Anlæggelse og brug af testkorset
Du skal have anlagt et testkorset, så vi kan finde ud af, om en operation i ryggen kan bedre dine symptomer.
-
Sygemeld dig
Du må være så aktiv, du kan, med korsettet på, bare du respekterer, at korsettet hindrer dig i at lave visse bevægelser. Korsettet hindrer dig i at bøje i lænden og i hoften på det ben, smerterne udstråler til. Det kan derfor være vanskeligt at gå på arbejde i den periode, du har korsettet på. Tal med din egen læge, hvis der er behov for en sygemelding og/eller en lægeerklæring.
Tag løst tøj på – eller tag det med
Det er en god idé at have et fritidssæt eller andet løst tøj på eller med. Det er lettere at få på igen, når du har fået korsettet på.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Du skal selv sørge for at komme ind på hospitalet og hjem den dag, du skal have korsettet på. Når du har fået korsettet på, kan du sidde som forsædepassager, med ryglænet lagt ned.
Sygeplejerskerne anlægger korsettet, som er lavet af et plastik materiale. Du skal have alt tøjet af, men du får i stedet hospitalets trusser og T-shirt på, mens vi laver korsettet.
Du skal stå op, mens du får korsettet på. Du har mulighed for at støtte dig til en briks undervejs.
Det tager 30 minutter at få lagt korsettet.
Først får du et par af hospitalets underbukser på,, noget tyndt stof på kroppen og det ene ben derefter bliver der lagt et lag vatpolster udenpå.
Så vikler sygeplejersken varm plastikgips omkring kroppen, hvor testkorsettet skal være. Du kan evt. støtte dig til en briks imens.
Sygeplejerskerne fastgør polsterkanterne med tape.
Elastikbindet fjernes efter et par minutter, og så er korsettet færdigt.
Undlad at tage brusebad
Når du har korset på, kan du ikke tage brusebad. Det gælder i hele den periode, du skal gå med testkorsettet.
Brug hjælpemidler
Du vil få brug for forskellige hjælpemidler. Det drejer sig om:
- strømpepåtager
- gribetang
- langt skohorn
- sengeklodser
- liggeunderlag
- høj stoltoiletforhøjer
Hjælpemidlerne afhentes ved informationen i Medicinerhuset efter aftale.
Aftal at have en pårørende hos dig
I tiden, hvor du går med korset, har du normalt ikke behov for hjælp fra hverken hjemmesygeplejerske eller hjemmehjælper. Vi forventer, at du selv kan klare din personlige hygiejne.
Hvis du bor alene, vil det være en god idé at få en person til at være hos dig det første døgn. Du har sikkert brug for at få hjælp til nogle praktiske ting.
Tag smertestillende efter behov
Den første uges tid, efter du har fået korsettet på, kan der ske en forværring af dine symptomer, men forværringen aftager, hvis du har effekt af korsettet. Hvis du har brug for smertestillende medicin, skal du tale med din egen læge om det.
Notér dine smerter
Det er vigtigt, at du flere gange dagligt skriver ned, hvor ondt du har, og hvor smerterne sidder. Både i hvile og i forbindelse med aktivitet. Du skal tage dine noter med, når du skal til samtale med lægen, efter korsettet er taget af.
Fjern korsettet efter 3 uger
Du skal have korsettet på i 3 uger. Når de 3 uger er gået, må du selv fjerne korsettet. Det kan du gøre ved at varme gipsen op med en føntørrer og derefter klippe i det opvarmede bløde gips.
Forvent at få ondt igen
Hvis du har haft god effekt af korsettet, må du regne med at få ondt igen, når du får korsettet af.
Efter de 3 uger vil vi indkalde dig til kontrol på sygehuset. Her taler du med lægen, og det besluttes, hvordan dit videre forløb skal være.
Har du problemer eller spørgsmål, er du velkommen til at ringe til sygeplejerskerne i Ortopædkirurgisk Ambulatorium.