Ny professor med stor forskningserfaring
Lene Hjerrild Iversen er speciallæge i kirurgi og kirurgisk gastroenterologi. Hun har været ansat på Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital i 22 år, heraf som overlæge siden 2009.
På Aarhus Universitetshospital var Lene Hjerrild Iversen en drivende kraft i forbindelse med implementeringen af henholdsvis laparoskopisk og senere robot-assisteret kirurgi for tarmkræft. Ligeledes var hun her nøgleperson i forbindelse med implementeringen af den højtspecialiserede funktion cytoreduktiv kirurgi og hypertherm intraperitoneal kemoterapi (komplet kirurgisk fjernelse og skylning af bughulen med opvarmet kemoterapi), som det eneste sted i Danmark. Det er eneste behandling i helbredende sigte af bl.a. tarmkræft med spredning til bughinden.
Som ledende overlæge ved Mave- Tarmkirurgisk Afdeling på Aalborg UH skal Lene Hjerrild Iversen beskæftige sig med behandling af specielt tarmkræftpatienter, herunder behandlingsplanlægning på multidisciplinære konferencer, anvendelse af skånsom behandling af tarmkræft med mere.
Stor forskningserfaring
Lene Hjerrild Iversens forskningsmæssige interesser omhandler forskellige aspekter i forbindelse med den kirurgiske behandling af tarmkræft, herunder fx heling af tarmsammensyning, korttidsdødelighed og langtidsoverlevelse.
Hun publicerede sin ph.d.-afhandling i 1997. Afhandlingen udgik som den første fra Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital (dengang Aalborg Sygehus), og viste
bl.a., at blodstørkningsevnen er øget før, under og efter operation for tarmkræft. I 2011 opnåede Lene Hjerrild Iversen den medicinske doktorgrad baseret på bl.a. epidemiologiske og kliniske studier om kort- og langtidsoverlevelse for danske patienter med tarmkræft.
Lene Hjerrild Iversen har publiceret mere end 160 peer-reviewede publikationer og været vejleder for 16 ph.d.-studerende, hvis studier bl.a. har beskrevet forekomst af spredning til bughinden ved tarmkræft, organspecifikke og biopsykosociale senfølger efter operation herfor.
På Aalborg UH skal Lene Hjerrild Iversen være drivende kraft for en øget forskningsaktivitet på afdelingen udført af yngre læger og studerende. Først på programmet er et nyt studie om opfølgning efter operation for tarmkræft, hvor patienter med lav risiko for tilbagefald tilbydes overvågning for eventuelt tilbagefald med cirkulerende kræftDNA i blodet og guides via en digital forløbsapplikation på deres smartphone og screenes for senfølger via elektroniske spørgeskemaer og tilbydes behandling herfor, hvis ønsket og indiceret.
Studiet er et nationalt studie, som Lene og kollegaer fra Aarhus står bag. Det gennemføres i regi af ’Dansk Forskningscenter for Kræftkirurgi – ACROBATIC’, som Lene Hjerrild Iversen oprettede i 2021. ACROBATIC er et nationalt netværk inden for kræftkirurgi og på tværs af de fleste kræftformer, hvor kirurgisk behandling er relevant, og er støttet af en 5-årig bevilling fra Kræftens Bekæmpelse. Centeret fokuserer på kliniske forskningsområder, som er fælles for de fleste kræftformer: Præhabilitering, Kirurgisk teknik og innovation, survivorship.
Forskningscenteret er det eneste af sin art og aktuelt er der godt 40, primært nationale, aktive forskningsstudier.
Omfattende videnskabeligt netværk
Lene Hjerrild Iversen har et omfattende videnskabeligt netværk. Hun indgår blandt andet i en national gruppe, der undersøger cirkulerende kræftDNA (ctDNA) i blodet som biomarkør til at påvise tilbagefald af tarmkræft, men også til at vurdere prognosen.
Hun har været formand for Danish Colorectal Cancer Group (DCCG) i 6 år og har etableret Kirurgisk arbejdsgruppe under DCCG og været dennes formand i 11 år. Hun har desuden deltaget i DCCG databasens styregruppe i 13 år og i Videnskabeligt Udvalg under DCCG i 18 år, og sidder fortsat i sidstnævnte. Herudover har Lene været medlem af blandt andet Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg og Novo Nordisk Fondens komite for klinisk og translationel medicin.
Lene Hjerrild Iversen
|