Strategi bygger bro mellem forskning og klinik
Som universitetshospital har Aalborg UH efterhånden opbygget en solid forskningsaktivitet på tværs af specialer og faggrupper. År efter år har hospitalets forskere sat nye rekorder for antallet af videnskabelige publikationer i anerkendte tidsskrifter.
- Det er en udvikling, vi kan være stolte af, og som har banet vejen for at, at kan måle os på den internationale scene inden for en række forskningsfelter, siger forskningschef Egon Toft.
Med den nye Forsknings- og Innovationsstrategi 2023-2027, som netop er blevet præsenteret, lægges der imidlertid op til en fokuseret indsats, der over de næste år skal fremme forskningen inden for udvalgte områder:
- Forskningen ved Aalborg UH har i høj grad været båret af pionerånd, og nu er tiden kommet til, at vi konsoliderer os på de felter, hvor vi har en særlig styrkeposition, og hvor forskningen kan omsættes til innovative behandlingsmetoder og sundhedsløsninger, siger Egon Toft.
I strategien tegnes rammerne for strategiske indsatsområder, der til sammen skal bidrage til at løse nogle af de udfordringer, som sundhedsvæsenet står i, blandt andet ved øget fokus på digitale løsninger og en smidigere vej fra projekt til klinisk implementering:
- Strategien lægger vægt på både forskning og innovation, idet begge dele er nødvendige for at udvikle og implementere nye og mere målrettede behandlinger, bedre diagnostik, pleje, rehabilitering og effektiv sygdomsforebyggelse. I den sammenhæng er udnyttelsen af nye digitale muligheder i forskningen et bærende punkt i de tiltag, vi sætter i værk, siger Egon Toft.
Digitale løsninger skal sikre sammenhæng i sundhedsvæsenet
Bedre udnyttelse af IT skal blandt andet være nøglen til at kunne gøre op med nogle af de uhensigtsmæssige siloopdelinger, som ifølge Egon Toft præger sundhedsvæsenet:
- Vi skal have fokus på projekter, der udforsker og tester nye løsninger til et mere sammenhængende sundhedsvæsen, både internt på hospitalet og på tværs af sektorer og regionsgrænser. Det kan være alt fra e-health-projekter til udvikling af beslutningsstøttesystemer baseret på kunstig intelligens og maskinlæring, siger han.
Netop den hastige udbredelse af kunstig intelligens rummer et stort potentiale for sundhedsvæsenet, hvor klinisk evidens i form af veludbyggede registre vil være afgørende for den fortsatte udvikling, mener Egon Toft:
- Data bliver en global drivkraft inden for dette område, og vi har brug for at kompetenceopbygge blandt klinikere, forskere og understøttende funktioner for at udnytte potentialet til fulde, siger han
Styrket forskning i individualiseret behandling
Digitale løsninger spiller ligeledes en rolle i strategiens ambitioner om at styrke forskningen i individualiseret behandling:
- Fremtiden peger mod, at der er større behov for at være med i udviklingen af nye molekylære og cellulære elementer i diagnostik og behandling. For at styrke forskningen på disse områder, ønsker vi at styrke den laboratoriebaserede forskning i samarbejde med Aalborg Universitet og ikke mindst arbejde for, at forskningsresultater i højere grad omsættes til klinikken, siger Egon Toft og fortsætter:
- I denne sammenhæng er det også afgørende, at vi har en velfungerende opsamling af kliniske data til brug i forskningen. Vi vil derfor arbejde på at udvikle de nuværende kliniske IT-systemer, så data i højere grad bliver indsamlet og lagret, så de kan anvendes i forskningsøjemed, siger Egon Toft.
Attraktive rammer for kliniske studier
Et centralt punkt i strategien er også målsætningen om at opbygge en Clinical Trial Unit (CTU), som kan understøtte forskerinitierede kliniske afprøvninger og gøre det lettere at matche forskere med virksomheder, der ønsker at udføre kliniske forsøg.
- Mange afdelinger har allerede godt gang i kliniske forsøg, men vi ønsker at styrke området yderligere, så Aalborg UH bliver det mest attraktive sted at placere kliniske forsøg og et sted, hvor forskernes gode ideer kan omsættes til afprøvning. Det handler om at gøre processen smidig, og med etableringen af en CTU vil vi kunne støtte forskerne i alt fra f.eks. vejledning i regulatoriske og juridiske forhold til datamanagement og GCP-håndtering, siger Egon Toft.
Målet er, at enheden også skal bygge bro til Aalborg Universitet, så også medikoteknisk udstyr, lægemidler og andre interventioner, der er udviklet dér, i højere grad bliver afprøvet på hospitalet.
Bedre muligheder for karriereudvikling
Forskning skal fortsat være et af hospitalets væsentlige aktiver, når det handler om at rekruttere og fastholde forskere og klinikere. Derfor lægger strategien op til bedre karrieremuligheder for dem, der ønsker at gå forskervejen:
- Vi skal sikre os, at alle specialer har professorer, så specialets forskningspotentialer indfries. De skal være med til at udvikle den talentmasse af forskningsinteresserede medarbejdere, vi har på hospitalet. Det kunne være gennem flere postdoc-stillinger og delestillinger mellem klinik og forskning, samt bedre muligheder for internationale forskningsophold eller udviklingsforløb inden for forskning og innovation, siger Egon Toft.
Strategi cementerer betydningen af forskning og innovation
Lægefaglig direktør Søren Pihlkjær Hjortshøj glæder sig over strategiens stærke fokus på forskning og innovation, der sigter mod at understøtte hospitalets ambitioner for de højt specialiserede funktioner og mod at udvikle behandlinger og diagnostiske metoder, der kan implementeres i en klinisk hverdag.
- Jeg er meget glad for, at vi har en strategi, som cementerer, at forskning og klinik ikke er hinandens modsætninger men forudsætningen for et velfungerende universitetshospital for nordjyderne. Kun gennem et stærkt samarbejde mellem de kliniske miljøer og forskningsmiljøerne, kan vi udvikle og ibrugtage gode og patientnære løsninger til gavn for vores patienter. Jeg ser derfor frem til at være med til at realisere de mange spændende initiativer, som strategien lægger op til, siger Søren Pihlkjær Hjortshøj.
Forskningschef
Forskningschef
Forfatter
Kommunikationskonsulent
Forfatter
Kommunikationskonsulent