Behandling af hoftedysplasi med Pavlik-sele
Dit barn har fået konstateret umodne hofter, også kaldt hoftedysplasi.
Hoftedysplasi er en tilstand, hvor den ledskål, der holder lårbenshovedet (hovedledskålen), er mangelfuldt udviklet. Ofte er hofteskålen ikke dyb nok, og derved dækkes lårbenshovedet ikke tilstrækkeligt af hofteskålen. Lårbenet kan derved lettere glide ud af hofteskålen, hvilket betyder at hoften går ud af led.
Tilstanden er ikke forbundet med smerter. I nogle tilfælde kan der ses en forskel i benlængden, og i andre tilfælde kan der ses en asymmetri af hudfolderne ved ballerne.
-
Dit barn har fået konstateret umodne hofter, også kaldt hoftedysplasi.
Hoftedysplasi er en tilstand, hvor den ledskål, der holder lårbenshovedet (hovedledskålen), er mangelfuldt udviklet. Ofte er hofteskålen ikke dyb nok, og derved dækkes lårbenshovedet ikke tilstrækkeligt af hofteskålen. Lårbenet kan derved lettere glide ud af hofteskålen, hvilket betyder at hoften går ud af led.
Tilstanden er ikke forbundet med smerter. I nogle tilfælde kan der ses en forskel i benlængden, og i andre tilfælde kan der ses en asymmetri af hudfolderne ved ballerne.
-
Hoftedysplasi kan behandles med forskellige bandager: Pavlik-sele, DB-skinne eller hoftegips. Dit barn skal behandles med en Pavlik-skinne, der bruges til behandling af mild til moderat hoftedysplasi.
En Pavlik-sele er en stofsele. Den kaldes også en ’dynamisk sele’, da barnet kan bevæge sine ben i selen. Pavlik-selen holder barnets ben i en let spredt frøstilling, hvilket er den optimale stilling til at stabilisere hoften i hofteskålen. Derved kan hofteskålen udvikle sig mere normalt, og barnet kan vokse sig helt eller delvist fra hoftedysplasien.
Barnet skal bære selen hele døgnet, og selen må kun komme af i forbindelse med tøjskifte samt et bad 1-2 gange ugentligt.
Behandlingstiden er typisk 4-12 uger afhængigt af umodenheden af hofterne og barnets alder.
Selen lægges på af lægen og sygeplejersken, og når selen er lagt på, har du mulighed for at tale med lægen og sygeplejersken og få instruktioner i, hvordan du selv lægger selen rigtigt på og justerer den.
-
Der kan være risiko for, at lårbenet ikke glider på plads i hofteskålen, når barnet får selen på. Her kan en anden behandlingsmulighed komme på tale. Der kan fx være en Denis Brown-skinne eller en undersøgelse i fuld bedøvelse og efterfølgende anlæggelse af hoftegips.
(Pjecer om begge disse næste skridt er tilgængelige på Ortopædkirurgisk Ambulatoriums hjemmeside med titlerne: ”Hofteskred på grund af ustabile hofter” HOOA01-123 (Denis Brown-skinne) og: ”Behandling med hoftespica af sent erkendt hofteskred” HOOA01-460 (anlæggelse af hoftegips).
Nervepåvirkning til lårets strækkemuskler
I sjældne tilfælde kan en nerve til lårets strækkemuskler blive påvirket. Derfor undersøger vi altid til kontrollerne, om barnet kan sparke med begge ben og strække knæene.
Barnet kan være uroligt, mens det vænner sig til selen
Det gør ikke ondt at have selen på, men barnet skal vænne sig til selen og den nye benstilling. Du kan derfor godt opleve, at barnet er uroligt, ked af det og har brug for ekstra nærhed og trøst de første 2-4 dage.
Som forælder skal du også vænne dig til selen
Som forælder skal du også vænne dig til at håndtere barnet i Pavlik-selen. Selen kan give nogle udfordringer fx ved amning, løft og lejring, bleskift og tøjvalg.
Det er helt normalt som forælder at blive bekymret og ked af det de første par dage. Det kan være overvældende at se sit barn i Pavlik-selen og opleve bekymringer for, om behandlingen vil virke, og om barnet vil udvikle sig normalt.
I takt med at I bliver trygge ved det nye, og barnet vænner sig til at have selen på, bliver det mere overskueligt og håndterbart at have en hverdag med et barn i Pavlik-sele.
-
Prøv jer frem for at finde en god ammestilling
Du kan sagtens amme dit barn i Pavlik-sele. Det kan dog være udfordrende i starten og kræve tilvænning, før I finder en god ammestilling, hvor I begge kan slappe af. Det vil være forskelligt, hvilken stilling der fungerer bedst. Her er forslag til nogle stillinger, I kan prøve:
- Klassisk stilling, hvor barnet ligger på siden ind mod mors mave. Her er det vigtigt, at barnet ikke får presset benene sammen, men fortsat har benene i frøstilling. Du kan med fordel have din arm mellem barnets ben og støtte kroppen eller bruge en ammepude eller anden pude mellem barnets ben.
- Barnet ligger på ryggen, fx på en ammepude i mors skød med hovedet vendt ind mod mors bryst.
- Laid back-stilling, hvor mor sidder tilbagelænet, og barnet ligger ovenpå, mave-til-mave, med mor.
- Mor ligger på ryggen. Barnet ligger på mors mave med ansigtet mod brystet.
- Tvillingstilling. Barnets krop og ben ligger bagud under mors arm, fx på en ammepude, og vender hovedet ind mod dit bryst.
- Opret (koala-)stilling. Hvis barnet er lidt større, kan mor have barnet siddende på skødet, mave-mod-mave og med barnets ben ud til hver side.
Brug bredt tøj, der ikke presser barnets ben sammen
Det anbefales, at barnet har en bodystocking under selen. Barnet kan bruge bluse/kjole over selen. Tøjet på barnets ben skal være løstsiddende og bredt nok til at komme over de spredte ben. Tøjet må ikke presse benene sammen, som fx en elastik kan gøre. Vælg gerne løstsiddende bukser og heldragter, og gå nogle størrelser op. Se desuden flere forslag her:
- Strømpebukser i en større størrelse. Her kan klippes et stort hul, så benene kan være i frøstilling, uden at der er træk på benene. Dette kan også lette bleskift.
- Lange strømper/knæstrømper, gerne med elastik til at holde strømpen oppe.
- Shorts kan sidde ud over selen og varme lårene. Kan kombineres med strømpebukser (med klippet hul) eller lange strømper under.
- Hvis barnet er vant til at blive svøbt, kan man svøbe, hvor benene fortsat er i frøstilling, fx med svøbet ’Embé Swaddle’.
- Det kan være en god idé med en sovepose med ærmer og fx lynlås ved benene i stor størrelse om vinteren.
- Benvarmere eller et par uldne sokker i voksenstørrelse, som kan sidde ud over selen og varme op på lårene.
Af hensyn til at holde selen ren, er det en god idé at bruge savlesmæk, hvis barnet har tendens til at gylpe.
Sådan foregår bleskift og bad
Bleskift kan være udfordrende i starten. Der er vigtigt, at I íkke tager fat om fødderne på barnet og løfter, men i stedet løfter ved lårene og støtter under numsen. Se hvordan på youtube.com. I finder videoen ved at søge efter ”Nappy/Diaper change in a Pavlik Harness”.
Det er sjældent nødvendigt at tage selen af ved bleskifte.
For at undgå at få afføring på selen, kan det være en idé at give barnet strømper på ud over selen. Strømperne kan lettere vaskes end selen.
Begræns helst bad til 1-2 gange ugentligt. Her tages selen af, og I skal så vidt muligt forsøge at holde barnets ben i frøstilling under badet. I kan godt bruge en badestol, hvis barnets ben kan holdes i frøstilling i stolen.
Justér Pavlik-selen
Når selen lægges på i ambulatoriet, markeres alle selestropper med en tusch. På den måde kan du altid finde tilbage til den indstilling, selen skal have.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at brystspændet ikke strammer, fx efter et måltid, eller i takt med at barnet vokser. Som hovedregel skal man kunne få 2 fingre ind mellem brystspændet og barnets bryst, samt 1 finger bagved fodspænderne. Disse spænder må du gerne selv løsne hjemme, hvis de strammer på barnet. De øvrige stropper justeres kun af læge og sygeplejerske ved konsultationer.
Rengøring af selen
Du vil opleve, at selen hurtigt bliver beskidt, og det er desværre ikke muligt at vaske den i vaskemaskinen.
Kommer der pletter, kan du bruge en tandbørste til at pletrense med lidt opvaskemiddel eller Vanish. Du kan desuden bruge en vaskeklud på selen, fx mens barnet har selen af. Føntør bagefter selen på de områder, der er rengjort.
Støt barnets motorik
Det anbefales, at barnet ligger på maven flere gange dagligt – også mens det har selen på. Rul en stofble, håndklæde eller lignende. som barnet kan ligge og hvile brystet på, når det ligger på maven i Pavlik-selen. At ligge på maven fremmer den motoriske udvikling, øger muskelaktiviteten og forebygger skæv hovedfacon.
Barnet må ikke ligge på siden under behandling for hoftedysplasi. Benene skal hele tiden være i frøstilling.
Det kan være en god idé at bruge bæresele eller vikle, da det giver en god stilling for barnets hofter.
Transport i autostol
De fleste autostole er brede nok til, at et barn i Pavlik-sele kan sidde i dem. Det kan være nødvendigt at lægge et håndklæde, en lille pude eller et tæppe i lænden, så barnet bliver skubbet lidt længere frem i stolen, og benene dermed bedre kan forblive spredt.
I har også mulighed for at låne en autostol via hospitalet.
-
1 uge efter, at selen er lagt på, bliver I indkaldt til kontrol ved lægen og sygeplejersken. Her har vi mulighed for at tilpasse selen og svare på spørgsmål.
Dernæst skal I løbende komme til kontroller. Vi aftaler dem gang for gang.
-
Efter hjemkomst kan der opstå en masse praktiske spørgsmål, og I er velkomne til at kontakte os.
Ortopædkirurgisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 28 30
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00