Behandlingsforløb
Center for Kønsidentitet udreder og behandler voksne transkønnede og patienter med andre kønsidentitetsforhold med kvindelige og mandlige kønshormoner.
Behandlingen sker i tæt samarbejde med Sexologisk Klinik, Gynækologisk ambulatorium, Plastikkirurgisk Klinik og Klinik for Vækst og Reproduktion i København. Vi har desuden et lokalt samarbejde med Gynækologisk ambulatorium samt Plastikkirurgisk afdeling Aalborg Universitetshospital.
Behandlingen følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer på området (VEJ nr. 9921 af 22/09/2017), samt de internationale retningslinjer i henhold til WPATH’s (World Professional Association for Transgender Health) Standards of Care.
Patientforløbet
Når en person har ønske om at ændre sit kønsudtryk i forhold til det tildelte køn, kan man henvises til Center for Kønsidentitet, som er placeret i Sexologisk Center, Aalborg Universitetshospital. Henvisningen kan egen læge foretage. Vi indkalder til samtaler for at i fællesskab se på, hvad der er den bedste strategi. Samtalerne vil være med en af gynækologerne, der er tilknyttet teamet, en psykiater eller en psykolog. Det er vores erfaring, at der er en meget stor spændvidde i, hvad der ønskes.
Behandlingen kan bestå af samtaler, kønshormonbehandling, henvisning til kønsbekræftende operationer, henvisning til fjernelse af uønsket hårvækst, henvisning til sæddeponering.
Da det er ændringer, der påvirker ens identitet, vil vi tilbyde støttende samtaler før, under og efter en eventuel behandling.
Hormonbehandling – i kvindelig retning
Behandlingen består af kvindelige kønshormoner (østradiol) og evt. testosteronblokkere. Dosis og type af hormon afhænger af den enkelte person, idet højde, vægt, alder, sygdomme og livsstil spiller en rolle. Behandlingen kontrolleres ved fremmøde og gennem blodprøver. I begyndelsen ca. hver 4. måned. Senere med 1 års mellemrum.
Hormonbehandling – i mandlig retning
Behandlingen består i mandlige kønshormoner (testosteron). Dosis og type af hormonpræparat afhænger af den enkelte person, idet højde, vægt, alder, sygdomme og livsstil spiller en rolle. Behandlingen kontrolleres ved fremmøde og gennem blodprøver. I starten ca. hver 4. måned. Senere med 1 års mellemrum.
Stemmeundervisning - et kommunalt tilbud
Gennem stemmeundervisning hos en logopæd (talepædagog) får du mulighed for at ændre på din stemme, så stemmen passer til din kønsidentitet.
Undervisningen tilrettelægges individuelt, og du bliver undervist i generelle forhold omkring stemmebrug samt om specielle forhold, der netop vedrører din stemmefunktion.
I et undervisningsforløb kan der arbejdes med følgende:
- Afspænding
- Vejrtrækning
- Stemmens tonehøjde
- Stemmens klang
- Artikulation (udtale af ord)
- Andre kommunikationstræk
- Vejledning i stemmebrug i forbindelse med hormonbehandling.
For at opnå det bedste resultat, skal du være indstillet på at lave øvelser hjemme efter hver undervisningsgang.
Hvor foregår stemmeundervisningen?
De fleste kommuner udbyder stemmeundervisning via et lokalt kommunikationscenter.
Hvordan bliver man henvist?
Du skal selv kontakte det nærmeste kommunikationscenter eller din bopælskommune.
Hvis en logopæd på kommunikationscentret vurderer, at du er kandidat til stemmeundervisning, er det kommunikationscentret, der enten selv tildeler dig et stemmeundervisningsforløb eller ansøger din bopælskommune om at tildele dig et forløb.
Hvis en kommune giver afslag, kan du klage over afslaget til Ankestyrelsen. Klagen skal du sende til din kommune, som, hvis de ikke omgør deres afslag, videresender klagen til Ankestyrelsen.
Selvom du får afslag, kan du nogle steder i landet få privat stemmeundervisning mod betaling.
Center for Kønsidentitet anbefaler, at du starter med at kontakte din hjemkommune, hvis du ønsker stemmeundervisning. Kommunen kan guide dig videre til det relevante kommunikationscenter eller tilbud.
Det lovmæssige i forbindelse med kønsskifte
Vær opmærksom på de lovmæssige forhold vedrørende kønsskifte.
Ændring af cpr-nummer/juridisk kønsskifte
Økonomi - og Indenrigsministeriet tildeler efter skriftlig ansøgning nyt personnummer til en person, som oplever sig som tilhørende det andet køn. Tildeling af nyt personnummer er betinget af, at den pågældende afgiver en skriftlig erklæring om, at ønsket om nyt personnummer er begrundet i en oplevelse af at tilhøre det andet køn, og at den pågældende efter en refleksionsperiode på 6 måneder fra ansøgningstidspunktet skriftligt bekræfter sin ansøgning. Det er endvidere en betingelse, at den pågældende er fyldt 18 år på ansøgningstidspunktet. Læs mere om muligheden for at få et nyt personnummer.
Ændring af navn
I navnelovens § 13, stk. 2 står der, at et fornavn ikke må betegne det modsatte køn i forhold til den, der skal bære navnet. En kvinde må ikke have et mandenavn og omvendt. Til gengæld må alle have et kønsneutralt navn. Se listen over navne, der er kønsneutrale.
Lovgivningen gør, at transkønnede efter juridisk kønsskifte kan stå i en situation, hvor man bærer et navn, der ikke svarer til det nye, juridiske køn. Det er derfor nødvendigt straks at ansøge om ændring af fornavnet hos personregisterføreren i eget sogn, så navnet ændres til et navn, som passer til det nye cpr-nummer, eller er et af de navne, som er både drenge og pigenavne. Find det sognekontor, du tilhører.
Hvis en transkønnet allerede har (fået) et kønsneutralt fornavn, kan han/hun vælge enten at beholde dette eller efter juridisk kønsskifte at tage et navn, der er i overensstemmelse med det tildelte, juridiske køn. Han/hun kan ligeledes vælge at afstå sit unisex/kønsneutrale fornavn og tage sit mellemnavn som fornavn, under forudsætning af at det er i overensstemmelse med navneloven.
Husk at orientere egen læge, arbejdsgiver, uddannelsesinstitution, bank, SU-kontor, forsikrings- og pensionsselskaber, telefonselskab m.m. for at sikre, at udbetalinger m.m. fortsætter uden problemer.
Navnereglerne er beskrevet her. Hvis du vil anke afgørelser, foregår det på samme hjemmeside.
Følg din medicin i appen 'MinSundhed'
Vi tilstræber at lægge nye recepter ud inden for en uge.
Vi anbefaler, at du henter appen 'MinSundhed'. Her kan du altid se, hvad status er på dine recepter, og om nogle recepter skal fornyes.
Link til indlaegssedler.dk
Nyttige links
- LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner
- T-gruppen Aarhus
- FATID – Foreningen Af Transkønnede i Danmark (Facebook)
- TiD – Transpersoner i Danmark (Facebook)
- TRANSIT Samtalegruppe
- Vidensbank om kønsidentitet
- Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn
- Danmarks Transkønnede (hjemmeside)
- Danmarks Transkønnede (Facebook)
- Trans Scandinavia
Kontakt
Center for Kønsidentitet (CfK)
Telefon
97 66 04 43
Mandag-fredag 8.15-10.15
Åben faglig telefonlinje til sygeplejersken: Hverdage 9.00-10.00
Sikker mail
Skriv til os med Digital Post (login med MitID)Aalborg Universitetshospital, Nord
9000 Aalborg
Stueetage og 1. sal
Opdateret