Samarbejde skal bane vej for bedre forskning på baggrund af danske sundhedsdata

Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet er med i et nyt projekt, der skal harmonisere sundhedsdata på tværs af regionerne. Det skal gøre det lettere at forløse dataenes store potentiale, fx til forskning i personlig medicin, udvikling af nye lægemidler og mere effektiv brug af sundhedssystemets ressourcer til gavn for danske patienter og international forskning.
Danmark har nogle af verdens bedste sundhedsdata, men vi udnytter ikke potentialet. Og det skal der gøres noget ved. 

Sådan lyder udgangspunktet for det treårige projekt, som forskere fra Center for Clinical Data Science ved Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet nu kaster sig ud i samarbejde med partnere fra Rigshospitalet samt tre private virksomheder. Projektet, som er navngivet OSCAR DREAM, har et samlet budget på 26 mio. kr., og har netop opnået støtte fra Innovationsfonden på 17 mio. kr.

Den væsentligste årsag til, at potentialet i danske sundhedsdata ikke udnyttes optimalt, skyldes, at disse ofte er lagret i forskellige systemer på tværs af regionerne.

- På Sjælland bruger man fx den løsning, der hedder Sundhedsplatformen, mens vi her i Jylland anvender systemet Columna. Det gør det svært at dele data på tværs af landsdele, men også internationalt, fortæller Charles Vesteghem, der er forsker og gruppeleder i Center for Clinical Data Science, der er et tværfagligt forskningscenter ved Klinisk Institut ved Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital.

Projektet skal blandt andet bane vej for nye forskningsmuligheder på kræftområdet, hvor vigtige erfaringer fra patientbehandlinger ikke bliver samlet og udnyttet optimalt i forskningsøjemed.

- Ved at have en platform, der harmoniserer de kliniske data på tværs af regioner, kan vi lave større nationale studier på næsten live-data. Jo flere og bedre data, vi har til rådighed, jo bedre er mulighederne for at udvikle eksempelvis AI-løsninger, der kan bruges til personlig medicin og dermed mere skræddersyet kræftbehandling med færre bivirkninger end de standardiserede, siger Charles Vesteghem.

De nordjyske forskeres rolle i projektet bliver først og fremmest at udvikle og teste en løsning i samarbejde med virksomheden Enversion, der kan oversætte data fra Region Nordjyllands patientdata-systemer til en fælles standard.

- Vi håber, at projektet kan bane vej for, at danske sundhedsdata i fremtiden kan benyttes på tværs af sektorer og systemer, uden at gå på kompromis med sikkerhed og fortrolighed. Med nye, gode løsninger, der overvinder gamle, tunge barrierer kan vi gøre Danmark til et foregangsland inden for brug af sundhedsdata og sundhedsudvikling, siger Charles Vesteghem.

OSCAR DREAM-projektet blev påbegyndt i maj 2024 og kører tre år frem til juni 2027. Foruden Region Nordjylland / Center for Clinical Data Science deltager Rigshospitalet, der er projektadministrator, samt virksomhederne Enversion A/S, Partisia Applications ApS samt DataFair ApS. Sidstnævnte er leder af projektet. Læs mere om projektet på https://www.oscar-project.com/oscar-dream
 

 

Forfatter: Peter Friis Jeppesen, kommunikationskonsulent, pfj@rn.dk

Opdateret