Forløb ved operation af børn
Dit barn skal have opereret et brud. Vi har her kort beskrevet det forløb, som dit barn skal igennem, de forberedelser der er til operationen, og hvad der sker efter operationen.
-
Dit barn skal have opereret et brud. Vi har her kort beskrevet det forløb, som dit barn skal igennem, de forberedelser der er til operationen, og hvad der sker efter operationen.
-
Når I ankommer til Afsnit O, bliver I modtaget af en sygeplejerske, der giver jer en kort introduktion til, hvad der skal ske i løbet af dagen. I vil også møde den læge, der skal operere barnet. Nogle gange når lægen ikke at komme op og hilse på jer på afsnittet, men så møder I lægen på operationsgangen, inden barnet skal bedøves.
Mød fastende
Dit barn skal faste inden bedøvelsen. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Indtil 6 timer før må barnet må spise og drikke normalt.
- Indtil 4 timer før må barnet få modermælkserstatning.
- Indtil 3 timer før må barnet ammes og få modermælk.
- Indtil 1 time før må barnet få klare væsker, fx vand, saftevand og juice uden frugtkød.
Hospitalstøj, armbånd og overtrækstøj
Dit barn får et armbånd med navn og CPR-nummer på, hospitalstøj og en seng at ligge i. Du får selv udleveret overtrækstøj, som du skal tage på, inden barnet bliver hentet og kørt ned til operation. Det er vigtigt, at overtrækstøjet dækker alt dit almindelige tøj.
Vi lægger et drop i håndryg eller albuebøjning
Inden barnet skal opereres, lægger vi et drop, som vi bruger i forbindelse med bedøvelsen. Det er et tyndt plastikrør, som bliver lagt ind i en blodåre i barnets håndryg eller albuebøjning. For at det skal gøre mindre ondt, får barnet lokalbedøvende creme på og et gennemsigtigt plaster over, der hvor vi skal lægge droppet. Plasteret skal sidde på håndryggen i cirka 60-90 minutter, inden vi lægger droppet.
Derudover skal vi kende barnets vægt og temperatur.
Samtale med anæstesilægen
Den læge, der skal bedøve barnet, kommer og taler med jer og fortæller om bedøvelsen. Lægen spørger blandt andet til allergier, andre sygdomme, tidligere operationer og specielle hensyn.
Vær forberedt på ventetid
I kan forvente, at der vil være ventetid i afsnittet. I kan aftale med sygeplejersken, om det er muligt at vente hjemme eller gå en tur i ventetiden. Vi har desuden et børneopholdsrum med legetøj, tv og PlayStation, som I er velkomne til at benytte samt et venteværelse med tv. Hvis der er lang tid til operationen, kan vi drøfte, om det er muligt, at barnet må få noget at drikke eller spise i ventetiden.
Vi skal have et telefonnummer på dig
Vi har brug for dit telenummer, da vi har behov for at kontakte dig, når operationen er færdig, så du kan komme til Opvågningen og være der, når dit barn vågner af narkosen.
-
Når det bliver dit barns tur til at blive opereret, kommer der en portør og kører barnet ned på operationsgangen. Du følger med ned på operationsgangen og er der, indtil dit barn er bedøvet.
Når operationen er færdig, kontakter vi dig og oplyser dig om, hvilket af hospitalets 3 opvågningsafsnit dit barn bliver kørt til. Du finder de 3 opvågningsafsnit her:
- Opvågningsafsnit 1:
1. sal ovenpå forhallen (ligefrem for elevatoren)
- Opvågningsafsnit 2:
1. sal modsat forhallen, til højre og for enden til venstre.
- Opvågningsafsnit 3:
Stueetagen, modsat forhallen, til højre.
Når I er på Opvågningen, vil en sygeplejerske fortælle, hvordan operationen gik, og vi i Afsnit O vil også blive orienteret enten per telefon eller personligt af en sygeplejerske fra Opvågningen, som eventuelt følger med jer tilbage til afsnit O, når barnet er klar til det.
-
Når I er tilbage på Afsnit O, vil barnet få tilbudt mad og drikke.
Smerter og kvalme efter operationen
Dit barn kan muligvis have ondt efter operationen eller kvalme efter bedøvelsen. Er det tilfældet, så sig det til os. Så prøver vi at hjælpe, så godt vi kan.
Op og i gang efter operationen
Det er vigtigt, at barnet får tisset efter operationen, og sygeplejersken vil derfor spørge ind til dette. Sygeplejersken vil også have fokus på at få barnet op og ud af sengen, når det er muligt. Det er vigtigt for at få et godt efterforløb efter operationen.
Eventuel kontakt til fysio- eller ergoterapeut
Hvis barnets brud kræver, at der skal ske en genoptræning, eller der er brug for hjælpemidler, sørger vi for, at der kommer en fysio- eller ergoterapeut op til jer på sengeafsnittet. Her vil I snakke om barnets behov og lave aftaler om eventuel genoptræning.
Indlæggelsestiden kan variere
Efter operationen kan vi give et bud på, hvor længe I skal forvente at være indlagt. Det varierer og er afhængigt af, hvilken operation barnet har fået lavet, og hvordan barnet har det efter operationen.
Hvis forløbet kræver, at dit barn skal overnatte på afsnittet, skal én forælder medindlægges. I hverdagene kan du selv melde det til sekretariatet, ellers sørger vi for at registrere det. Børn under 15 år skal altid have én pårørende medindlagt hos sig.
-
Når vi vurderer, at barnet er klar til at komme hjem, drøfter vi blandt andet den medicin, barnet skal tage. Ofte vil der være behov for, at dit barn får paracetamol (fx Panodil®) fast i nogle dage baseret på vægt. Måske har dit barn også behov for stærkere smertestillende i en kort periode. Sygeplejersken vil vejlede dig.
Vi aftaler også, hvorvidt barnet i en periode har brug for at blive kørt til og fra skole eller ungdomsuddannelse. I så fald skal I have en køreseddel med hjem fra afsnittet.
Under indlæggelsen har I mulighed for at tale med en socialrådgiver, fx hvis barnet har behov for pleje i længere tid.
Vi laver ligeledes en plan for det kontrolforløb, som barnet skal følge. Barnet bliver indkaldt til kontrollerne via Digital Post eller per brev, hvis barnet er under 15 år.
-
Hvis der opstår spørgsmål eller uventede problemer inden for de første 72 timer efter udskrivelsen, er du velkommen til at kontakte os i Sengeafsnittet. Derefter skal du henvende dig til din egen læge inden for normal åbningstid og til Lægevagten (tlf. 70 15 03 00) i aften- eller nattetimerne.
Har du spørgsmål vedrørende operationen eller de efterfølgende kontroller, kan du kontakte Ortopædkirurgisk Ambulatorium i dagstiden.
Ortopædkirurgisk Sengeafsnit
Tlf. 97 66 06 60
Ortopædkirurgisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 28 30