Seminar satte spot på forskningens kliniske betydning
Temaet og omdrejningspunktet for programmet ved årets seminar var "Klinisk impact af forskning" – altså hvordan sikres det, at forskningen bliver patientnær og vedkommende, og ikke mindst bidrager til bedre og mere sammenhængende patientforløb.
- Vi befinder os i en tid, hvor sundhedsvæsenet er under markant forandring. Det stiller ikke bare nye krav til vores daglige praksis, men åbner også op for spændende muligheder – især, når det gælder forskningens rolle. Derfor har vi valgt klinisk impact af forskning, som årets emne, fortalte professor og viceinstitutleder ved Klinisk Institut, AAU Henrik Vorum under sin introduktion til dagen.
Herefter gik dagens tætpakkede foredragsprogram i gang.
Dekan Lars Hvilsted og lægefaglig direktør Søren Pihlkjær Hjortshøj gav en kort indflyvning til de aktuelle bevægelser i sundhedsvæsenet, og hvor forskning og uddannelse står i lyset af de politiske vinde, der blæser både lokalt og globalt, og fungerende Institutleder Jette Kolding og Forskningschef Egon Toft satte rammen for dagens fokus på forskning med klinisk impact.
Herefter gav professor John Rasmussen, der er leder af forskningsgruppen Biomechanics Research et indblik i arbejdet med udviklingen af Aalborg Universitets nye mission ”Øget sundhed gennem sammenhæng og individualisering”, der har som mål er at øge sundheden for patienterne gennem teknologiunderstøttede og sammenhængende forløb, målrettet den enkelte patient.
Næste oplægsholder var professor og leder af Dansk Center for Sundhedstjenesteforskning, Søren Paaske Johnsen. Han gav en gennemgang af centerets arbejde og dets rolle i relation til den aktuelle sundhedsreform, hvor sundhedstjenesteforskning og tværsektorielt samarbejde får afgørende betydning for at skabe gode og sammenhængende forløb på tværs af hospital, kommune og praksis.
Derefter fulgte tre forskeres perspektiver på forskning med tværsektoriel impact med klare bud på, hvordan samarbejde, data og teknologi kan binde sektorer sammen og skabe bedre forløb for borgerne.
Forskere præsenterede og dystede
Efter frokost blev der sat fokus på mulighederne i fremtidens specialiserede behandling. Otte forskere præsenterede deres arbejde inden for henholdsvis data- og laboratoriebaseret forskning, som på forskellig vis har stort klinisk potentiale.
Et bedømmelsesudvalg udvalgte to præsentationer fra hver kategori, som blev kåret til dagens bedste. Disse var henholdsvis:
Databaseret forskning:
1. plads: Seniorbioinformatiker ved Clinda, Clinical Data Science, Anne Krogh Nøhr
2. plads: Ph.d.-studerende ved Nuklearmedicinsk Afdeling, cand.scient.med. Anne Winther Mogensen
Laboratoriebaseret forskning
1. plads: Postdoc ved Hæmatologisk Afdeling, Hanne Due Rasmussen
2. plads: Ledende overlæge ved Klinisk Biokemisk Afdeling, Stine Linding Andersen
Målrettethed giver gevinst
Dagen blev rundet af med to særlige fortællinger om målrettethed.
Først ved direktør ved Psykiatrien i Region Nordjylland, Jan Mainz, der berettede om ambitionerne bag og vejen til den historisk store forskningsbevilling fra Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond til projektet ”Bedst for Os”. Et banebrydende projekt, der i et samarbejde mellem hospital, kommuner og universitet skal sikre mere, bedre og hurtigere behandling til børn og unge med behandlingskrævende psykisk mistrivsel og psykisk sygdom.
Afslutningsvis gav ultraløberen Stine Rex en levende beretning om, hvordan hun med målrettethed, motivation og mental styrke sætter den ene rekord efter den anden, når hun iført sine løbesko tilbagelægger enorme distancer overalt i verden. Hun understregede blandt andet vigtigheden af at kunne acceptere, at man ikke altid når sine mål - det er blot en anledning til at lære og sætte sig nye.
Inspirerende dag
Henrik Vorum afsluttede seminarprogrammet med et tilbageblik på dagens oplæg og diskussioner.
- Det har været en dag, hvor forskning, ledelse og passion er gået hånd i hånd, og vi har fået masser af inspiration og nye perspektiver på, hvordan vi ved at løfte i fællesskab kan bruge forskningen til at gøre en reel forskel i sundhedsvæsenet, sagde han, inden dagen sluttede med et glas vin og tapas i Innovate-bygningens foyer.