Velkommen til Reumatologisk Afdeling
Du er blevet henvist til Reumatologisk Afdeling for at blive undersøgt og behandlet for en reumatologisk lidelse. Med dette materiale vil vi give dig et indtryk af, hvem vi er, og hvordan vi arbejder.
-
Du er blevet henvist til Reumatologisk Afdeling for at blive undersøgt og behandlet for en reumatologisk lidelse. Med dette materiale vil vi give dig et indtryk af, hvem vi er, og hvordan vi arbejder.
-
Når du første gang bliver indkaldt til Reumatologisk Ambulatorium er der normalt planlagt en lægeundersøgelse, som varer cirka 45 minutter. Lægen vil udspørge dig om dine symptomer, undersøge dig, stille en arbejdsdiagnose og aftale det videre forløb med dig. Samtidig får du ofte udleveret skriftlig information, blandt andet om bestemte sygdomme og medicin.
Det videre forløb kan være meget forskelligt. Der vil som regel være brug for ekstra blodprøver, røntgenbilleder eller skanninger. Hvis det bliver nødvendigt at indlægge dig, aftaler vi det ved undersøgelsen.
Hvad er reumatologiske sygdomme?
Reumatologiske sygdomme er medicinske sygdomme i bevægeapparatet, og omfatter de fleste gigt- og rygsygdomme. De er karakteriseret ved længerevarende funktions-tab med smerter i led, muskler og ryg.
-
I Reumatologisk Ambulatorium arbejder der flere faggrupper, og en stor del af opgaverne løses i tværfaglige teams, der består af læger, sygeplejersker, sekretærer og fysioterapeuter.
Vores vigtigste opgaver er:
- Diagnostik, det vil sige undersøgelse af patienter.
- Behandling ledsaget af information og vejledning til vores patienter.
Desuden arbejder vi med:
- Forskning
- Kvalitetssikring
- Undervisning og uddannelse af læger
- Samt samarbejde med de praktiserende læger og andre afdelinger og sygehuse om at henvise de patienter, som vi kan hjælpe.
-
I Reumatologisk Afdeling har vi stor erfaring med alle former for moderne gigt-behandling, herunder også biologisk behandling.
Desuden arbejder vi med at kvalitetssikre gigtbehandlinger ved hjælp af den nationale database, DANBIO.
I vores daglige arbejde råder vi over:
- Egen sengeafdeling med 1-2 senge
- Tidssvarende udstyr i form af 9 ultralydsscannere
- Tværfagligt Rygambulatorium
- Idrætsmedicinsk Klinik
Desuden samarbejder vi med Billeddiagnostisk afdeling om brug af moderne CT- og MR-skannere.
Via Reumatologisk Afdeling kan gigtpatienter blive henvist til konsultationer hos fx:
- Håndkirurg
- Fodkirurg
- Hudlæge
- Bandagist
- Ergoterapeut
- Fysioterapeut
- Diætist
- Socialrådgiver.
-
Hvad sker der, hvis jeg glemmer min tid eller kommer for sent til undersøgelsen?
Vi genindkalder ikke automatisk ved udeblivelse uden afbud. Hvis du kommer for sent, bliver din konsultationen som regel aflyst for at undgå at flytte din forsinkelse til andre patienter.
Kan jeg tage en pårørende med ind til undersøgelsen?
Ja, hvis du selv ønsker det.
Har I bestilt tolk?
Vi har kun bestilt tolk, hvis vi kan forudse, at der er brug for det. Hvis du skal bruge tolk, skal du aftale det i god tid inden med sekretæren.
Kan jeg få en kopi af min sygehusjournal?
Ja, sig det til sekretæren og en kopi vil blive sendt til din private adresse – eller find din sygehusjournal på www.sundhed.dk ved at logge på med MitID.
Er der lang ventetid i ambulatoriet?
Nej, det er der normalt ikke. Vi skal imidlertid også modtaget akutte patienter, ligesom læger også uforudset kan blive syge, og derfor kan ventetid forekomme. Vi informerer om ventetid så tidligt, vi kan.
Er det bedre at blive undersøgt af en speciallæge en af en læge under uddannelse?
Det er aldrig påvist. Læger under uddannelse er mindre specialiserede og ofte bliver undersøgelsen suppleret med supervision fra en speciallæge, hvilket øger kvaliteten i arbejdet med patienten.
Får min læge besked om undersøgelsen?
Ja, din læge får besked, hvis du ikke udtrykkeligt har frabedt dig det.
Kan jeg benytte mobiltelefon?
Ja, men ikke på undersøgelsesstuen. Husk at slukke den.
-
Informationsmøder
Reumatologisk Afdeling holder med jævne mellemrum informationsmøder om gigtsygdomme for patienter og pårørende.
Disse informationsmøder kan have forskellige temaer og formidle ny viden. Det er desuden vores erfaring, at mange patienter har glæde af at dele viden og erfaring med andre i samme situation som en selv.
Få mail om næste møde
Er du interesseret i at vide, hvornår vi afholder informationsmøder, kan du henvende dig til sekretæren og blive registreret. Så modtager du en e-mail med tid, sted og tema, når vi igen holder et informationsmøde.
Patientbrugergruppe
Reumatologisk Afdeling har etableret en patientbrugergruppe, der aktivt involverer patienter i at udvikle kvaliteten af afdelingens behandlingsforløb, så de tilrettelægges bedst muligt for patienterne. Patientbrugergruppen består af 6-8 patienter i langvarige behandlingsforløb samt 3 medarbejdere fra Reumatologisk Afdeling: en læge, en sygeplejerske og en sekretær. Patientbrugergruppen mødes som udgangspunkt 4 gange om året og diskuterer forskellige emner:
- Patientinformation
- Åbningstider
- Samarbejde med lægemiddelindustrien
- Fysiske rammer for afdelingen
Patientbrugergruppen er uafhængig af patientforeninger, idet Reumatologisk Afdeling i første omgang ønsker at målrette behandlingsforløbene til egne gigtpatienter i langvarige forløb.
Har du noget på hjerte til patientbrugergruppen?
Er du interesseret i at høre mere om arbejdet i patientbrugergruppen eller har noget på hjerte, er du velkommen til at skrive til mailadressen: reumaafd.hjo.sygehusvendsyssel@RN.dk
- eller lægge et brev i postkassen i venteværelset.