. Samtidig kan ansættelsen af en seniorforsker, der hidtil har været lønnet af KUBE-midler, nu forlænges.
Medansøgere på projektet er professor Søren Paaske Johnsen, DACS; lektor Rikke Jørgensen, Psykiatrien; Seniorforsker Hanne Mainz, Aalborg UH; postdoc Amanda Buus, Aalborg UH; Lektor Siri Lygum Voldbjerg, Aalborg UH/AAU; Lektor Britt Laugesen, Aalborg UH/AAU. Projektet udføres med samarbejdspartnere fra Aarhus Universitetshospital og Sjællands Universitetshospital.